Η γραμμή των ψηλών του Άρη αποψιλωμένη και ο Βασίλης Σίμτσακ έπρεπε να υπερβάλλει εαυτόν. Ο 35χρονος σέντερ σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 22 πόντους, έφτασε στο 2ο του «double-double» στη σεζόν και 3ο με τη φανέλα του Άρη για να αφήσει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη νίκη-ανάσα της ομάδας του.

 

Αναλυτικότερα…

 

*Ο Σίμτσακ βελτίωσε κατά πέντε πόντους το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα σημειώνοντας 22 πόντους. Είχε από 17 ως παίκτης της Καβάλας στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό της περιόδου 2011-12 και ως παίκτης του Ικάρου στο εντός έδρας παιχνίδι με το Ρέθυμνο Cretan Kings της σεζόν 2012-13.

 

*Ο έμπειρος σέντερ σημείωσε το 2ο φετινό του «double-double» και 3ο ως παίκτης του Άρη –είχε πέρυσι στα Τρίκαλα και φέτος στον 1ο προημιτελικό με την Κηφισιά- με τους 22 πόντους και τα 10 ριμπάουντ του. Παράλληλα αυτό ήταν το 13ο «double-double» των φετινών πλέι οφ της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Εννιά από τα 10 ριμπάουντ του Σίμτσακ ήταν επιθετικά και με αυτά ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση καθώς τόσα είχε και ο Δημήτρης Μαυροειδής στον 3ο προημιτελικό της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Όχι όμως μόνο αυτό…

 

*Με τα εννιά επιθετικά ριμπάουντ του ο Σίμτσακ ισοφάρισε τη 2η καλύτερη επίδοση της ιστορίας των πλέι οφ έχοντας μόλις ένα λιγότερο από τον Λανς Μπέργουολντ του Περιστερίου στα πλέι οφ του 1995 κόντρα στην ΑΕΚ και τον Ρόμπερτ Ντόζιερ του ΠΑΟΚ στους μικρούς τελικούς του 2011 κόντρα στον Άρη.

 

*Με τα συνολικά 10 ριμπάουντ του ο 35χρονος σέντερ ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση του αφού την ίδια είχε στον 1ο προημιτελικό με την Κηφισιά.

 

*Με αυτά τα επιτεύγματα ο Σίμτσακ έφτασε τους 25 βαθμούς στο ranking για να κερδίσει για πρώτη φορά τον άτυπο τίτλο του MVP του Άρη με βάση το σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος.

 

*Συμπαραστάτης του Σίμτσακ ήταν ο Τζέρελ ΜακΝίλ που μπορεί να μην ήταν εύστοχος στο δρόμο προς τους 15 πόντους του έχοντας 5/18 σουτ εντός παιδιάς όμως έκανε τα πάντα στο παρκέ προσφέροντας ακόμη στην ομάδα του οχτώ ριμπάουντ, οχτώ ασίστ, επτά κερδισμένα φάουλ, τρία κλεψίματα και όλα αυτά χωρίς να κάνει λάθος.

 

*Με τις οχτώ ασίστ ο Αμερικανός ισοφάρισε τη 2η καλύτερη επίδοση των φετινών πλέι οφ με τις οχτώ τελικές πάσες που είχε –Σπανούλης, Ουότερς, Καλάθης και Χάτσερ μοιράζονται την κορυφαία με εννιά.

 

*Παράλληλα αυτές οι οχτώ ασίστ αποτελούν και ατομικό ρεκόρ για τον ίδιο αφού είχε επτά στον πρώτο προημιτελικό με την Κηφισιά.

 

*Ακόμη ο ΜακΝίλ έχοντας 4/6 βολές, ξεπέρασε τις 100 εύστοχες στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Έχει 103/135 (76,29%).

 

*Στη σκιά της τρομερής εμφάνισης του Σίμτσακ αλλά και του ΜακΝίλ, αλλά αξιοσημείωτα είναι τα επιτεύγματα του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Μιχάλη Πελεκάνου. Ο Ξανθόπουλος μοιράζοντας τέσσερις ασίστ έφτασε τις 927 στην καριέρα του, ξεπέρασε τον Νίκο Χατζή και είναι πλέον ο 7ος πασέρ στην ιστορία της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Ο Πελεκάνος από την πλευρά του με τα τρία σημερινά ριμπάουντ, έγινε ο 21ος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που ξεπέρασε τα 1.300 ριμπάουντ.

