Με επιμέρους σκορ 15-2 από το 32’ έως 3’ και 22’’ πριν την λήξη της αναμέτρησης, που μετέτρεψε το 51-48 σε 66-50, ο Ολυμπιακός... λύγισε την αντίσταση του Ρεθύμνου Cretan Kings (70-63), πέρασε από την Κρήτη και παρέμεινε πρώτος στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου της STOIXIMAN.GR Basket League μετά την ολοκλήρωση της 23ης αγωνιστικής.

 

Η κρητική ομάδα παρουσιάστηκε ανταγωνιστική έως οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» με ένα ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο πήραν διαφορά 16 πόντων (66-50) και τους δύο βαθμούς. Κορυφαίοι των πρωταθλητών Ελλάδας ήταν ο Κεμ Μπιρτς με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Βασίλης Σπανούλης με 12 πόντους και 7 ασίστ. Οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν τον αγώνα με 9 παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ (13-9).

 

Ο Ολυμπιακός ξέφυγε για πρώτη φορά στο σκορ (19-12) με 1’ και 47’’ να απομένουν για το τέλος της συνάντησης με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη και δύο καλάθια του Μπιρτς από ασίστ του Σπανούλη. Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, απάντησαν με σερί 6-0 με δύο καλάθια του Ρόμπερτ Άρνολντ στο τρανζίσιον και η πρώτη περίοδος τελείωσε με ισχνό προβάδισμα των «ερυθρόλευκων» (19-18).

 

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πάλι στο +7 (27-20) στο 13’ με 6-0 σερί με δύο καρφώματα των Μπιρτς, Ιωάννη Παπαπέτρου και προηγήθηκε με 8 (31-22), 3’ και 40’’ πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου με νέο κάρφωμα, αυτή την φορά από τον Πάτρικ Γιανγκ. Με τρίποντο του Παπαπαπέτρου, οι πρωταθλητές Ελλάδας αύξησαν την απόσταση τους από το Ρέθυμνο Cretan Kings στους 9 (34-25) με 2’ και 53’’ να απομένουν για το τέλος το πρώτου μέρους.

 

Η κρητική ομάδα, ωστόσο, δεν άφησε τον Ολυμπιακό να εδραιώσει σημαντική διαφορά και με τρίποντο του Ρο Σάφτενααρ και καλάθι του Ουόλτερ Λέμον Τζούνιορ μείωσε στους 4 (34-30) λίγο μετά την συμπλήρωση 18’ αγώνα.

 

Με νέο τρίποντο του Σάφτενααρ, το Ρέθυμνο Cretan Kings μείωσε στον πόντο (36-35) με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» με καλάθια των Σπανούλη, Πρίντεζη και κάρφωμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ ανέβασαν πάλι την διαφορά στους 7 (42-35), 1’ και 49’’ μετά την έναρξη της τρίτης περιόδου. Με δύο σερί σουτ έξω από τα 6,75 μέτρα του Λέμον Τζούνιορ, η κρητική ομάδα πλησίασε στον πόντο (42-41) στο 24’. Ο Ολυμπιακός, όμως, ξέφυγε πάλι με 8 (49-41) με 3’ και 20’’ να απομένουν για την λήξη του τρίτου δεκάλεπτου, με καλάθι του Πρίντεζη, τρίποντο του Σπανούλη και δύο βολές του Βαγγέλη Μάντζαρη.

 

Με δύο βολές του Άρνολντ στο τέλος της τρίτης περίοδου και τρίποντο του Τόαρλιν Φιτζπάτρικ, το Ρέθυμνο Cretan Kings μείωσε στους 3 (51-48), 1’ και 32’’ μετά την έναρξη του τελευταίου δεκάλεπτου. Σε εκείνο το σημείο, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν την πίεση στην άμυνα τους, βρήκαν ρυθμό και με επιμέρους σκορ 15-2 σε διάστημα σχεδόν 4’ και 30’’ με πέντε πόντους του Μπιρτς, δύο καλάθια του Ντομινίκ Ουότερς και τέσσερις πόντους με ένα τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη, ξέφυγαν με 16 πόντους (66-50) με 3’ και 22’’ να απομένουν για την λήξη του αγώνα. Το διάστημα αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης και τη νίκη του Ολυμπιακού.

 

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 32-36, 45-51, 63-70.

