Η Πάτρα ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της για το All Star Game του Φεβρουαρίου (10, 11/2) όπως ακριβώς έκανε και πριν από 21 χρόνια. Ήταν στις 22 Νοεμβρίου 1997 όταν η αχαϊκή πρωτεύουσα φιλοξένησε για πρώτη φορά ένα All Star Game, το 6ο στην ιστορία του θεσμού. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς για 2η συνεχόμενη χρονιά έκλεψε την παράσταση, κερδίζοντας τον τίτλο του ΜVP και μάλιστα παραμένει ο μόνος που το έκανε σε δύο σερί χρονιές. Ο μετέπειτα ΝΒΑερ οδήγησε την ομάδα της Ευρώπης στη νίκη όπως είχε συμβεί και μία χρονιά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ως προς τους διαγωνισμούς, ο Αντόνιο Χάρβεϊ του Πανιωνίου Βίκος Cola κέρδισε στα καρφώματα και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα τρίποντα.

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 

Το www.esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των αφιερωμάτων στα All Star Games που προηγήθηκαν κι ενώ μετράμε αντίστροφα για τη φετινή γιορτή (10, 11 Φεβρουαρίου) της Πάτρας. Εκεί όπου στις 22 Νοεμβρίου 1997 οι θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του ΕΑΚ Πατρών χόρτασαν μπάσκετ. Γιατί από τους 158 πόντους (83-75) του παιχνιδιού της προηγούμενης χρονιάς είδαν 235. Είδαν καρφώματα, είδαν τάπες, είδαν πολλούς αιφνιδιασμούς, είδαν τρομερές ασίστ με τον Άγγελο Κορωνιό να σέρνει τον χορό. Είδαν όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν ένα παιχνίδι-γιορτή όπως είναι το All Star Game.

 

Είδαν κι έναν υπό προετοιμασία ΝΒΑερ να λάμπει εκτυφλωτικά. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς έκανε το «back to back» και μετά το μηχανάκι που πήρε την προηγούμενη χρονιά, κέρδισε μια τηλεόραση αξίας μισού εκατομμυρίου δραχμών. Το παιχνίδι είχε νότα από ΝΒΑ όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Τρία χρόνια πριν ήταν ο Ρολάντο Μπλάκμαν, μετά ο Ντομινίκ Ουίλκινς. Στην Πάτρα έδωσε την αίγλη του στη διοργάνωση ο Μπάιρον Σκοτ που κάθε άλλο παρά αγγαρεία έκανε. Άλλωστε ήταν και το 1ο All Star Game της καριέρας του.

 

 

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς εκτελεί μπροστά στον Χοσέ Ορτίθ

 

Όσο για τους Αμερικανούς; «Ο Ιωαννίδης δεν ρώτησε κανέναν, μόνος του μοίρασε τις ομάδες και άφησε σε μένα τα Αμερικανάκια» είπε ο Κώστας Διαμαντόπουλος για να πειράξει τον «ξανθό». Τα αγγλικά του δεν τον βοηθούσαν ιδιαίτερα κι έτσι ο τότε μάνατζερ του Ολυμπιακού Τάκης Λιβιεράτος ανέλαβε κάτι περισσότερο από ρόλο διερμηνέα. Οι Αμερικανοί με πρώτο τον Μάρλον Μάξεϊ τον… πλεύριζαν για να παίξουν περισσότερο. Η μοίρα του όμως ήταν προδιαγεγραμμένη.

 

Η Ευρώπη κυριάρχησε και έφτασε στη νίκη με 127-108 με την τριάδα Στογιάκοβιτς (30π, 3/3β, 12/17δ, 1/2τρ, 5ρ, 4ασ.), Καρνισόβας (32π, 9/10β, 7/11δ, 3/6τρ, 9ρ, 2ασ, 5κλ.) και Χατζή (22π, 1/2β, 6/7δ, 3/5τρ) να κάνει την περισσότερη δουλειά στην επίθεση και με τον Κορωνιό να μοιράζει τη μία ασίστ μετά την άλλη (7). Για την Αμερική ο Μπρεντ Σκοτ έδειχνε να μην καταλαβαίνει από γιορτές (29π, 1/1β, 8/10δ, 4/9τρ, 3ρ, 3ασ, 1κλ.). Δίπλα του ο συγχωρεμένος ο Μπρουκς Τόμπσον –ο Ηρακλής εκείνης της χρονιάς ήταν η μοναδική ομάδα εκτός ΝΒΑ στην ομάδα αγωνίστηκε- με 17 πόντους, 1/2 βολές, 5/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα, δύο ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δύο κλεψίματα.

