Η Εθνική ομάδα νίκησε την Σερβία με 66-64 στον πρώτο φιλικό αγώνα της εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (30/8-14/9) και για την πρεμιέρα του διεθνούς τουρνουά της γαλλικής πόλης Πο.

 

Κορυφαίος της ελληνικής ομάδας ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης με 19 πόντους (8/10 δίποντα και 1/1 τρίποντο). Ντεμπούτο με την φανέλα της Εθνικής έκαναν σήμερα οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Μπόγρης και Γιάννης Αθηναίου, ενώ ο Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος, επίσης, έκανε ντεμπούτο, δεν είχε στην διάθεση του τον τιμωρημένο Νικ Καλάθη, τον τραυματία Μιχάλη Τσαϊρέλη και τον Γιώργο Πρίντεζη, που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον δικέφαλο χθες Πέμπτη (7/8). Η Σερβία ταξίδεψε για την Γαλλία χωρίς τους τραυματίες Μίλος Τεόντοσιτς, Νέναντ Κρστιτς και Νεμάνια Νέντοβιτς.

 

Η «επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων φιλάθλων» έκανε καλή αρχή στον αγώνα και προηγήθηκε με 13-5 λίγο μετά το πεντάλεπτο. Στην συνέχεια η Σερβία ισορρόπησε τον αγώνα. Με σερί 9-0 και πρωταγωνιστές τον αρχηγό Νίκο Ζήση και τον Μπουρούση, η Εθνική προηγήθηκε με 58-53 λίγο μετά το 35’, αλλά οι Σέρβοι με καλάθι του Βλάντιμιρ Στίματς και τρίποντο του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ισοφάρισαν σε 60-60 στο 37’. 

 

Με 10’’ να απομένουν για το τέλος ο Μπουρούσης με δύο βολές έδωσε προβάδισμα στην ελληνική ομάδα με 64-62. Ο Στέφαν Μάρκοβιτς, όμως, ισοφάρισε για την Σερβία (64-64) 5’’ πριν την λήξη της συνάντησης. Ακολούθησε φάουλ του Βλάντιμιρ Μίτσοβ στον Βασιλειάδη, ο οποίος επωφελήθηκε της ευκαιρίας και με δύο βολές 2,7’’ πριν το τέλος του αγώνα έδωσε την νίκη στην Εθνική (64-62). Το μακρινό σουτ του Νεμάνια Μπιέλιτσα με την εκπνοή ήταν άστοχο.

 

Διαιτητές: Μαέστρ, Ιερεθουέλο, Ντοζάι.

 

Τα δεκάλεπτα: 12-13, 29-29, 49-47, 66-64.

 

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μίτσοφ, Μίτσιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 11, Μπιέλιτσα 9, Μάρκοβιτς 4, Ραντούλιτσα 7, Κάτιτς 3, Στίματς 10, Σιμόνοβιτς 7, Μίτροβιτς 4, Μπίρτσεβιτς 7, Γιόβιτς.

 

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπόγρης, Μπουρούσης 19, Ζήσης 9, Βασιλειάδης 11, Παπανικολάου 9, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 7, Γιάνκοβιτς 5, Βουγιούκας, Μάντζαρης 2, Αθηναίου 2, Αντετοκούνμπο.

 

«Καλή η εικόνα αλλά έχουμε περιθώρια βελτίωσης»

 

«Σε γενικές γραμμές ήταν καλή η εικόνα, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά στο γήπεδο», παρατήρησε ο Φώτης Κατσικάρης μετά την νίκη της Εθνικής επί της Σερβίας.

 

«Πάντα υπάρχει μια δυσκολία στο πρώτο φιλικό μετά από μια περίοδο προετοιμασίας», εξήγησε ο προπονητής της ελληνικής ομάδας και επισήμανε: «Μπορώ να πω ότι κατά διαστήματα είδαμε κάποια πράγματα που δουλεύουμε κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο να γίνει σε ότι αφορά τις συνήθειες που έχουν οι παίκτες, στην προσαρμογή σε αυτό που ζητάμε, αυτό που λέμε ταχύτητα, δεν είναι μόνο να τρέχουμε. Είναι στο κομμάτι της ταχύτητας, το να βρισκόμαστε σωστές θέσεις και να έχουμε ένα σωστό πάσινγκ γκέιμ που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαβάσουμε καταστάσεις, ώστε να έχουμε επιτυχία. Ήμασταν πολύ στατικοί, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Κάθε φορά που μοιράσαμε την μπάλα, παίξαμε με ταχύτητα και είχαμε σωστές τοποθετήσεις βρήκαμε ανοιχτά σουτ, άσχετα αν κάποια δεν βρήκαν στόχο, ή καταστάσεις κοντά στο καλάθι, ενώ βρήκαμε και διαδρόμους για διεισδύσεις».

