Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στις οποίες κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, έμεινε εκτός 4άδας και περιορίστηκε στην 5η θέση. Αυτή η υποχώρηση δεν θα μπορούσε όμως να επισκιάσει τους δύο τίτλους τους οποίους κατέκτησε στη διάρκεια της σεζόν. Το Basketball Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 με την ΑΕΚ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ και οι αριθμοί της διαδρομής της στο Πρωτάθλημα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Τι έμεινε από τη σεζόν για την ΑΕΚ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 15 νίκες – 13 ήττες – 5η θέση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η ΑΕΚ άρχισε τη σεζόν με τον προπονητή με τον οποίο τελείωσε την προηγούμενη, τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. Οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους τον Δεκέμβριο με τον 47χρονο τεχνικό να αποχωρεί μετρώντας στον πάγκο της “Ένωσης” από την περσινή σεζόν, ρεκόρ 14-8. Στην πορεία και λόγω ενός προβλήματος υγείας του Μανωλόπουλου, την ΑΕΚ κοουτσάρισε στο παιχνίδι της Ρόδου με τον Κολοσσό H Hotels, ο Θανάσης Παπαχατζής. Τον Μανωλόπουλο διαδέχτηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα που επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά από δύο χρόνια. Την οδήγησε στους δύο τίτλους ενώ στο Πρωτάθλημα είχε ρεκόρ 11-10 (11-8 στην κανονική περίοδο, 0-2 στα πλέι οφ).
Ο ΜVP: Η ΑΕΚ παρουσίασε μια ομάδα με πολυφωνία κάτι που φανερώνει το γεγονός ότι στη λίστα των παικτών με το μεγαλύτερο ranking, η απόσταση του 1ου Ντούσαν Σάκοτα από τον 4ο Δημήτρη Μαυροειδή ήταν μόλις 31 βαθμοί. Ο αρχηγός της “Ένωσης” είχε 344 (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ) και τον ακολούθησαν ο Μάικ Γκριν με 333, ο Μάνι Χάρις με 305 και ο Μαυροειδής με 303 βαθμούς.
Σε μέσους όρους ο Σάκοτα παρέμεινε πρώτος στη λίστα των πολυτιμότερων παικτών της ΑΕΚ έχοντας 14,3 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ενώ την 3άδα συμπλήρωσαν ο Μάνι Χάρις με 12,7 και ο Μάικ Γκριν με 11,9.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν ο μόνος παίκτης της ΑΕΚ που έφτασε τους 300 πόντους συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα. Είχε 305 με τους οποίους έγινε ο 9ος παίκτης στην ιστορία της ομάδας στη Stoiximan.gr Basket League που ξεπέρασε τους 1.000 ενώ έκλεισε τη σεζόν όντας πια στην 5η θέση των σκόρερ της ΑΕΚ. Είχε επτά περισσότερους από τον Μάικ Γκριν που είχε 298 αλλά παίζοντας και στα 28 ματς της σεζόν ενώ ο αρχηγός της “Ένωσης” έχασε τέσσερα από αυτά. Την 3άδα των κορυφαίων σκόρερ σε απόλυτους αριθμούς συμπλήρωσε ο Μάνι Χάρις με 292.
Η αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων αναδεικνύει και πάλι 1ο τον Σάκοτα που έδινε στην ομάδα του 12,71 πόντους ανά αγώνα. Τον ακολούθησαν ο Μάνι Χάρις με 12,17 ο Κέβιν Πάντερ με 10,9.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Αν και με ύψος μικρότερο των δύο μέτρων (1,96μ.) ο Μάνι Χάρις ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ της ΑΕΚ στη φετινή Stoiximan.gr Basket League καθώς είχε 135 ριμπάουντ στα 24 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα. Σε τριψήφιο αριθμό έφτασαν ακόμη ο Δημήτρης Μαυροειδής με 123, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με 104 και ο Ντελρόι Τζέιμς με 100.
