Στη φετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ τα έχουμε δει όλα. Ακόμη και ενδοοικογενειακές... διαμάχες. Μετά την κόντρα πατέρα και γιου σε δύο πάγκους (Σούλης και Χάρης Μαρκόπουλος) χθες ήταν η σειρά να τεθούν αντιμέτωπα δύο αδέλφια στο ίδιο παρκέ, κάτι που έγινε στην Αμαλιάδα στο παιχνίδι του Κόροιβου με τον Ολυμπιακό, με τον Γιώργο Παπαπέτρου να υποδέχεται τον αδερφό του Ιωάννη που παρεμπιπτόντως γιορτάζει σήμερα τα 21α γενέθλια του. Η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έχει να παρουσιάσει πολλές περιπτώσεις δύο μελών της ίδιας οικογένειας που έπαιξαν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. 

 

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου...

 

 

... και ο Γιώργος Παπαπέτρου (αριστερά με το Νο8) μαρκάροντας τον Κατσίβελη στο χθεσινό παιχνίδι της Αμαλιάδας


Η οικογένεια Παπαπέτρου όμως είναι ξεχωριστή. Αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία παίκτες του Κόροιβου και του Ολυμπιακού που αγωνίζονται στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ αλλά ήταν και ο πατέρας τους Αργύρης Παπαπέτρου που έκανε μεγάλη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα αγωνιζόμενος από το 1985 μέχρι το 1993 στον Παναθηναϊκό, στη συνέχεια για μία διετία στον Απόλλωνα Πάτρας και έκλεισε την καριέρα του παίζοντας για το Ηράκλειο την περίοδο 1995-1996. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε 245 συμμετοχές στην κατηγορία και βρέθηκε στην Εθνική ομάδα των ανδρών τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε 31 παιχνίδια.

 



O Αργύρης Παπαπέτρου έζησε με τον τρόπο του το χθεσινό παιχνίδι και την πρώτη αναμέτρηση των δύο γιων του.

Κοντά σε αυτό το μοναδικό γεγονός ενός πατέρα και δύο γιων να έχουν περάσει από αυτό το επίπεδο, βρίσκεται μόνο η οικογένεια Σάκοτα με τον Ντούσαν να διανύει τη 13η σεζόν του στους ελληνικούς πάγκους, τον γιο του Ντούσαν -που παίζει φέτος στην ΑΕΚ- να έχει περάσει ακόμη από τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο αλλά τον άλλο του γιο, τον Μίλος να παίζει μόνο στην Α2 κατηγορία -ήταν μέλος του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας την περίοδο 2003-2004 χωρίς όμως να αγωνιστεί σε παιχνίδια της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Γι' αυτό και η περίπτωση της οικογένειας Παπαπέτρου είναι μοναδική.


Ο Αργύρης Παπαπέτρου παρακολούθησε δια ζώσης το χθεσινό παιχνίδι της Αμαλιάδας και το έζησε με το δικό του τρόπο. Οπως θα έκανε κάθε πατέρας στη θέση, ένιωσε υπερήφανος: “Ηταν ένα περίεργο, πρωτόγνωρο αλλά βέβαια και ευχάριστο συναίσθημα για μένα και τη σύζυγο μου” λεει στο esake.gr και συνεχίζει: “Είδαμε τα παιδιά μας να χαιρετιούνται, να εύχεται ο ένας στον άλλον καλή επιτυχία και μέσα στο παρκέ να κάνουν το καλύτερο για την ομάδα τους. Ετσι είδαμε για ακόμη μια φορά, να χρησιμοποιούν τις αρχές που τους δώσαμε στο σπίτι. Ηταν βέβαια ένα ξεχωριστό παιχνίδι για εμάς γιατί ήταν η πρώτη φορά που τους είδαμε να παίζουν ως αντίπαλοι! Δεν έτυχε ποτέ στο παρελθόν να παίξουν μαζί παρά μόνο όταν ήταν μικροί τα καλοκαίρια” και τόνισε χαριτολογώντας: “Από την άλλη πλευρά βλέποντας και τα δύο παιδιά μας στο παρκέ, καταλάβαμε ότι... μεγάλωσαν”.

 


Ο Αργύρης Παπαπέτρου φόρεσε 31 φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας των ανδρών. Στο στιγμιότυπο με αντίπαλο τον Ντομινίκ Ουίλκινς στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ για το Μουντομπάσκετ του 1994

 

