Από το 1998 όταν και έδωσε τέλος σε μια περίοδο 14 χρόνων χωρίς Πρωτάθλημα, μετράει 17 τίτλους της Stoiximan.gr Basket League. 17 στα τελευταία 21 χρόνια και 17 στα 26 χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Παράλληλα συμπλήρωσε 23 συνεχόμενα χρόνια με τουλάχιστον έναν τίτλο ενώ ισοφάρισε το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στα χρόνια του ΕΣΑΚΕ, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς με 31/31. Το esake.gr ολοκληρώνει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 με τον Παναθηναϊκό Superfoods. Τα πρόσωπα, οι αριθμοί και τα ρεκόρ των πρωταθλητών Ελλάδας.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 

Τι έμεινε από τη σεζόν για τον Παναθηναϊκό Superfoods;

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 34 νίκες – 2 ήττες – 1η θέση.



Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τσάβι Πασκουάλ διένυσε τη 2η σεζόν του στην Ελλάδα και μετράει ήδη δύο τίτλους πρωταθλητή. Έγινε ο 6ος προπονητής στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος με περισσότερους από έναν τίτλους σε αυτό και μετά τους Ιωαννίδη, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς και Σφαιρόπουλο. Μεταξύ άλλων ο Καταλανός έγινε 3ος σε αγώνες (68) και νίκες (63) στον πάγκο του Παναθηναϊκού Superfoods μετά δηλαδή από τους Ομπράντοβιτς και Σούμποτιτς. Ξέχωρα από το συνολικό ρεκόρ του στο ελληνικό Πρωτάθλημα (63-5) παραμένει αήττητος στην κανονική περίοδο μετρώντας 49/49.




Ο ΜVP: Υπήρχαν αμφιβολίες; Ο Νικ Καλάθης έκανε -βάσει και των αριθμών- την καλύτερη από τις έξι σεζόν του στην Ελλάδα, κερδίζοντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του Παναθηναϊκού Superfoods. Συγκέντρωσε 517 βαθμούς στο ranking (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ), επίδοση μακριά από εκείνη του 2ου Κρις Σίνγκλετον που είχε 411 ενώ ακόμη πιο πίσω είναι ο 3ος Τζέιμς Γκιστ με 353.



Η εικόνα της λίστας των πιο πολύτιμων παικτών των “πράσινων” στο φετινό Πρωτάθλημα, δεν άλλαξε στους μέσους όρους. Ο Καλάθης είχε 14,77 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ο Σίνγκλετον 12,09 και ο Γκιστ 10,09.

 


Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Καλάθης κέρδισε την πρωτιά των σκόρερ του Παναθηναϊκού Superfoods για 1η φορά στις έξι σεζόν του σε αυτόν. Τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας συνολικά 363 πόντους ενώ τον ακολούθησαν, σε απόλυτους αριθμούς, ο Κρις Σίνγκλετον με 311 και ο Νίκος Παππάς με 295.



Στους μέσους όρους ο Καλάθης ήταν ένας εκ των δύο με διψήφιο αριθμό πόντων, καθώς έδινε στην ομάδα του 10,37 ανά αγώνα. Μπροστά του ήταν πάντως ο Μάικ Τζέιμς με 13,58 ενώ την 3άδα συμπλήρωσε με 9,22 ο Νίκος Παππάς.



Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Όπως στην περσινή σεζόν έτσι και φέτος, ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού Superfoods. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ μάζεψε 178 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ ενώ κοντά στην επίδοση του ήταν ο Τζέιμς Γκιστ με 165. Την 3άδα συμπλήρωσε ο Καλάθης με 135 ριμπάουντ.



Η λίστα των κορυφαίων ριμπάουντερ των πρωταθλητών σε μέσους όρους δεν είχε διαφορές ως προς την πρώτη 3άδα αλλά και τη σειρά της. Ο Σίνγκλετον είχε 5,24 ριμπάουντ ανά αγώνα ενώ ο Γκιστ είχε 4,71 και ο Καλάθης 3,86.



Ο ΠΑΣΕΡ: Ακόμη μια πρωτιά, η πλέον αναμενόμενη, για τον Καλάθη που έγραψε ιστορία στη φετινή σεζόν. Ο διεθνής γκαρντ είχε 241 ασίστ στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση από καταβολής Stoiximan.gr Basket League (από το 1992-93) αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη του Ντι Τζέι Κούπερ που είχε 228 με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2013-14. Σε σχέση με τους κορυφαίους, δημιουργικά, παίκτες του φετινού Παναθηναϊκού Superfoods, τον ακολούθησαν ο Λούκας Λεκαβίτσιους με 100 και ο Νίκος Παππάς με 59 ασίστ.



Η μόνη διαφοροποίηση στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, ήταν στην 3η θέση με τον Μάρκους Ντένμον (1,87) να ακολουθεί τον Καλάθη (6,89) και τον Λεκαβίτσιους (2,94).




ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο παιχνίδι της 19ης Νοεμβρίου κόντρα στην Κύμη στη Χαλκίδα, ο Κρις Σίνγκλετον σταμάτησε στους 35 πόντους. Μία επίδοση που δεν ήταν απλά η κορυφαία του φετινού Παναθηναϊκού Superfoods αλλά η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας και η 4η μεγαλύτερη στην “πράσινη” ιστορία. Σε σχέση με τη φετινή σεζόν, πιο κοντά στο “35άρι” του Σίνγκλετον ήταν ο Νικ Καλάθης με τους 27 πόντους του στον 3ο ημιτελικό των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και ο Μάρκους Ντένμον με τους 25 πόντους του στο ματς της Πάτρας με τον Προμηθέα ενώ 25 είχε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι στα Τρίκαλα.



Ο Κρις Σίνγκλετον σημείωσε και την κορυφαία επίδοση της σεζόν για τον Παναθηναϊκού Superfoods στα ριμπάουντ. Το έκανε στο τελευταίο ματς της περιόδου, στον 5ο τελικό, όταν μάζεψε 17 ριμπάουντ. Μία επίδοση που ήταν η καλύτερη της 2ετίας του στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά και η κορυφαία της 9ετίας για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Για να βρούμε παίκτη του “τριφυλλιού” με περισσότερα ριμπάουντ από αυτά που μάζεψε ο Σίνγκλετον στον 5ο τελικό, θα πρέπει να γυρίσουμε στις 14 Νοεμβρίου 1998 όταν ο Ντίνο Ράτζα είχε 20 σε ματς με το Περιστέρι. Ως προς τη φετινή σεζόν ακόμη, ο Γκιστ είχε 13 ριμπάουντ στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt και 12 στο ματς της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ ενώ 12 είχε και ο Καλάθης στον 1ο ημιτελικό των πλέι οφ με τον Δικέφαλο του Βορρά.



Η κυριαρχία του Καλάθη στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Αντιθέτως επιβεβαιώνεται με τον πιο σαφή τρόπο από το γεγονός ότι ήταν ο παίκτης που σημείωσε και τις 10 καλύτερες επιδόσεις ασίστ των “πράσινων” στο φετινό Πρωτάθλημα. Κορυφαίες όλων εκείνες των 13 ασίστ στο ματς της Πάτρας με τον Προμηθέα, των 12 στο εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ και των 11 που είχε τόσο κόντρα στον Κολοσσό H Hotels όσο και κόντρα στον Γυμναστικό Λάρισας Φάρο εντός έδρας.