Ο Χάρις κράτησε τα πρωτεία στα ριμπάουντ και σε μέσο όρο, έχοντας 5,63 ανά αγώνα, ο 2ος μεγαλύτερος αριθμός μεταξύ των γκαρντ του Πρωταθλήματος και μετά μόνο από τον Μπορίς Νταλό του Πανιωνίου Βίκος Cola (7,32). Πίσω του ήταν ο Μαυροειδής με 4,39 και ο Βασιλόπουλος με 4,16.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Μάικ Γκριν ήταν με διαφορά ο πιο δημιουργικός παίκτης της φετινής ΑΕΚ. Ήταν άλλωστε ο μόνος που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό ασίστ έχοντας 123, αριθμό που δεν έφτασε κανένας άλλος ξένος παίκτης στην ιστορία της ομάδας σε μία σεζόν καθώς ξεπέρασε την επίδοση των 121 που είχε ένα χρόνο πριν ο Ρόκο Λένι Ούκιτς. Ο Γκριν μάλιστα έγινε ο 2ος ξένος πασέρ στην ιστορία της ΑΕΚ αφού είναι πίσω μόνο από τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα (165). Ως προς τη λίστα των απόλυτων αριθμών, τον ακολούθησαν ο Βασίλης Ξανθόπουλος με 75 και ο Μάνι Χάρις με 52 ασίστ.
Σε μέσους όρους η σύνθεση και η σειρά της 3άδας των κορυφαίων πασέρ ήταν η ίδια. Ο Γκριν μοίρασε 4,39 ασίστ σε κάθε αγώνα, ο Ξανθόπουλος 2,68 και ο Χάρις 2,17.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις ένας παίκτης της ΑΕΚ έφτασε ή ξεπέρασε τους 20 πόντους στο φετινό Πρωτάθλημα. Κορυφαία επίδοση ήταν εκείνη των 24 πόντους του Κέβιν Πάντερ στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από 23 είχαν ο Ντούσαν Σάκοτα και ο Μάνι Χάρις με το Ρέθυμνο Cretan Kings εντός κι εκτός έδρας αντίστοιχα. Ο αρχηγός της “Ένωσης” είχε 21 στο εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ.
Συνολικά οχτώ φορές ένας παίκτης της ΑΕΚ έφτασε φέτος σε διψήφια επίδοση ριμπάουντ. Κορυφαία όλων εκείνη της 24ης Μαρτίου όταν ο Μάνι Χάρις μάζεψε 15 στο εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt, 13 εκ των οποίων ήταν αμυντικά και αποτελούσαν ρεκόρ 16 χρόνων για την “Ένωση”. Ο Χάρις είχε και τη 2η καλύτερη φετινή επίδοση της ΑΕΚ έχοντας από 11 εκτός με τον Προμηθέα και εκτός έδρας με την Κύμη. Την 3η δε καλύτερη επίδοση μοιράστηκαν με 10 ριμπάουντ οι Ελονού, Τζέιμς, Βασιλόπουλος και Μαυροειδής.
Προέκταση της πρωτιάς του στους απόλυτους αριθμούς και στους μέσους όρους, ήταν για τον Μάικ Γκριν οι κορυφαίες επιδόσεις στις ασίστ. Ο Αμερικανός είχε 13 τελικές πάσες στο παιχνίδι στο Ρέθυμνο, σημειώνοντας τη 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της ΑΕΚ πίσω από τις 14 ασίστ που είχε ο Κρις Ουόρεν στις 24 Οκτωβρίου 2015 στο παιχνίδι με τα Τρίκαλα BC Aries. Ήταν η 3η φορά που ένας παίκτης του Δικεφάλου έφτασε σε διψήφια επίδοση αφού πριν από τους δύο Αμερικανούς, ο Νίκος Ζήσης είχε 10 ασίστ στις 5 Δεκεμβρίου 2004 σε εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη.
Ο Γκριν είχε και τη 2η καλύτερη φετινή επίδοση μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ, μοιράζοντας επτά ασίστ στο ματς της Πάτρας με τον Προμηθέα ενώ μοιράστηκε την 3η καλύτερη με έξι ασίστ, με τον Βασίλη Ξανθόπουλο (τέσσερις φορές), τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη (δύο φορές) και τον Κέλσι Μπάρλοου (μία φορά) ενώ ο ίδιος έφτασε σε αυτήν την επίδοση τρεις φορές.