Τα All Star Games είναι μια γιορτή του μπάσκετ. Εκείνη που έγινε τον Μάρτιο του 2003 στη Χαλκίδα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο που μαινόταν στο Ιράκ. Όλοι οι συμμετέχοντες και η ίδια η διοργάνωση έστειλαν με κάθε τρόπο αντιπολεμικά μηνύματα όπως «η μόνη έξυπνη βόμβα, είναι μόνο η τρίποντη» ενώ οι προπονητές φορούσαν σχετικές κονκάρδες. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των All Star Games του ελληνικού μπάσκετ, μετρώντας αντίστροφα για τη γιορτή της Πάτρας (10, 11 Φεβρουαρίου) και παρουσιάζει το 11ο All Star Game.

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 

Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Δράμα ήταν η σειρά της Χαλκίδας να φιλοξενήσει τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ. Στις 30 Μαρτίου 2003 έγινε το 11ο All Star Game με κεντρικό θέμα τα αντιπολεμικά μηνύματα όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό. Από την κερκίδα μέχρι το παρκέ στο ΔΑΚ της Κανήθου. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος του ΠΣΑΚ Φραγκίσκος Αλβέρτης είχε πει: «Προς στιγμήν πέρασε από το μυαλό μας να το αναβάλουμε. Σκεφτήκαμε όμως πως ήταν προτιμότερο μέσω αυτού να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια στον πόλεμο».

 

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε πει στο ίδιο πνεύμα: «Ο αθλητισμός από τη φύση του εναντιώνεται στον πόλεμο. Άλλωστε γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα, ακριβώς για να πάει κόντρα στον πόλεμο. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ δείχνουμε την ευαισθησία μας. Ο αθλητισμός είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο».

 

Ο ΕΣΑΚΕ και ο ΠΣΑΚ που συνδιοργανώνουν τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ αποφάσισαν μάλιστα από κοινού να μην μείνουν μόνο στα μηνύματα αλλά να περάσουν και σε πράξεις. Έτσι τα έσοδα της διοργάνωσης διατέθηκαν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

 

 

Το αντιπολεμικό μήνυμα του 11ου All Star Game 

 

Το 11ο All Star Game, παρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από όσα προηγήθηκαν. Αντιθέτως, ήταν «χορταστικό» σε σκορ και θέαμα. Οι Έλληνες με προπονητές τους Γιαννάκη και Αλεξανδρή πήραν ρεβάνς για την ήττα της Δράμας, επικρατώντας με 115-110 των ξένων που είχαν στον πάγκο τους, τους Πρέλεβιτς και Πεδουλάκη με το δίδυμο Διαμαντόπουλου-Φώτση να κάνει θραύση στην επίθεση σημειώνοντας 55 πόντους. Το «Κιτσάκι» έγινε μάλιστα ο 2ος Έλληνας μετά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη το 2001, που αναδείχτηκε MVP του αγώνα.

 

 

Ο MVP Γιώργος Διαμαντόπουλος με τον πατέρα του Κώστα

 

ΕΛΛΗΝΕΣ: Χαρίσης 10 (1), Καλαϊτζής, Διαμαντίδης 7 (1), Παπανικολάου, Οικονόμου 11 (1), Αλβέρτης 8 (1), Διαμαντόπουλος 26 (4), Ντικούδη 15, Κόμματος 5 (1), Παπαδόπουλος 2, Πελεκάνος 2, Φώτσης 29 (2).

ΞΕΝΟΙ: Μπένερμαν 6 (1), Αγιούσο 13 (3), Λάκοβιτς, Ντε Μιγκέλ 8 (1), Κουτλουάι 17 (2), Έβανς 13 (1), Νέσμπι 22, Τζόουνς 4, Στακ, Αλιμπέγκοβιτς 10 (2), Χαντλόγκεν 8, Μπετς 9.

 

 Η ομάδα των Ελλήνων…

 

 

…και η ομάδα των ξένων

 

Καρφώματα από το ΝΒΑ, τρίποντα από την… Ελλάδα

 

Όπως στην πλειοψηφία των All Star Games έτσι και σε εκείνο που έγινε στη Χαλκίδα, δεν έλλειψε η λάμψη του ΝΒΑ με τον Τάιρον Νέσμπι, παίκτη με 255 ματς στο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ, να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Τόσο στη διάρκεια του αγώνα όντας ο κορυφαίος των Αμερικανών όσο και στον διαγωνισμό των καρφωμάτων του οποίου αναδείχτηκε νικητής.

 

Ο Τάιρον Νέσμπι έκανε ότι μπορούσε για να αποτρέψει την ήττα των ξένων. Δεν τα κατάφερε αλλά δεν έφυγε με άδεια χέρια από τη Χαλκίδα

 

Μπορεί να μην έφτασε στο επίτευγμα του Φραγκίσκου Αλβέρτη που κέρδισε τον τίτλο τρεις και μάλιστα συνεχόμενες φορές, όμως ο Νίκος Χατζής έβαλε το όνομα του σε μία μικρή λίστα παικτών που κέρδισαν έναν διαγωνισμό για περισσότερες από μία φορά. Ο Καλαματιανός κυριάρχησε στα τρίποντα και κέρδισε τον τίτλο όπως και τρία χρόνια πριν στο ΟΑΚΑ.

 

Ο Χατζής δεν είχε αντίπαλο στα τρίποντα

 

 

Εικόνες… Ευρωλίγκας στην πρεμιέρα των ελπίδων

 

Το All Star διήμερο του 2003 είχε μια καινοτομία. Ήταν η πρώτη φορά στην οποία πραγματοποιήθηκε αγώνας ελπίδων, Βορρά και Νότου. Η ομάδα του Βορρά νίκησε με 67-64 όμως αυτό είχε τη μικρότερη σημασία. Ρίξτε μια ματιά στις συνθέσεις των ομάδων, στο παρκέ και τους πάγκους για να αντιληφθείτε ότι η παραγωγική διαδικασία του ελληνικού μπάσκετ εξελίχθηκε και εξελίσσεται όχι απλά ομαλά αλλά ιδανικά.

 

ΒΟΡΡΑΣ: (Γ. Σφαιρόπουλος - Στ. Κουκουλεκίδης): Μασλαρινός, Ορφανός 9 (1), Καλαϊτζόδης, Βασιλειάδης 11 (1), Αποστολίδης, Βασιλόπουλος 13 (2), Αθανασιάδης 2, Μαυροκεφαλίδης 11, Κακαρούδης 5, Παπανικολάου 2, Χαριτόπουλος 10 (1), Σφέικος 4.

ΝΟΤΟΣ: (Δ. Ιτούδης - Β. Αγγέλου): Ξανθόπουλος 4, Σπανούλης 5 (1), Ζήσης 17 (1), Ταπούτος 20 (1), Σταυρουλάκης, Μαυροειδής 5, Κουπίδης 7 (1), Πρίντεζης 6, Τσιάκος, Περράκης 4 (1), Καϊμακόγλου 4, Μπουρούσης 2.

 

Ο Νίκος Ζήσης εν δράσει με την ομάδα του νότου

 


 Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν προπονητής του Βορρά…

 


 …και ο Δημήτρης Ιτούδης προπονητής του Νότου. Ρίξτε μια ματιά ποιοι ήταν γύρω τους…

 

Μην ξεχνάτε! Μπορείτε καθημερινά να ψηφίζετε τους αγαπημένους σας παίκτες και προπονητές για το All Star Game της Πάτρας ΕΔΩ!