Ο Άρης νίκησε μετά από οκτώ χρόνια και 23 απανωτές ήττες τον Παναθηναϊκό, η σειρά των ημιτελικών βρίσκεται στο 2-1 και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε ένα θρίλερ που έσωσε κάποτε το ελληνικό πρωτάθλημα...

 

Το 1979 (όταν παρεμπιπτόντως ο Αρης στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια) στις ΗΠΑ παιζόταν η κωμωδία “The Fish That Saved Pittsburgh”, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον: Τζούλιους Έρβινγκ, τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και τον Νορμ Νίξον.

 

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής λοιπόν, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης έγιναν μετά από δώδεκα χρόνια τα ψάρια που έσωσαν το ελληνικό πρωτάθλημα του μπάσκετ, αλλά όχι και την... πάρτη τους!

 

Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν είκοσι χρόνια πίσω: στη σεζόν 1991-92, που υπήρξε ταραχώδης, λόγω της πρώτης απεργίας στα γήπεδα του μπάσκετ, την οποία υποκίνησαν οι παίκτες διεκδικώντας τα (συνδικαλιστικά) δικαιώματα τους. Μετά την παρωδία των πρώτων επτά αγωνιστικών που κορυφώθηκε με την κατάληψη στον “Τάφο του Ινδού” (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) και την επιστράτευση παικτών από τις εφηβικές ομάδες, κάποια στιγμή (ύστερα από 53 μέρες) επιτεύχθηκε το moratorium και το πρωτάθλημα επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς του...

 

Το πρώτο Σάββατο μετά την ιλαροτραγωδία το ημερολόγιο έδειχνε 14 Δεκεμβρίου του 1991 και στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον πρωταθλητή της προηγούμενης σεζόν και κυρίαρχο της Α1, Αρη, που ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να διανύει καθοδική πορεία και έμελλε να κηρυχθεί έκπτωτος από τον θρόνο, στον οποίο καθόταν ανελλιπώς από το 1985 ...

 

Ο αγώνας άρχισε με τις χειρότερες προϋποθέσεις εξαιτίας της γενικευμένης απογοήτευσης από τα τεκταινόμενα, αλλά εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική και φαντασμαγορική παράσταση, στην απόλυτη αποθέωση του μπάσκετ και στο βάλσαμο που τόσο πολύ χρειαζόταν το εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν πρωτάθλημα, καθώς μετά από πενήντα λεπτά σκληρής μάχης ο Αρης επικράτησε με 121-114!

 

Προφανώς εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν ηττημένοι, διότι εκτός του Αρη, νικητές αναδείχθηκαν και ο εφτάψυχος Παναθηναϊκός και ολόκληρος ο ζωντανεμένος οργανισμός του ελληνικού μπάσκετ, εξ ου και ο τίτλος με τον οποίο βγήκε το περιοδικό “Τρίποντο” μετά από τρεις μέρες: “ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΖΕΙ”!

 

Τόσο συγκλονιστικό και θεαματικό υπήρξε αυτό το ματς, ώστε καθήλωσε και άφησε άναυδο ακόμη και έναν άνθρωπο που ήταν μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοια ντέρμπι ολκής και στα συγκεκριμένα αμερικάνικα σκορ: τον (Αμερικανό) τζένεραλ μάνατζερ και πρώην παίκτη και προπονητή ομάδων του ΝΒΑ, Τζακ Μακλόσκι ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει παίκτες οι οποίοι ενδιέφεραν τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

 

Καθόμουν δίπλα στον αποκαλούμενο (για την ικανότητα του στις ανταλλαγές) “Trader Jack”, καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα και θυμάμαι ότι αυτός ο τόσο εθισμένος σε συναρπαστικές μπασκετικές στιγμές άνθρωπος γούρλωνε τα μάτια του με όλα αυτά που έβλεπε να εξελίσσονται απροσδόκητα μπροστά στα μάτια του!

 

Ο Παναθηναϊκός (με προπονητή τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς) αποδείχτηκε πολύ υψηλότερο εμπόδιο από αυτό που περίμενε να βρει ο Αρης, ο οποίος αγωνιζόταν ακόμη χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη λόγω της συνεχιζόμενης ρήξης του με τη διοίκηση και είχε στον πάγκο του τον Μιχάλη Κυρίτση.

 

Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν με 67-57, αλλά οι “κίτρινοι” εκμεταλλεύθηκαν το εσκεμμένο φάουλ υπέρ του Σούμποτιτς και την τεχνική ποινή με την οποία χρεώθηκε ο Παβλίσεβιτς και απάντησαν με σερί 15-0 (67-72). Στα 28'' (με σκορ 94-91) ο Γιάννης Γεωργικόπουλος αστόχησε σε μία βολή για να ακολουθήσει το τρίποντο της ισοφάρισης (94-94) από τον Ντίνο Αγγελίδη. Ισόπαλη (με 106-106) έληξε και η πρώτη παράταση, αλλά ο Αρης είπε την τελευταία λέξη στη δεύτερη και επικράτησε με 121-114.

 

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκέκος 28 (7/11δ., 2/5τρ., 8/11β.σε 46' ), Μυριούνης 22, Οικονόμου 14, Αλβέρτης 11, (Αντόνιο) Ντέηβις 14, Πεδουλάκης 12, Γεωργικόπουλος 2, Σκροπολίθας 3, Ανδρίτσος 8.

 

ΑΡΗΣ: Γκάλης 40 (12/19δ., 0/1τρ., 16/19β., 5ασ. Σε 50'), Σούμποτιτς 24, Μισούνοφ 13, Ρωμανίδης 3, Βουρτζούμης 4, Πετσάρσκι 12, Αγγελίδης 17, Ιωάννου, (Εντγκαρ) Τζόουνς 8.

 

Διαιτητές: Τσανίδης-Μπακάλης

 

Έξι μήνες αργότερα (κι ενώ στον αντίστοιχο αγώνα του β' γύρου ο Αρης επικράτησε με 100-81) εκείνη η μαγική νύχτα έμοιαζε πολύ μακρινή και για τους δύο: ο μεν Αρης έχασε τα πρωτεία (και τερμάτισε τρίτος) μετά από την επτάχρονη δεσποτεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο δε Παναθηναϊκός βγήκε όγδοος και εξοστρακίσθηκε από τα Κύπελλα Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1967! Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ, που επέστρεψε στην κορυφή μετά από 33 χρόνια, νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό, με συνολικό σκορ (σε δυο αγώνες της κανονικής περιόδου, δυο του Top-4 και έναν τελικό) 4-1.