 

 

Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητής Ολυμπιακού): «Νομίζω ότι ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι για μας και το ελέγξαμε κυρίως από την άμυνα. Το Ρέθυμνο στην έδρα του είναι μία ομάδα ρυθμού με πολλούς καλούς σκόρερ. Όμως με την καλή μας άμυνα θεωρώ πως τους αποδιοργανώσαμε. Μόνο σε κάποια διαστήματα είχαν αυτό το παιχνίδι. Η άμυνα μας ήταν αυτή που μας κρατούσε. Το ελέγχαμε και στην τελευταία περίοδο πήραμε μία διαφορά ασφαλείας.

 

Όσον αφορά στην επίθεση μας θεωρώ πως θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πιο καλά. Δεν ήταν άσχημη απλώς είχαμε πολλά χαμένα ελεύθερα σουτ. Είχαμε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Βγάλαμε αρκετές φάσεις. Πιστεύω ό,τι και να γίνει είχαμε την κυριαρχία και τον έλεγχο του ματς.

 

Όπως προείπα είναι μία ομάδα αρκετά ανταγωνιστική και τους αξίζουν συγχαρητήρια και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Σίγουρα όταν παίζεις 3 ματς σε 7 ημέρες υπάρχει κούραση αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για μας. Γιατί όταν θες να είσαι πρώτος παντού θα πρέπει να είσαι έτοιμος πάντα και να έχεις την ίδια ενέργεια».

 

Για τον τραυματισμό του Λοτζέσκι: «Ευτυχώς ο τραυματισμός του Ματ δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Τώρα όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα λείπει θα καλύψουμε το κενό του εκ των έσω. Δηλαδή ο Παπαπέτρου θα κατέβει στο «3», ενώ και ο Αθηναίου θα πρέπει να είναι έτοιμος. Σήμερα ήταν αρκετά καλός και του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται όλους τους παίκτες και για αυτό θα πρέπει να είναι άπαντες ετοιμοπόλεμοι».

 

Ιωάννης Παπαπέτρου (μπασκετμπολίστας Ολυμπιακού): «Όσον αφορά εμάς θέλαμε να είμαστε σοβαροί να κάνουμε μία καλή εμφάνιση γιατί είναι σημαντικό για μας η ομάδα να παίζει καλά και να κερδίζει. Συγχαρητήρια στο Ρέθυμνο. Πάλεψε αρκετά. Καταφέραμε να ξεφύγουμε προς το τέλος και το ματς έκλεισε στους 7 πόντους. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφορά. Κερδίσαμε και πλέον κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι που είναι ευρωπαϊκό. Πρέπει να συγκεντρωθούμε για τη συνέχεια».

 

 

Νίκος Βετούλας (προπονητής Ρεθύμνου Cretan Kings): «Ξεκινώντας θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια του ΕΣΑΚΕ και της STOIXIMAN.GR που δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, με το Basket Αγάπης. Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν συγχαρητήρια και θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

 

Όσον αφορά στο παιχνίδι ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί. Προσπαθήσαμε να παίξουμε με τον τρόπο που παίζουμε και να μην φοβηθούμε. Θεωρώ πως τα καταφέραμε αλλά η ικανότητα που έχει ο Ολυμπιακός σε όλες τις γραμμές μας οδήγησε στην ήττα. Κλειδί ήταν τα 19 επιπλέον ριμπάουντ του Ολυμπιακού συν ότι στην κρίσιμη στιγμή χάσαμε δύο σουτ και έβαλαν εκείνοι δύο εύστοχα. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά.  Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε για το επόμενο ματς και να κοιτάξουμε να  τερματίσουμε όσο το δυνατό ψηλότερα».

 

Ρόμπερτ Άρνολντ (μπασκετμπολίστας Ρεθύμνου Cretan Kings): «Σε γενικές γραμμές παίξαμε πολύ καλά. Θεωρώ πως ήμασταν κοντά για σχεδόν 35 λεπτά. Στο 50-56 χάσαμε ένα μεγάλο σουτ. Ο Ολυμπιακός είναι μία εξαιρετική ομάδα και από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Μπορούν να κυκλοφορήσουν πολύ καλά τη μπάλα. Είμαστε χαρούμενοι από την προσπάθεια που καταβάλαμε. Αφήνουμε αυτή την ήττα πίσω μας και κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι».