Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ήταν μία ξεχωριστή περίπτωση των πρώτων 22 All Star Games στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Έλαμψε πρώτα στη γιορτή της Betshop Basket League και μερικά χρόνια μετά, έκανε το ίδιο σε εκείνη του ΝΒΑ. Ήταν αυτός που ξεχώρισε στο 5ο All Star Game, εκείνο του 1996 που ήταν το πρώτο που φιλοξενήθηκε στο «Παλέ Ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει και η φετινή γιορτή του μπάσκετ.



Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 1996, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς απλά επιβεβαίωσε ότι ήταν ήδη ένας σταρ πριν κάνει το άλμα προς το ΝΒΑ. Και ας ήταν μόλις στα 19 του, έχοντας μπροστά του πολλές και μεγάλες στιγμές στην καριέρα του. Ο τότε παίκτης του ΠΑΟΚ, ηγήθηκε της ομάδας τη Ευρώπης που μπροστά σε 5.000 κόσμου, νίκησε εκείνη των Αμερικανών με 83-75. Μπορεί το σκορ να μην έφτασε σε υψηλά επίπεδα, επίπεδα All Star Game δηλαδή, όμως το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον.



Δίπλα στον Στογιάκοβιτς, ο εξίσου παραγωγικός εκείνη τη βραδιά Γιώργος Σιγάλας αλλά και μία πλειάδα αστέρων της εποχής με τον Γιούρι Ζντοβτς σε ρόλο «μαέστρου». 



ΕΥΡΩΠΗ: Κορωνιός, Ζντόβτς 5 (1), Λιαδέλης 2, Χατζής 1, Σιγάλας 13 (3), Στογιάκοβιτς 20 (1), Αλβέρτης 9 (1), Οικονόμου 12 (1), Αγγελίδης, Φασούλας 12, Ρεντζιάς 4, Γιαννούλης, Παπανικολάου 4, Κακιούσης 1.

ΑΜΕΡΙΚΗ: Φορντ 7, Έλις 11, Ντίνκινς 6, Έντουαρντς 18, Μάξεϊ 8, Αλεξάντερ 6, Μπόνερ 4, Γκάτλιν 4, Γκίμπερτ 4, Τσίτουμ 5, Ράιλι 2, Χάντσον.

 


Οι σταρ της εποχής προσέφεραν ωραίο θέαμα όμως το ίδιο είχαν φροντίσει να κάνουν οι προγενέστεροι σταρ του ελληνικού μπάσκετ, με την ομάδα παλαιμάχων της Αθήνας να επικρατεί της αντίστοιχης της Θεσσαλονίκης με τον Κίμωνα Κοκορόγιαννη να σημειώνει 27 πόντους. Το αντίπαλο δέος ήταν ισχυρό, με τον Λευτέρη Σούμποτιτς να μην δίνει την εικόνα ενός αθλητή παλαιότερης εποχής. Ο «Πίξι» στο γνώριμο γι’ αυτόν περιβάλλον του «Παλέ» της Θεσσαλονίκης, σημείωσε 40 πόντους με πέντε τρίποντα!



Στον διαγωνισμό καρφωμάτων, ο Χάρολντ Έλις πήρε «το αίμα του πίσω» για την ήττα της προηγούμενης χρονιάς. Έχοντας απέναντι του, τους Άντονι Μπόνερ (ΠΑΟΚ), Δημήτρη Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Αλφόνσο Φορντ (Παπάγου), Μάρλον Μάξεϊ (Περιστέρι) και Τζον Χάντσον (Πειραϊκός), αποδείχτηκε ο πιο ευρηματικός και ο πιο θεαματικός.

 



Στον τελικό αντιμετώπισε τον Παπανικολάου και οι δύο φιναλίστ συγκέντρωσαν από 99 βαθμούς. Έτσι έκαναν από μία ακόμη προσπάθεια για να αναδειχτεί ο νικητής. Ο «Παπ» όμως… διευκόλυνε τον Αμερικανό, αφού του γλίστρησε η μπάλα μέσα από τα χέρια, οπότε ένα απλό κάρφωμα ήταν αρκετό για τον Έλις.



Στον διαγωνισμό των τριπόντων ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έκανε το «back to back», απέναντι στους Αλέξη Παπαδάτο, Γιώργο Καλαϊτζή, Γιώργο Χρυσανθόπουλο, Μπιλ Έντουαρντς, Κιθ Γκάτλιν, Κόνερ Χένρι, Άγγελο Κορωνιό. Στον τελικό ο Αλβέρτης είχε 14 βαθμούς έναντι 11 του Κορωνιού.