Πίσω, στη δεκαετία του ’80 αλλά και στις αρχές του ’90 οι αναμετρήσεις τους ήταν… ματς τίτλου. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης πρωταγωνίστησαν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνική και ειδικά της Α1 με πολλά από τα παιχνίδια τους και φυσικά τους ήρωές τους να έχουν πάρει τη θέση τους στο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.
TOY ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από τη θέσπιση του επαγγελματικού μπάσκετ, το 1992 και έπειτα, μπορεί να μην έχουν συναντηθεί σε κάποιον τελικό πρωταθλήματος, αλλά η αίγλη όταν μπαίνουν στο ίδιο γήπεδο οι «ασπρόμαυροι» και οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης, είναι η ίδια. Είτε είναι απλώς για ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου, είτε για κάποια σειρά που κρίνει πρόκριση στην Ευρωλίγκα.
Με αφορμή την αναμέτρηση του Σαββάτου (11/11, 18:30) το esake.gr «θυμάται» κάποιες από τις ξεχωριστές αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην έδρα του ΠΑΟΚ για την Stoiximan.gr Basket League.
Τα παιχνίδια των ρεκόρ...
Το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ, δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1992. Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ την προηγούμενη σεζόν υποδέχεται τον Άρη στην κοινή τους έδρα στο Αλεξάνδρειο και το παιχνίδι έμελλε να αποκτήσει μία ξεχωριστή θέση στα ρεκόρ των αναμετρήσεών τους. Ο λόγος; Η νίκη του Άρη με 88-56 με τη διαφορά των 32 πόντων να παραμένει μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη σε νίκη του Άρη στην έδρα του ΠΑΟΚ σε επίπεδο Α1 (δείτε εδώ τα ρεκόρ). Ο Άρης είχε στη σύνθεσή του ως... αντί-Γκάλη τον αείμνηστο Ρόι Τάρπλεϊ, που ωστόσο στην πορεία της σεζόν θα τραυματιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο (ρεκόρ 22-4) αλλά ολοκλήρωσε τρίτος τη σεζόν, ενώ ο Άρης βρέθηκε στην πέμπτη θέση.
ΠΑΟΚ (Ίβκοβιτς): Μπουντούρης 8, Πρέλεβιτς 8, Κουκλάκης 2, Μπάρλοου 8, Κόρφας 3 (1), Τσέκος, Λέβινγκστον 14 (1), Φασούλας 7, Φιλίππου 4, Μπαλογιάννης 2.
ΑΡΗΣ (Γιατζόγλου): Γιαννάκης 3 (1), Σούμποτιτς 4, Μισούνοφ 2, Γάσπαρης 9 (1), Άντερσον 21 (1), Πετσάρσκι 10, Αγγελίδης 9, Βουρτζούμης 9 (1), Τάρπλεϊ 21.
Η... απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε 17 χρόνια αργότερα. Στο PAOK Sports Arena πλέον οι «ασπρόμαυροι» υποδέχονται τον Άρη –στο ντεμπούτο του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο του- για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος στις 31/10/2009 και στο φινάλε της αναμέτρησης το ταμπλό γράφει 83-48. Μία διαφορά 35 πόντων που παραμένει η μεγαλύτερη -ανεξαρτήτως πρωταθλήματος ή διοργάνωσης- με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο. Οι δύο ομάδες στο φινάλε τη σεζόν συμμετείχαν στα πλέι οφ, όπου και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας όμως ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Δείτε εδώ τη στατιστική της αναμέτρησης
Το… πρώτο του Μαρκόπουλου
Στις 26 Μαρτίου 1994 ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Άρη για την 25η αγωνιστική και θα έχει στον πάγκο του τον Σούλη Μαρκόπουλο που από την αρχή του χρόνου έχει διαδεχθεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ θα επικρατήσει με το εντυπωσιακό 86-56 (Μπέρι 21, Πρέλεβιτς 18, Μπουντούρης 16 - Πετσάρσκι 21, Λυπιρίδης 10, Λιαδέλης 8) και ο Μαρκόπουλος θα ανοίξει έναν κύκλο σε ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρη που μέχρι τώρα μετρά 44 συνολικά αναμετρήσεις σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις. Από αυτές στις 32 ήταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ και τις 12 σε εκείνον του Άρ ενώ το ρεκόρ του είναι 22-22.
Με άρωμα… Ευρωλίγκας
Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί σε αρκετές σειρές πλέι οφ. Δύο όμως από αυτές είχαν ως έπαθλο την έξοδο στην Ευρωλίγκα. Και στις δύο περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ είχε το πλεονέκτημα έδρας και στο τέλος ήταν ο νικητής της σειράς εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα (είτε με διοργανώτρια τη FIBA είτε την ULEB).
Η πρώτη από αυτές τις σειρές ήταν την περίοδο 1998/99, με τον ΠΑΟΚ να έχει νικήσει στο πρώτο παιχνίδι με 78-69 (Μπαλογιάννης 21 - Λιαδέλης 25). Ο Άρης επικρατεί στο δεύτερο με 75-64 αλλά με το παιχνίδι να κατοχυρώνεται εν τέλει στον ΠΑΟΚ καθώς βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών οι Αγγελίδης και Μιούρσεπ. Έτσι η σειρά κρίθηκε στο Αλεξάνδρειο (σε ένα από τελευταία ματς εκεί με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ), στις 12/5/1999 με τους «ασπρόμαυρους» να επικρατούν με 78-69 και να εξασφαλίζουν το τρίτο και τελευταίο εισιτήριο για την επόμενη Ευρωλίγκα, που έμελλε να είναι και η τελευταία πριν από το «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
ΠΑΟΚ (Φλεβαράκης): Κολντεμπέλα 9 (2), Νικολαΐδης 2, Μπέρι 23, Μασλαρινός 1, Μπαλογιάννης 15 (1), Κινγκ 17 (2), Μοράλες 2, Γιαννούλης 9.