 

ΕΥΡΩΠΗ: Τάρλατς 2, Καρνισόβας 32 (3), Βετούλας, Στογιάκοβιτς 30 (1), Αγγελίδης 6, Γαλακτερός 2, Κορωνιός 9 (1), Αλβέρτης 12 (2), Παπαδάτος, Γιαννούλης 3, Χατζής 22 (3), Βούκτσεβιτς 9 (1).

ΑΜΕΡΙΚΗ: Άντερσον 5 (1), Γκούντα 4, Θέρμαν 8, Ορτίθ 9, Σκοτ 29 (4), Χόκινς 3 (1), Κινγκ 7, Χένρι 3 (1), Μάξεϊ 12, Τόμσον 17 (2), Νιξ 3 (1), Χάρβει 8.

 

Ο «έφηβος» Πετρόπουλος, ο «Φράγκι» και ο… αντιγραφέας του MJ

 

To «κυρίως πιάτο» του διημέρου ήταν εξόχως ενδιαφέρον όμως και τα «ορεκτικά» δεν πήγαν πίσω. Στην πρώτη μέρα του διημέρου ο αγώνας παλαιμάχων είχε και σημειολογική αξία. Οι Πατρινοί είχαν την ευκαιρία να δουν εν δράσει μετά από χρόνια τη σπουδαία ομάδα του Απόλλωνα με τους δύο Πετρόπουλους, τον Γιαννόπουλο, τον Λιανό και τον Κιτσούκαλη. Ο «Νουρέγιεφ» έπαιξε όχι σαν παλαίμαχος αλλά σαν έφηβος θυμίζοντας όλα εκείνα που του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό αυτόν. 36 πόντοι με 11/15 σουτ δεν είναι αριθμοί που παρέπεμπαν σε παίκτη που δεν ήταν πια εν ενεργεία. Η ομάδα της Πάτρας πάντως έχασε από εκείνη της Αθήνας με 73-88 αφού ο Αργύρης Καμπούρης παρά την «απειλή» του πριν το ματς –«ξεχάστε τον σέντερ, θα σουτάρω τρίποντα»- έκανε τη διαφορά κοντά στο καλάθι με 18 πόντους και 12 ριμπάουντ.

 

«Κερασάκι στην τούρτα» όπως σε κάθε All Star Game οι δύο διαγωνισμοί. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης νίκησε άνετα στον τελικό των τριπόντων τον Σκότι Θέρμαν σουτάροντας δεύτερος και ξεπερνώντας την επίδοση του αντιπάλου του (11 βαθμοί) παρότι είχε ακόμη 10 σουτ να επιχειρήσει. Στο τέλος έλεγε: «Αποσύρομαι. Να κερδίσει και κανένας άλλος».

 

Στον διαγωνισμό τον καρφωμάτων νικητής ήταν ένας παίκτης που είχε λάβει μέρος παλαιότερα στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ΝΒΑ. Ο Αντόνιο Χάρβεϊ. Νίκησε στον τελικό τον Ανατόλι Ζουρπένκο αντιγράφοντας ή έστω επιχειρώντας να αντιγράψει το ιστορικό κάρφωμα του Μάικλ Τζόρνταν στον διαγωνισμό του ΝΒΑ του 1987. Ζητούμενο ήταν να πατήσει στη γραμμή του φάουλ και να καρφώσει. Πάτησε σχεδόν μισό μέτρο πιο μέσα όμως ακόμη κι έτσι πήρε πέντε «10άρια» μαζί με  τον τίτλο!

 

Μην ξεχνάτε! Μπορείτε καθημερινά να ψηφίζετε τους αγαπημένους σας παίκτες για το All Star Game της Πάτρας ΕΔΩ!