Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο μπάσκετ. Πώς αλλιώς μπορεί να αποτιμηθεί, με μία φράση, η απώλεια ενός μπασκετανθρώπου όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς; Ο Ντούντα έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 αφήνοντας πίσω του μία ανεκτίμητη κληρονομιά στον χώρο του μπάσκετ και χωρίς καμία αμφιβολία το αποτύπωμα του σε αυτό της χώρας μας.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δούλεψε στην Ελλάδα στην εκκίνηση αλλά και στο αποκορύφωμα μιας διαδρομής μέσα από την οποία έχτισε τον μύθο του, όχι μόνο στη Σερβία αλλά και συνολικά στο παγκόσμιο μπάσκετ. Σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό μπάσκετ όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι άφησε το στίγμα του σε όσες ομάδες δούλεψε. Στον Άρη, στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό, στον Πανιώνιο και στην ΑΕΚ. Αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει το esake.gr ως αποχαιρετισμό σε έναν θρύλο των πάγκων.

 

Ο Άρης της διετίας 1980-82 ήταν η πρώτη ομάδα του στην Ελλάδα



Έστρωσε τον δρόμο για την αυτοκρατορία του Άρη

 

Ήταν μόλις στα 37 του χρόνια και έχοντας προϋπηρεσία μιας μόνο σεζόν στην Παρτίζαν, όταν ο Άρης τον έφερε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι άνοιξε τον δρόμο για την ομάδα που κυριάρχησε στο ελληνικό μπάσκετ για μία δεκαετία. Ο Ίβκοβιτς βρέθηκε στον πάγκο του Άρη της διετίας 1980-82 και τον οδήγησε αρχικά στην 3η με ρεκόρ 19-7 και στη συνέχεια στη 2η θέση με ρεκόρ 20-6.



Δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο, όμως έβαλε το λιθαράκι του στη δημιουργία της μεγάλης ομάδας των 80ς και της αυτοκρατορίας που μόλις είχε ανατείλει.

 

Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς από τα 2,5 χρόνια που πέρασε στον ΠΑΟΚ



Ο τίτλος της υπομονής του ΠΑΟΚ



Η μακρά και επιτυχημένη προπονητική διαδρομή του Ίβκοβιτς στη χώρα μας συνδέθηκε και με μία ξεχωριστή σεζόν. Έπειτα από μία διαδρομή σε ομάδες της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (Ραντνίσκι, Σιμπένκα, Βοϊβοντίνα), επέστρεψε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αλλά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.



Ο Δικέφαλος του Βορρά αναζητούσε εναγωνίως τον τίτλο που τα προηγούμενα χρόνια έχασε στο νήμα από τον μεγάλο αντίπαλο του, τον Άρη και τον κατέκτησε με τον Ίβκοβιτς στο «τιμόνι». Ήταν στη σεζόν 1991-92 που εκτός του ότι έβαλε τέλος στα χρόνια της… υπομονής για τον ΠΑΟΚ και στα χρόνια της παντοκρατορίας του Άρη, ήταν και η τελευταία πριν τη δημιουργία της σημερινής Basket League.



Με τον ΠΑΟΚ στη διετία 1991-93 είχε απολογισμό 65 νικών και 13 ηττών Πρωταθλήματος ενώ στην Ευρώπη τον οδήγησε στον τελικό του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων τον οποίο έχασε στη Ναντ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην εκπνοή και στην τρίτη θέση του Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες πριν βγει το 1993.

 

Με τους Θερλ Μπέιλι, Τράβις Μέις, Γιώργο Καράγκουτη και Βαγγέλη Αγγέλου στον Πανιώνιο της σεζόν 1994-95

 

 

Τα τρομερά παιδιά της Νέας Σμύρνης



Η επόμενη αποστολή που ανέλαβε στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετική. Από τον φτιαγμένο και έτοιμο για επιτυχίες ΠΑΟΚ, στον Πανιώνιο που ήταν μια διαφορετική υπόθεση. Ο Ντούντα βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη το καλοκαίρι του 1994 και πέρασε δύο σεζόν στον πάγκο των «κυανέρυθρων». Έφτιαξε μια ομάδα που είχε ως θεμέλια κάποιους έμπειρους (Χριστοδούλου, Μποσγανάς, Αγγέλου) αλλά ανέδειξε κάποιους σημαντικούς, ταλαντούχους αθλητές της εποχής. Σε εκείνον τον Πανιώνιο πρωτοεμφανίστηκαν ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Γιώργος Καράγκουτης, ο Ηλίας Τσόπης, ο Ντούσαν Γέλιτς και ο Μάκης Δρελιώζης.



Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφτιαξε μια σκληρή ομάδα που κοίταγε στα μάτια κάθε αντίπαλο κατορθώνοντας να την οδηγήσει αρχικά στην 5η θέση στην πρώτη και στη συνέχεια στην 3η θέση του Πρωταθλήματος, στη δεύτερη σεζόν του στη Νέα Σμύρνη.