 

*Πέντε ριμπάουντ για 4η φορά είχε ο Σλάβεν Τσούπκοβιτς ισοφαρίζοντας την κορυφαία φετινή επίδοση του. Την ίδια είχε σημειώσει στην κανονική περίοδο με την Κηφισιά εκτός και τον Κολοσσό H Hotels εντός έδρας καθώς ακόμη στον 5ο ημιτελικό των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό.

 

 

 

Θετικό ρεκόρ λαθών για τον Άρη

 

*Από τα «κλειδιά» της νίκης των «κίτρινων» της Θεσσαλονίκης ήταν δίχως αμφιβολία τα λάθη αφού έκαναν μόλις πέντε έναντι 18 της ΑΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο ο Άρης ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση καθώς από πέντε λάθη είχαν επίσης στη 13η αγωνιστική της κανονικής περιόδου ο Αρκαδικός και το Ρέθυμνο Cretan Kings καθώς και ο Ολυμπιακός στον 1ο ημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ.

 

*Τα 26 φάουλ είναι τα περισσότερα που κέρδισε ο Άρης σε εντός έδρας αγώνα. Είχε από 25 στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και τα Τρίκαλα BC Aries.

 

*Στον αντίποδα έχοντας 3/24 τρίποντα (12,5%) ο Άρης σημείωσε τη χειρότερη εντός έδρας επίδοση του στο φετινό Πρωτάθλημα καθώς είχε 8/30 (26,66%) στον 4ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά πάντως η χειρότερη επίδοση του στα τρίποντα φέτος είναι εκείνη του εκτός έδρας αγώνα με τον Κόροιβο στον οποίο είχε 1/13 (7,69%).

 

*Ο σημερινός ήταν ο 30ός αγώνας του Άρη σε σειρές μικρών τελικών. Ο απολογισμός του πλέον είναι 12 νίκες και 18 ήττες.

 

*Μετά τη νίκη του και αφού αποφεύχθηκε το σενάριο της «σκούπας» οπότε γίνεται ακόμη μικρότερο το ποσοστό των σειρών μικρών τελικών που ολοκληρώθηκαν με 3-0 αφού μόλις δύο στις 22 είχαν αυτή την έκβαση (9,09%) ενώ άλλη μία σε σειρά «best of three», το 1992-93, έληξε επίσης χωρίς «σκούπα».

 

 

Τι σημαίνει ιστορικά το 2-1 για τις σειρές μικρών τελικών

 

Ανοιχτή σε όλα τα τελικά αποτελέσματα είναι η πλέον η σειρά, με βάση την ιστορία των μικρών τελικών. Συνολικά 17 από τις 20 προηγούμενες «best of five» σειρές βρέθηκαν στο 2-1 όπως τώρα αυτή της ΑΕΚ με τον Άρη.

 

*Οι εννιά (52,94%) έληξαν με 3-1. Ήταν το 1994 ο Παναθηναϊκός, το 1995 ο Ηρακλής, το 1997 ο ΠΑΟΚ, το 1998 και το 2000 ο Ολυμπιακός, το 2005 και το 2013 ο Πανιώνιος όπως ο ΠΑΟΚ το 2014 και το 2015.

 

*Τρεις από αυτές τις 17 σειρές (17,64%) που βρέθηκαν στο 2-1 ολοκληρώθηκαν με σκορ 3-2 υπέρ των ομάδων που είχαν το προβάδισμα στο τρίτο παιχνίδι. Ήταν ο Ηρακλής το 2004, ο Άρης το 2007 και το Μαρούσι το 2010.

 

*Ένα σημαντικό όμως ποσοστό σειρών που βρέθηκαν στο 2-1, ολοκληρώθηκαν με ανατροπή των ομάδων που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο παίρνοντας την 3η θέση, δηλαδή πέντε στις 17 (29,41%). Ήταν ο Άρης το 2006, ο Πανιώνιος το 2008, το Μαρούσι το 2009, ο ΠΑΟΚ το 2011 και ο Πανιώνιος το 2012.

 

*Αν ο Άρης καταφέρει να κάνει την ολική επαναφορά όχι από το 1-2 που είναι από σήμερα αλλά από το 0-2, θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα που θα το καταφέρει μετά τον Πανιώνιο του 2008 στη σειρά με το Μαρούσι.

