Γεννημένος σκόρερ με το “τζαμπ σουτ” που ήταν το σήμα κατατεθέν του να τον κάνει ακαταμάχητο. Στα 23 χρόνια που διέπρεψε στα ελληνικά γήπεδα, κατέκτησε 11 Πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας ενώ φόρτωσε με 7.465 πόντους τα αντίπαλα καλάθια, αριθμός που τον κρατάει ακόμη και σήμερα -και απ' ότι φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμη- στην 5η θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 10 κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος από καταβολής Α' Εθνικής -από την περίοδο 1963-64- με τον Τάκη Κορωναίο.
Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1952 και είχε χαρακτηρισθεί ως “ο Γκάλης, πριν τον Γκάλη”. Σε ηλικία 13 ετών, έκανε δελτίο στον Παναθηναϊκό του οποίου έμελλε να γίνει “σημαία” φορώντας τη φανέλα του μέχρι το 1985 αλλά και στην τελευταία σεζόν της καριέρας του. Άρχισε να παίζει με την ανδρική ομάδα πολύ πριν την ενηλικίωση του. Όταν αυτή ήρθε το 1970 ο Κορωναίος έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μπάσκετ που κέρδισε υποτροφία από αμερικανικό πανεπιστήμιο. Μέσα από το κολέγιο του Μισισίπι εξελίχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο κι έτσι η πρώτη κλήση του στην Εθνική ομάδα ήταν θέμα χρόνου να έρθει. Το 1972, ο Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ του έδωσε αυτήν την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Βαλκανικούς αγώνες του Σεράγεβο.
Σε ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, ο Τάκης Κορωναίος διεισδύει υπό την πίεση του Μηνά Γκέκου και υπό το βλέμμα των Γιαννουζάκου, Κοκολάκη και Τρόντζου
Δύο χρόνια μετά, το 1974, ο Τάκης Κορωναίος επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας ξανά την πράσινη φανέλα με την οποία μεγαλούργησε. Έχοντας στο πλάι του παίκτες ο Κόντος, ο Κέφαλος, ο Παπάζογλου, ο Κοκολάκης, ο Ιορδανίδης και ο Παπαντωνίου, πανηγύρισε άλλα έξι Πρωταθλήματα. Η πρώτη φορά που πλασαρίστηκε στην πρώτη 5άδα των σκόρερ του Πρωταθλήματος (4ος) ήταν την περίοδο 1983-84 όταν σημείωσε 609 πόντους ενώ ήταν 5ος ένα χρόνο μετά με 576, στην τελευταία σεζόν του στον Παναθηναϊκό, πριν από εκείνη με την οποία έβαλε τίτλους τέλους στην καριέρα του.
Το 1985, εκμεταλλευόμενος τον νόμο της “12ετίας”, έμεινε ελεύθερος και ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη. Το... τάιμινγκ όμως δεν ήταν καλό, καθώς ντύθηκε στα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ όταν έφυγε για τις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο Δικέφαλος έκανε μια μέτρια σεζόν και περιορίστηκε στην 5η θέση με τον Τάκη Κορωναίο να επιστρέφει στην Αθήνα, όχι για τον Παναθηναϊκό αλλά για τον Πανιώνιο.
Ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης σε οδηγίες προς τον Τάκη Κορωναίο αλλά και τους Κοκολάκη, Κόντο και Στεργάκο σε τάιμ άουτ του Παναθηναϊκού
Παρότι έπαιξε με τους “κυανέρυθρους” από τα 34 ως τα 37 του χρόνια, αυτά ήταν εξίσου παραγωγικά. Μάλιστα κατάφερε στις δύο πρώτες από αυτές τις σεζόν να βρεθεί στην 3η θέση των σκόρερ. Την περίοδο 1986-87 με 496 πόντους -συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων πλέι οφ- και την περίοδο 1987-88 με 401. Το 1989 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει μια διαδρομή 25 χρόνων.
Με την φανέλα του Πανιωνίου σε αγώνα με αντίπαλο τον Άρη στη Νέα Σμύρνη. Διακρίνονται, επίσης, αριστερά ο Βασίλης Λυπηρίδης και στην μέση ο αείμνηστος Νίκος Σερέτης
Στα περισσότερα από αυτά, ο Τάκης Κορωναίος ήταν “στρατιώτης” της Εθνικής ομάδας. Μπορεί να μην... πρόλαβε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της και να περιορίστηκε σε μετάλλια σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες όμως το “κοντέρ” του έγραψε 150 αγώνες (15ος της ιστορικής λίστας) και 1.832 πόντους (5ος στη σχετική λίστα).
Από την τελευταία σεζόν της καριέρας του, το 1988-89, με τους Ανδρίτσο, Τζόουνς, Φραγκισκάτο και Ιωάννου στην πεντάδα του Παναθηναϊκού
Ως προπονητής εργάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 σε Άλιμο, Έσπερο Καλλιθέας, Μαρούσι, Παπάγου, Δάφνη, Μίλωνα και στις γυναικείες ομάδες των Πανιωνίου και Παναθηναϊκού.