 

Οδήγησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, το 1997 στη Ρώμη



Η απόλυτη κυριαρχία με τον Ολυμπιακό



Αποχωρώντας από τον Πανιώνιο, το καλοκαίρι του 1996 τον περίμενε μία νέα αποστολή στην Ελλάδα. Μία αποστολή σαφώς πιο δύσκολη και απαιτητική αφού ανέλαβε τον Ολυμπιακό διαδεχόμενος τον Γιάννη Ιωαννίδη που είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, κατακτώντας τέσσερα Πρωταθλήματα σε μία πενταετία. Ο Ίβκοβιτς όμως κράτησε ψηλά εκείνον τον πήχη και τον πήγε ακόμη ψηλότερα.



Στο πρώτο πέρασμα του από τον Πειραιά, στην τριετία 1996-99, κατάφερε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο σπουδαίο επίτευγμα του «τρεμπλ» του 1997, κατακτώντας δηλαδή τους δύο ελληνικούς τίτλους και παράλληλα οδηγώντας τον στην ευρωπαϊκή κορυφή. Ήταν η ομάδα που είχε μεταξύ άλλων στις τάξεις της τον Ντέιβιντ Ρίβερς, τον Ουίλι Άντερσον, τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Μίλαν Τόμιτς, τον Ντράγκαν Τάρλατς, τον Γιώργο Σιγάλα, τον Νάσο Γαλακτερό, τον Δημήτρη Παπανικολάου, τον Θύμιο Μπακατσιά και τον επίσης αείμνηστο Κρίστιαν Βελπ.



Ο Ολυμπιακός όμως της πρώτης θητείας του Ίβκοβιτς και μετά την πρώτη σεζόν της απόλυτης κυριαρχίας, έμεινε εκτός τελικών το 1998 ενώ έχασε στον πέμπτο τελικό μέσα στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό. Έτσι αποχώρησε το καλοκαίρι του 1999 λέγοντας όμως «εις το επανιδείν» και όχι «αντίο».

 

Με τον Ιμπραίμ Κουτλουάι μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου του 2001



Το back to back με την ΑΕΚ

 


Το τέλος της δεκαετίας που ήταν απόλυτα ελληνική γι’ αυτόν, βρήκε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ΑΕΚ. Κατάφερε να συνδυάσει και τα δύο χρόνια που έμεινε στο «τιμόνι» της «Ένωσης» με τίτλους, αφού την οδήγησε σε back to back κατακτήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας το 2000 και το 2001, αμφότερες απέναντι στον Παναθηναϊκό.



Ήταν η περίοδος που επίσης, όπως και στην περίπτωση του Άρη, άνοιξε το δρόμο για κάτι μεγαλύτερο, τον τίτλο του Πρωταθλήματος του 2002. Με τον Ντούντα στον πάγκο της, η ΑΕΚ τερμάτισε 4η στο Πρωτάθλημα του 1999-2000 και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά –δεν διεξήχθησαν μικροί τελικοί- σε εκείνο του 2000-2001.

 

Πανηγύρισε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2012 με τον Ολυμπιακό

 

O «χρυσός» επίλογος με τον Ολυμπιακό



Η τελευταία φορά που δούλεψε σε ελληνικό πάγκο ήταν στη διετία 2010-12 όταν επέστρεψε έπειτα από εννιά χρόνια στη χώρα μας –είχαν μεσολαβήσει οι δύο ομάδες της Μόσχας ΤΣΣΚΑ και Ντινάμο- για τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, που άφησε εξίσου σημαντικά επιτεύγματα με την πρώτη.



Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν μαζί του αρχικά το Κύπελλο του 2011 και στη συνέχεια το 2012, την κατάκτηση της Ευρωλίγκας αλλά και του τίτλου της Basket League.



Οι αριθμοί ένα μικρό δείγμα της κληρονομιάς του


Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε σήμερα από τη ζωή αλλά θα μείνει αθάνατος για τον κόσμο του μπάσκετ, για την Ελλάδα και τις ομάδες στις οποίες δούλεψε. Αν πολύ μικρός για να περιγράψει όλα όσα άφησε πίσω του, οι αριθμοί είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να περιγραφεί ένα μέρος της προσφοράς του.



Έφυγε ως…



*6ος σε αγώνες από καταβολής Α’ Εθνικής (439).



*4ος σε νίκες από καταβολής Α’ Εθνικής (335).



*2ος σε αγώνες (176) και νίκες (145) με τον Ολυμπιακό στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93).



*3ος σε αγώνες (78) και 2ος σε νίκες (65) με τον ΠΑΟΚ.



*4ος σε αγώνες (66) και 3ος σε νίκες (45) με την ΑΕΚ στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93).



*1ος σε αγώνες (67) και νίκες (41 όπως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος) με τον Πανιώνιο στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93).

 

 

Οι αριθμοί του «Ντούντα» στην Ελλάδα