Πέρασαν 18 χρόνια όμως ο τίτλος που κατέκτησε στις 5 Ιουνίου 2002 η ΑΕΚ, διατηρεί μία μοναδικότητα. Ήταν η μόνη περίπτωση στα χρονικά των τελικών των πλέι οφ του ελληνικού Πρωταθλήματος που σημειώθηκε ανατροπή του 2-0. Με αυτήν την αφορμή το esake.gr θυμάται τη μοναδική σεζόν στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που στέφθηκε πρωταθλήτρια ομάδα άλλη από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αλλά και τις σειρές των τελικών στις οποίες υπήρξε κάποια ανατροπή.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Η χρονιά που έστεψε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια και όγδοη στην ιστορία της, δεν είχε αρχίσει ιδανικά. Η «Ένωση» είχε τεθεί εκτός Κυπέλλου από το πρώτο παιχνίδι της, γνωρίζοντας την ήττα από τον Πανιώνιο με 82-74. Εκείνο το αποτέλεσμα όμως ενδεχομένως να λειτούργησε προς όφελος της στο Πρωτάθλημα, αφού μπήκε σε αυτό με ένα 9-0 και τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, με απόσταση δύο βαθμών από τον Παναθηναϊκό και τριών από τον Ολυμπιακό. Είχε υποχρεωθεί σε τρεις μόνο ήττες από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη με 69-63, από τον Παναθηναϊκό με 71-65 και από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με 85-77.



Το σύστημα διεξαγωγής τότε έστελνε τις δύο πρώτες ομάδες στα ημιτελικά των πλέι οφ. Εκεί η ΑΕΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Ηρακλή με δύο δύσκολες πάντως νίκες. Επικράτησε με 77-68 στο ματς της Αθήνας (Ντικούδης 22, Χατζής 19 – Χατζηβρέττας 22, Καράγκουτης 11) και με 88-86 στην παράταση σε εκείνο της Θεσσαλονίκης (Χατζηβρέττας 26, Καράγκουτης 25 – Χόλντεν 22, Κακιούζης 19).



Έτσι βρέθηκε στους τελικούς όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό που είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να αγκαλιάζουν τον τίτλο, κάνοντας το «break» στον πρώτο τελικό με τη νίκη τους με 82-74 (Καρ και Ντικούδης 16 – Παπανικολάου 21, Φόρεστ 15) και επικρατώντας στον δεύτερο με 75-70 (Ρισασέ 16, Φορντ 15 – Ντικούδης 17, Χόλντεν 16). Η συνέχεια όμως ήταν εκείνη στην οποία ελάχιστοι θα μπορούσαν να ποντάρουν.



Η ΑΕΚ έμεινε ζωντανή με τη νίκη της στον τρίτο τελικό με 85-78 στο ΟΑΚΑ (Χατζής 20, Μπετς 19 – Φορντ 22, Φόρεστ 20) και πίστεψε στην ολική επαναφορά με το «διπλό» του τέταρτου τελικού στο ΣΕΦ με 61-60 (Φόρεστ 19, Ζεβροσένκο 10 - Ντικούδης 20, Κακιούζης 15). Έτσι στις 5 Ιουνίου 2002 και στο γεμάτο από φίλους της κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια νικώντας με 79-70 (Ντικούδης 23, Χατζής 20 – Ρισασέ 16, Τόμιτς 15).

 



Η «καρατόμηση»-κλειδί του Κρις Καρ


Παρότι συνηθίζουμε να λέμε ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια που αλλάζουν την εικόνα μιας ομάδας από τη μία μέρα στην άλλη, για την ΑΕΚ δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι υπήρξε ένα γεγονός και μία απόφαση στη διάρκεια των τελικών που γύρισαν τον διακόπτη. Ήταν η αποπομπή του Κρις Καρ.



Η ΑΕΚ τον είχε αποκτήσει τον Φεβρουάριο του 2002 για να αντικαταστήσει τον Άριαν Κόμαζετς. Ο Καρ είχε έρθει στην Ελλάδα ως ένα καλό όνομα δεδομένου ότι πριν φορέσει τα κιτρινόμαυρα είχε αγωνιστεί αποκλειστικά στο ΝΒΑ, ξεπερνώντας τα 300 παιχνίδια με Σανς, Τίμπεργουλφς, