Διανύει την 3η του δεκαετία στην Ελλάδα και έχει συνδέσει την προπονητική του καριέρα με πολλές ομάδες της χώρας. Στη διάρκεια της σεζόν που πέρασε, έφτασε τα 373 παιχνίδια Πρωταθλήματος αριθμός που τον κατατάσσει στην 9η θέση της λίστας των προπονητών με τα περισσότερα ματς στην κατηγορία. Δούλεψε σε ΠΑΟΚ, Απόλλωνα Πατρών, Ηρακλή, Περιστέρι, Άρη, Ολυμπιακό και ΑΕΚ κατορθώνοντας να κατακτήσει τέσσερις τίτλους. Το esake.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στους 10 κορυφαίους προπονητές από καταβολής Α' Εθνικής (από το 1963-64) με τον Ντράγκαν Σάκοτα.
Γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1952 στο Βελιγράδι, ο Σάκοτα έπαιξε μπάσκετ για κάτι περισσότερο από μία δεκαετία (1972-1983) στη γιουγκοσλαβική ΙΜΤ τη φανέλα της οποίας φόρεσαν αρκετοί γνωστοί Σέρβοι, κάποιοι εκ των οποίων πέρσασαν και από τη χώρα μας (Ντούσαν Κέτσμαν, Νίκολα Πέκοβιτς, Ούρος Ντούβνιακ κ.α.). Με το τέλος της αθλητικής καριέρας του, στα 31 του χρόνια, ο Σάκοτα άρχισε την προπονητική διαδρομή του από την ομάδα του Βελιγραδίου με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας το 1987. Στη συνέχεια βρέθηκε στη Ζαντάρ και την Τσιμπόνα ενώ παράλληλα διετέλεσε ασίσταντ στην Εθνική ομάδα της χώρας του με την οποία κατέκτησε το χρυσό τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 1989 όσο και στο Μουντομπάσκετ του 1990.
Κυπελλούχος Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ
Το 1990 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε μία σεζόν την οποία άρχισε με τον Κώστα Πολίτη και “υπηρεσιακό” τον Σάκη Λάιο, ο ΠΑΟΚ αναζήτησε τον νέο του προπονητή στη γειτονική χώρα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντράγκαν Σάκοτα που συνδύασε την παρουσία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης με τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της. Το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1991 με τη νίκη επί της Σαραγόσα στη Γενεύη.
Παρότι δεν συνέχισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ αφού ανέτειλε η εποχή Ίβκοβιτς, ο Σάκοτα δεν έμεινε μακριά από το ελληνικό μπάσκετ καθώς ακολούθησαν ο Απόλλων Πατρών και ο Ηρακλής για να επιστρέψει στον Δικέφαλο του Βορρά για ένα μέρος της σεζόν 1994-95. Ο “Σάλε” είχε μια πολύ παραγωγική διετία στο Περιστέρι, το 1995-97 και μάλιστα στη 2η σεζόν του (1996-97) οδήγησε την ομάδα μέχρι τα ημιτελικά των πλέι οφ. Μία δεύτερη θητεία έκανε και στον Ηρακλή αφού επέστρεψε στο Ιβανώφειο για τη διετία 1998-2000.
Ο άθλος του 2002 με την ΑΕΚ
Το πιο σύντομο πέρασμα του από μια ελληνική ομάδα ήταν αυτό που έκανε την περίοδο 2000-01 από τον Άρη. Συνέπεσε όμως με μια δύσκολη, διοικητικά, περίοδο των “κιτρινόμαυρων” και μετά από πέντε μόλις αγωνιστικές Πρωταθλήματος αντικαταστάθηκε από τον Στιβ Γιατζόγλου. Η εξέλιξη αυτή δεν έφθειρε όμως το όνομα που είχε δημιουργήσει πια στο ελληνικό μπάσκετ κι έτσι το καλοκαίρι του 2001 βρέθηκε για πρώτη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ. Διένυσε μια διετία σε αυτόν για να οδηγήσει την “Ένωση” στον τίτλο της πρωταθλήτριας το 2002, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια. Το κατάφερε μάλιστα με τρόπο που παραμένει μοναδικός στα χρονικά των τελικών της Basket League, ανατρέποντας δηλαδή το 0-2 κόντρα στον Ολυμπιακό.
Στην εξέλιξη της σεζόν 2003-04, οι ερυθρόλευκοι αναζήτησαν τον διάδοχο του Λευτέρη Σούμποτιτς και επέλεξαν τον “Σάλε” που πέρασε κάτι παραπάνω από έναν γύρο στον πάγκο τους αλλά δεν τελείωσε τη χρονιά αφού το χρίσμα, προς το τέλος της, δόθηκε στον Μίλαν Τόμιτς. Το διάστημα που ακολούθησε ήταν το μεγαλύτερο κατά το οποία έμεινε μακριά από τους ελληνικούς πάγκους αφού πέρασαν 10 χρόνια για να βρεθεί, με την επάνοδο της στην Basket League, στο “τιμόνι” της ΑΕΚ. Στη διάστημα αυτό δούλεψε στην Εθνική ομάδα Σερβίας-Μαυροβουνίου, στον Ερυθρό Αστέρα, στη Φορτιτούντο Μπολόνια, στην Τράμπζονσπο και στην Αντάλια.
Επιστροφή με άλλους δύο τίτλους
Το 2014 επέστρεψε στους ελληνικούς πάγκους, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Ζιάγκο και οδηγώντας την ΑΕΚ στην 5η θέση. Παρέμεινε στον πάγκο του Δικεφάλου και στο πρώτο διάστημα της σεζόν 2015-16 πριν τον διαδεχτεί ένας πρώην παίκτης του, ο Γιούρι Ζντοβτς με ενδιάμεσο-υπηρεσιακό τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. Δεν αποχώρησε όμως από την ΑΕΚ την οποία συνέχισε να υπηρετεί ως υπεύθυνος ακαδημιών μέχρι που τον κάλεσε και πάλι το καθήκον. Επέστρεψε στον πάγκο της στις αρχές της περσινής σεζόν διαδεχόμενος τον Σωτήρη Μανωλόπουλο για να την οδηγήσει σε δύο τίτλους. Στο Κύπελλο Ελλάδας και το Basketball Champions League.
Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ο 1ος προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα (από το 1992-93) τόσο σε αγώνες (122) όσο και σε νίκες (86). Συνολικά στη διαδρομή του στους ελληνικούς πάγκους, μετράει 373 παιχνίδια που τον κατατάσσουν στην 9η θέση από καταβολής Α' Εθνικής και 225 νίκες που τον τοποθετουν στην 8η θέση της αντίστοιχης λίστας. Η οικογένεια του είναι επίσης συνδεδεμένη με το ελληνικό μπάσκετ καθώς τόσο ο μεγάλος γιος του Μίλος, όσο -και κυρίως- ο μικρός Ντούσαν έπαιξαν ή παίζουν μπάσκετ στη χώρα μας. Ο Ντούσαν αγωνίζεται στην ΑΕΚ από το 2014 ενώ παλαιότερα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου ενώ είναι εν ενεργεία διεθνής.
PHOTOSTORIES
Ο Ντράγκαν Σάκοτα συνδύασε την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα με έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991 στη Γενεύη απέναντι στη Σαραγόσα
Ο “Σάλε” πέρασε μια παραγωγική διετία στο Περιστέρι, το 1995-97. Η φωτογραφία είναι από ματς προετοιμασίας της σεζόν 1995-96 με τους Μακαρά, Κορωνιό και Αποσκίτη να ακούν τις οδηγίες του. Διακρίνονται δίπλα του μεταξύ άλλων ο Μέλβιν Τσίτουμ, ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Αργύρης Καμπούρης
Δύο θητείες έκανε ο Σάκοτα στον πάγκο του Ηρακλή. Στο στιγμιότυπο με τους Κούβελα, Τζόνσον, Μαματζιόλα και Ντίνκινς και δίπλα του οι συνεργάτες του, ο αείμνηστος Νίκος Δημητρίου και ο Κώστας Πιλαφίδης
Από το σύντομο, όπως αποδείχτηκε, πέρασμα του από τον Άρη και σε οδηγίες προς τον Νίκο Παπανικολόπουλο. Στο ίδιο στιγμιότυπο εμφανίζονται μεταξύ άλλων και οι Μπούι, Φλώρος, Γκραντ, Ραϊτσεβιτς και Πέτροβιτς
Πέρασαν 15 χρόνια από το πέρασμα του από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Εδώ σε ένα τάιμ άουτ με τους Λιαδέλη, Γκόρενς, Βολκοβίτσκι, Γιαννουζάκο, Μπάγκαριτς, Μιλισάβλιεβιτς και Καλαμπόκη
Σε στιγμές χαράς και δόξας με τον Δήμο Ντικούδη μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος του 2002 με την ΑΕΚ
Με τον γιο του και σημερινό αρχηγό της ΑΕΚ, Ντούσαν, το 2002