 

«Περιμένω να δω μεγαλύτερη βελτίωση στην άμυνα», σημείωσε στην συνέχεια ο Κατσικάρης. «Κάποιοι έπαιξαν λίγο παραπάνω σήμερα, υπήρχε μια κούραση και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα παιχνίδια για να γίνουμε καλύτεροι στη συνέχεια σε κάποια κομμάτια. Περίμενα ένα 50% ετοιμότητας από την ομάδα σε αυτό το φιλικό, γιατί αυτός είναι ο προγραμματισμός. Δεν θέλαμε το 100% στο πρώτο φιλικό». 

 

«Καλό για την τακτική»

 

«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, όλα τα παιδιά προσπάθησαν και ήταν καλό που ο αγώνας έγινε... ειδικών συνθηκών στο τέλος, πηγαίνοντας στον πόντο, με τις βολές, για το κομμάτι της τακτικής», τόνισε ο κόουτς της Εθνικής. «Γιατί και αυτό σου το δίνουν τα φιλικά. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή η εικόνα, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά στο γήπεδο, αλλά και στην ομιλία και στο βίντεο για να καταλάβει ο καθένας πιο πολύ αυτά που ζητάμε από αυτόν».

 

«Το σωστό είναι να μιλάς πάντα για αυτούς τους 12 που παίζουν», είπε ο Κατσικάρης σχετικά με τις απουσίες του τιμωρημένου Καλάθη και των τραυματιών Τσαϊρέλη, Πρίντεζη. «Ξέραμε ότι θα υπάρξουν απουσίες, γι αυτό και υπάρχουν περισσότερο από 12 παίκτες σε μια προετοιμασία και συνεχίζουμε. Αυτοί που έπαιξαν πάλεψαν για το καλύτερο».

 

Για τους Γιάννη Αθηναίου, ο Γιώργο Μπόγρη και ο Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι οποίοι έκαναν απόψε ντεμπούτο με την «επίσημη αγαπημένη», όπως και ο ίδιος, ο κόουτς της Εθνικής σχολίασε: «Δεν ήταν εύκολο για τα παιδιά αυτά. Η Σερβία είναι καλή και σκληρή ομάδα και έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ αυτό ήταν το 5ο φιλικό της. Βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Είναι θετικό που πήγε το παιχνίδι εκεί, κλειστό και σε χαμηλό σκορ. Είχαμε πει ότι κριτήριο θα είναι η άμυνα και να δημιουργήσουμε καταστάσεις στην επίθεση, να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα». 

 

«Τα συμπεράσματα είναι θετικά για πρώτο φιλικό, αλλά εμείς θα εστιάσουμε στα αρνητικά, ώστε να βελτιωθούμε για τη συνέχεια», υπογράμμισε ο Κατσικάρης.

 

«Θέλουμε πολύ βελτίωση στην άμυνα»

 

Την ανάγκη για βελτίωση στην άμυνα τόνισε και ο Γιάννης Μπουρούσης: «Ήταν ακριβώς το πρώτο φιλικό μας στην περίοδο προετοιμασίας. Προσπαθήσαμε όλα τα παιδιά για το καλύτερο. Θέλουμε πολύ βελτίωση στην άμυνα και πιστεύω ότι είναι κάτι που θα γίνει μέσα από τους αγώνες που θα δώσουμε εδώ στο Πο, αλλά και στη συνέχεια. Είναι τα παιχνίδια που θα κάνουν να βρεθούμε ακόμη καλύτερα μεταξύ μας και να προχωρήσουμε ως ομάδα. Χρειάζεται προσπάθεια στην τρανζίσιον άμυνα, στο ριμπάουντ, στα πικ εντ ρολ. Πρέπει να βρούμε τα πατήματά μας. Ο προπονητής είναι αυτός που θα μας πει περισσότερα, θα μας πει τι είδε και τι δεν είδε, τη πρέπει να γίνει από εδώ και μέρα. θα κάνουμε μίτινγκ, θα μας αναλύσει το παιχνίδι και θα συνεχίσουμε».

 

«Είχαμε όλη διάθεση να παίξουμε και να βοηθήσουμε σήμερα, αλλά δεν βγήκε στο βαθμό που θα θέλαμε», σχολίασε ο 31χρόνος σέντερ και εξήγησε: «Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κάποιος ότι ήταν ο πρώτος αγώνας μετά από προπονήσεις τόσων ημερών. Τα πόδια είναι ακόμη πιασμένα. Αυτό που θα ήθελα εγώ να τονίσω και είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει με τον Νίκο Ζήση είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και τα αποτελέσματα. Όπως είχε πει κι αυτός τα τελευταία χρόνια βγαίνουμε πρωταθλητές στα φιλικά, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Ίσως να αρχίσουμε να τα χάνουμε για να πάμε λίγο καλύτερα... Σοβαρά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε σωστά το κάθε αποτέλεσμα». «Να μην ενθουσιαζόμαστε και να μην παίρνουμε θάρρος με την κάθε νίκη», υπογράμμισε ο Μπουρούσης.