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Παρότι ο οποιοσδήποτε στη θέση του, με τη δική του διαδρομή και εμπειρία θα μπορούσε να έχει διαφορετική στάση απέναντι στα παιδιά του που παίζουν πλέον επαγγελματικά, ο Αργύρης Παπαπέτρου δεν παρεμβαίνει στη δουλειά τους: “Μετά το τέλος του παιχνιδιού και εγώ και η μητέρα τους, τους αγκαλιάσαμε αλλά δεν κάναμε μπασκετική κουβέντα. Μερικές μέρες πριν το παιχνίδι απλώς τους είπα ότι θα έπρεπε όπως πάντα, να αντιμετωπίσουν αυτό το ιδιαίτερο γι' αυτούς παιχνίδι, σοβαρά και επαγγελματικά. Γενικότερα έχω εγκαταλείψει το ρόλο του συμβούλου τους σε θέματα μπάσκετ. Σε αυτό εκπαιδευτήκαμε τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου, όταν τα παιδιά βρέθηκαν, έζησαν και σπούδασαν πολύ μακριά μας, στις ΗΠΑ. Δεν είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη δουλειά τους, η μοίρα όμως τα έφερε έτσι. Προσωπικά έχω την εμπειρία και τους μετέφερα την πραγματικότητα με πιο σκληρό τρόπο. Γι' αυτό και η συμβουλή μου στους γονείς είναι, να εμπιστεύονται τα παιδιά τους, να πιστεύουν τις επιλογές τους”. Οσο για το χθεσινό παιχνίδι: Στο παρκέ βρέθηκαν για λίγο αντίπαλοι αλλά ήταν ευχάριστο το συναίσθημα. Αυτή η ιδιαιτερότητα βέβαια επηρέασε και τους ίδιους παρότι δεν μάρκαρε ο ένας τον άλλον”.

 

“ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”

Η χρονιά που κυλάει είναι δύσκολη τόσο για τον Ιωάννη όσο και τον Γιώργο Παπαπέτρου. Αρα για ολόκληρη την οικογένεια Παπαπέτρου: “Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες σαν οικογένεια” λέει ο βετεράνος άσος και τονίζει: “Το διάστημα που πέρασε ήταν όντως δύσκολο για εμάς. Το σημαντικό για τον Ιωάννη είναι ότι μπόρεσε κυρίως ψυχολογικά να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του. Εδωσε μάχη και εμείς τον στηρίξαμε. Ο Γιώργος από την πλευρά του είναι ρούκι στην κατηγορία και προερχόμενος από τον πιο “physical” τρόπο παιχνιδιού του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, θέλει κάποιο χρόνο προσαρμογής”.

 



Πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν στην κατηγορία οι γιοί του, ο Αργύρης Παπαπέτρου έκανε 245 συμμετοχές σε αυτήν, τις 169 με τον Παναθηναϊκό.

“ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ”

Οταν του μεταφέραμε το ξεχωριστό επίτευγμα που σημείωσαν ο ίδιος και οι γιοι του, ο Αργύρης Παπαπέτρου σχολίασε: “Ασφαλώς και δεν θέλαμε να κάνουμε ρεκόρ ως οικογένεια. Ομως είναι σημαντικό να βλέπεις τα δυο παιδιά σου στο υψηλότερο επίπεδο, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι οι κόποι σου επιβραβεύονται. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς και τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια μεγάλη διαδρομή για να κάνουν στο τέλος της, το ταμείο. Με κάνει όμως χαρούμενο το ότι η νοοτροπία που τους εμφυσήσαμε από το σπίτι, η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά έχουν βρει εφαρμογή στη ζωή τους. Αυτό με κάνει από μόνο του υπερήφανο και το ίδιο θα συνέβαινε ακόμη και αν δεν έπαιζαν τα δύο μου παιδιά στη μεγάλη κατηγορία”.


ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΝ... ΔΡΑΣΕΙ

Με τον Ιωάννη και τον Γιώργο Παπαπέτρου, απέκτησε έναν ακόμη κρίκο η αλυσίδα που συνθέτουν τα αδέρφια που έπαιξαν μπάσκετ στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Κάποιοι από αυτούς έπαιξαν αντίπαλοι όπως οι Παπαπέτρου, κάποιοι συνυπήρξαν ακόμη και στην ίδια ομάδα. Αναλυτικά αυτή η λίστα...

 

ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΙΚΡΟΣ
Αράπης Δημήτρης Θωμάς
Βουγιούκας Ιαν Αλεξ
Γαλακτερός Νάσος Γιώργος
Γκιζόγιαννης Σωκράτης Ανδρόνικος
Δορκοφίκης Περικλής Σάββας
Κακιούζης Μιχάλης Γιάννης
Καλάθης Πατ Νικ
Μάντζαρης Αντώνης Βαγγέλης
Μποχωρίδης Νίκος Λευτέρης
Μπρέισι Μπράιαν Κρις
Παπαπέτρου Γιώργος Ιωάννης
Σπανούλης Δημήτρης Βασίλης
Χάινς Κάιλ Τάιλερ
Χριστοδούλου Χρήστος Φάνης

 

Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις και με άλλα αδέρφια που έπαιξαν μπάσκετ στη μεγάλη κατηγορία, αλλά πριν τα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Χρήστος και Αγγελος Ζούπας, Μάνθος και Ζαχαρίας Κατσούλης, Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης, Αριστείδης και Γιώργος Ρουμπάνης και στις αρχές της δεκαετίας του 90' οι Νικ και Τομ Κατσίκης.