 

 

 

Μοίραζαν κοψίματα…

 

*Παρότι αυτό τελικά δεν είχε αντίκρισμα, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το σημερινό παιχνίδι με οχτώ κοψίματα με τα οποία ισοφάρισε το ρεκόρ περιόδου. Τόσα είχαν ο Ολυμπιακός εκτός έδρας με τα Τρίκαλα BC Aries και ο Παναθηναϊκός στον 1ο προημιτελικό των πλέι οφ με τον Κολοσσό H Hotels.

 

*Τα 16 φάουλ που κέρδισε σήμερα ήταν τα λιγότερα των 35 αγώνων της ΑΕΚ στο φετινό Πρωτάθλημα. Είχε 18 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο και στο εκτός έδρας ματς της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ.

 

*Ο αριθμός αυτός μεταφράστηκε σε αντίστοιχα νούμερα στις βολές με την ΑΕΚ να έχει τις λιγότερες εύστοχες (5) και τις λιγότερες εκτελεσμένες (8) από οποιοδήποτε προηγούμενο παιχνίδι της –είχε 9/10 στο εκτός έδρας ματς με την Κηφισιά.

 

 

 

Έγινε «σκιάχτρο» ο Χέρστον

 

*Τέσσερα από τα οχτώ κοψίματα της ΑΕΚ τα έκανε ο Μαλίκ Χέρστον ισοφαρίζοντας την κορυφαία φετινή επίδοση. Την ίδια είχαν δύο φορές ο Μιλουτίνοφ και από μία οι Γλυνιαδάκης, Ντέιβις, Χάγκινς, Καββαδάς και ΜακΓκί.

 

*Ακόμη ο Αμερικανός με τους 16 πόντους του ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση του. Τόσους είχε στα εντός έδρας παιχνίδια με την Καβάλα και τον Ολυμπιακό για την κανονική περίοδο.

 

*Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς ξεπέρασε τους 500 πόντους στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ σημειώνοντας οχτώ στον σημερινό αγώνα.

 

*Παράλληλα ο Βόσνιος μαζεύοντας 13 ριμπάουντ δεν σημείωσε μόνο ατομικό ρεκόρ σεζόν –το προηγούμενο ήταν τα 11 που είχε σε τρία διαφορετικά παιχνίδια της κανονικής περιόδου- αλλά ισοφάρισε και το ρεκόρ καριέρας του στο ελληνικό Πρωτάθλημα αφού την ίδια επίδοση είχε και στο περσινό, εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Carna.

 

*Τα 400 επιθετικά ριμπάουντ καριέρας συμπλήρωσε ο Δημήτρης Μαυροειδής μαζεύοντας δύο.

 

*50 παιχνίδια συμπλήρωσε στο ελληνικό Πρωτάθλημα ο Τζέι Κόβαν Μπράουν. Είχε κάνει ντεμπούτο στις 14 Οκτωβρίου 2012 στον αγώνα Κολοσσός H Hotels – Ρέθυμνο Cretan Kings.

 

*Ακόμη ο Μπράουν μαζεύοντας έξι ριμπάουντ ισοφάρισε τη φετινή καλύτερη επίδοση του αφού την ίδια είχε σημειώσει και στον πρώτο αγώνα της σειράς.

 

*Με την 326η εμφάνιση του ο Γιάννης Καλαμπόκης ανέβηκε στην 27η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω του τον Παναγιώτη Λιαδέλη.

 

*Με την 136η εμφάνιση του ο Μαρκ Κάρτερ «έπιασε» τον Χουάν Αντόνιο Μοράλες (ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός) στην 25η θέση της σχετικής λίστας των ξένων παικτών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Ρεκόρ περιόδου είναι τα έξι ριμπάουντ για τον Ζήση Σαρικόπουλο. Είχε από πέντε στα εκτός έδρας παιχνίδια της κανονικής περιόδου κόντρα στον Άρη και τον Παναθηναϊκό.

 

*Παρά την ήττα της ομάδας του, το σημερινό παιχνίδι ήταν ξεχωριστό για τον Γιώργο Τσαλμπούρη. Ο Κατερινιώτης φόργουορντ-σέντερ έκανε ντεμπούτο στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ σχεδόν ένα μήνα πριν συμπληρώσει τα 20 χρόνια του.