ΑΡΗΣ (Σερφ): Λιαδέλης 23 (3), Χρυσανθόπουλος 22 (4), Σιγάλας 6, Πουρνάρας, Γαλακτερός 6, Κουλ, Ουάιτ 12 (3), Μπάλης.
Τη δεύτερη -και τελευταία ως τώρα- που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον μικρό τελικό με στόχο το ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν την περίοδο 2010/11. Η σειρά ήταν ενδιαφέρουσα από το ξεκίνημα της και κρίθηκε στο πέμπτο παιχνίδι. Άρχισε με δύσκολη νίκη του ΠΑΟΚ (76-74) συνεχίστηκε με επίσης δύσκολη του Άρη (73-70) και ακολούθησαν δύο break, αρχικά του Άρη (59-67) και εν συνεχεία του ΠΑΟΚ (80-91), με τη σειρά να φτάνει έτσι στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι.
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στις 8 Ιουνίου και ο «δικέφαλος» με ηγέτη τον Ρόμπερτ Ντοζίερ που είχε 17 πόντους και 20 ριμπάουντ παίρνει τη νίκη με 63-56 και ταυτόχρονα το δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά της Ευρωλίγκας!
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 20, Κρίστμας 3, Αποστολίδης2, Δέδας, Ντοζίερ 17, Στίνγκερς 3 (1), Μπούλιαν 1, Γιαννακίδης 5 (1), Καλλές, Γκετσέβσκι 12.
ΑΡΗΣ (Σούμποτιτς): Μπράουν 14 (3), Ουίντερς 3 (1), Ταπούτος 20 (4), Κινγκ 6, Τσαϊρέλης, Χατζηβρέττας, Χαραλαμπίδης, Κασίροφ, Κουμπούρας, Μπάβτσιτς 3, Σλούκας 10, Βεργίνης.
Η πρώτη… 100άρα
Από καταβολής Α1 μόλις σε μία αναμέτρηση με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ ομάδα έφτασε ή ξεπέρασε τους 100 πόντους. Αυτό έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 2006 για τη 10η αγωνιστική όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 101-99. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκε να παιχθούν δύο παρατάσεις σε μία αναμέτρηση που είχε διάρκεια πάνω από 2,5 ώρες!
Ο Τερέλ Καστλ του Άρη που σε εκείνο το παιχνίδι είχε μείνει και για τα 50 αγωνιστικά λεπτά στο παρκέ –παραμένει ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρονική παρουσία στο παρκέ σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη-, ήταν ο κορυφαίος αλλά στο φινάλε αποδείχθηκε μοιραίος. Ήταν ο παίκτης που κράτησε ζωντανό τον Άρη τόσο στο φινάλε της κανονικής περίοδο όσο και σε εκείνο της πρώτης παράτασης. Στο τέλος της δεύτερης, μετά από δική του άστοχη βολή και επιθετικό ριμπάουντ του Ηλιάδη, σούταρε για τη νίκη από τη γωνία, αλλά η μπάλα δεν βρήκε στόχο και ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε τη νίκη!
Από το Αλεξάνδρειο στην Πυλαία
Μέχρι και το τέλος του περασμένου αιώνα ΠΑΟΚ και Άρης μοιράζονταν το ίδιο γήπεδο. Από την περίοδο 2000/01 όμως οι «ασπρόμαυροι» μετακόμισαν σε εκείνο της Πυλαίας, όπου συνεχίζουν μέχρι και τώρα.
Τον Δεκέμβρη του 1999 και συγκεκριμένα στις 11/12/1999 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τελευταία φορά στο Αλεξάνδρειο με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο, που μάλιστα έφτασε και στη νίκη με 79-72 (Αλεξάντερ 17, Μπαλογιάννης 16, Πρέλεββιτς 13 - Λιαδέλης 20, Μυριούνης 17, Σιγάλας 16).
Μετά από 14 μήνες οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο, αυτή τη φορά στο PAOK Sports Arena. Σε εκείνο το ματς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στον «ασπρόμαυρο» πάγκο ως πρώτος προπονητής, καθώς είχε αναλάβει τα «ηνία» μετά την παραίτηση του Κώστα Φλεβαράκη και ο ΠΑΟΚ έφτασε στη νίκη με 77-76.
Για να φύγει ο Άρης νικητής από το «Παλατάκι» έπρεπε να περάσουν τεσσεράμισι και πλέον χρόνια. Συγκεκριμένα στις 12/11/2005 ο Άρης νίκησε με 79-76 σε μία αναμέτρηση που έχει μείνει στην ιστορία για την τελευταία ουσιαστικά φάση της και τη μονομαχία του αμυνόμενου Γιώργου Σιγάλα του Άρη με τον επιτιθέμενο Γιάννη Γκαγκαλούδη του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο παίκτες ανήκουν στη μακρά λίστα των αθλητών που έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων.