15 Φεβρουαρίου: Η βαθμολογία τον εμφάνιζε στην 7η θέση με ρεκόρ 8-8. 9 Ιουνίου: Το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να κατακτά με άνετο, τελικά, τρόπο την 3η θέση. Τέσσερις μήνες με 14 νίκες και μόλις τέσσερις ήττες (9-1 στην κανονική περίοδο και 5-3 στα πλέι οφ) που άλλαξαν άρδην την κατάσταση και τα δεδομένα της σεζόν. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 με τον ΠΑΟΚ. Τα πρόσωπα, οι αριθμοί και τα ρεκόρ της επιστροφής στην πρώτη 3άδα μετά από τρία χρόνια.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Τι έμεινε από τη σεζόν για τον ΠΑΟΚ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 22 νίκες – 12 ήττες – 3η θέση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Διανύοντας τα οχτώ προηγούμενα χρόνια με τον ίδιο προπονητή, η αλλαγή ήταν μεγάλη. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου διαδέχτηκε τον Σούλη Μαρκόπουλο και τον οδήγησε στην κατάκτηση της 3ης θέση της Stoiximan.gr Basket League, κάτι που έκανε ο ΠΑΟΚ για 4η φορά στα τελευταία οχτώ χρόνια και 7η συνολικά στην ιστορία του. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο 2ος “σταθμός” στην καριέρα του Ηλία Παπαθεοδώρου στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα μετά την Κηφισιά και το ρεκόρ που πλέον σε αυτό είναι 57 νίκες και 58 ήττες.
Ο ΜVP: Οι αριθμοί αναδεικνύουν πολυτιμότερο παίκτη του φετινού ΠΑΟΚ, τον Φιλ Γκος. Ο Αμερικανός ήρθε ως αντικαταστάτης του Κέβιν Ντίλαρντ τον Νοέμβριο και παρότι δεν ήταν παρών στα έξι πρώτα παιχνίδια του Πρωταθλήματος, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ranking φτάνοντας τους 357 βαθμούς στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ. Τον ακολούθησαν ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με 334 και ο Λάκι Τζόουνς με 298.
Ο 35χρονος γκαρντ είχε και τον κορυφαίο μέσο όρο στο ranking με 12,75 βαθμούς ανά αγώνα, επίδοση στην οποία ήταν πιο κοντά ο Τεράν Πέτεγουεϊ που φόρεσε τα ασπρόμαυρα τον Μάρτιο και είχε μέσο όρο 10,56. Την 3άδα συμπλήρωσε με 9,82 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. ο Βαγγέλης Μαργαρίτης.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Φιλ Γκος ήταν ο πιο σταθερός, εκτελεστικά, παίκτης του ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός τελείωσε το Πρωτάθλημα με 378 πόντους και ήταν ο μόνος με 300+ αφού ο Βαγγέλης Μαργαρίτης είχε 291 και ο Λάκι Τζόουνς 254.
Η λίστα των κορυφαίων σκόρερ του Δικεφάλου σε μέσους όρους ήταν η ίδια με εκείνη του ranking. Ο Φιλ Γκος ήταν ο 1ος με 13,5 πόντους ανά αγώνα, ο Τεράν Πέτεγουεϊ 2ος με 11,22 και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης 3ος με 8,56 πόντους, υπολογίζοντας τόσο την κανονική περίοδο όσο και τα πλέι οφ.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ουσμάν Κρουμπάλι και ο Λάκι Τζόουνς διεκδίκησαν ως το τέλος την πρωτιά στην κατηγορία των ριμπάουντ με τον πρώτο να τελειώνει το Πρωτάθλημα με 165 και τον δεύτερο να τον ακολουθεί με 162. Την 3άδα και σε αυτήν την κατηγορία, συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με 126 ριμπάουντ.
Ο Λάκι Τζόουνς πήρε τη... ρεβάνς από τον Κρουμπάλι στους μέσους όρους αφού έπαιξε σε ένα παιχνίδι λιγότερο από τον συμπαίκτη του. Αν και δεν είναι ούτε καν δύο μέτρα (1,98μ.) ο Τζόουνς έπαιρνε περισσότερα ριμπάουντ από κάθε άλλον παίκτη του ΠΑΟΚ, έχοντας μέσο όρο 5,06, έστω και οριακά μεγαλύτερο από εκείνον του Κρουμπάλι που έδινε 5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην ομάδα του. Ο Νταρνέλ Τζάκσον έκλεινε την 3άδα με 4,32.
Ο ΠΑΣΕΡ: Η λίστα των κορυφαίων, δημιουργικά, παικτών του ΠΑΟΚ ανέδειξε τρεις παίκτες που έπεσαν μαζί στο... νήμα. Πρώτος ο Φιλ Γκος που τελείωσε το Πρωτάθλημα με 91 ασίστ ενώ 90 είχε ο Δημήτρης Κατσίβελης και 89 ο Αντώνης Κόνιαρης.
Οι τρεις τους και με την ίδια σειρά, συνέθεσαν την πρώτη 3άδα των πασέρ σε μέσους όρους. Ο Γκος είχε 3,25 ασίστ ανά αγώνα, ο Κόνιαρης 3,18 και ο Κατσίβελης 2,65.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Ο Τεράν Πέτεγουεϊ, ένας από τους παίκτες που αποκτήθηκαν από τον ΠΑΟΚ στην εξέλιξη της σεζόν, σημείωσε την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος. Οι 34 πόντοι που είχε μάλιστα στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt δεν ήταν απλά ρεκόρ περιόδου αλλά και ρεκόρ 12ετίας για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Φιλ Γκος είχε τη 2η και την 3η καλύτερη επίδοση της σεζόν με 25 πόντους στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο και 24 στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό.
Ο Ουσμάν Κρουμπάλι σκέπασε τα καλάθια στο ματς της 7ης αγωνιστικής με τον Κολοσσό H Hotels. Είχε 16 ριμπάουντ για να μοιραστεί την 3η κορυφαία επίδοση της σεζόν με τους ΝτεΚόζεϊ, Νταλό και να σημειώσει ρεκόρ περιόδου για τον ΠΑΟΚ. Κοντά σε αυτήν την επίδοση έφτασε ο Λάκι Τζόουνς με τα 15 ριμπάουντ του στο ματς με την Κύμη στη Χαλκίδα ενώ μοιράστηκε την 3η καλύτερη επίδοση με τον Όουεν Κλάσεν έχοντας από 12 ριμπάουντ (ο Αμερικανός με τον Κόροιβο στην Ήλιδα και ο Καναδός με τον Προμηθέα στην Πυλαία).
Ο Αντώνης Κόνιαρης ήταν ο μόνος εκ των παικτών του ΠΑΟΚ που έφτασε σε διψήφια επίδοση ασίστ. Ο διεθνής γκαρντ μοίρασε 10 τελικές πάσες στο παιχνίδι του Δικεφάλου στο Ρέθυμνο. Είχε ακόμη οχτώ ασίστ στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Άρη όσες μοίρασε και ο Φιλ Γκος στον 1ο ημιτελικό των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό Superfoods ενώ ο Έλληνας γκαρντ είχε και την 3η καλύτερη επίδοση με τις επτά ασίστ στο ματς της Ρόδου με τον Κολοσσό H Hotels.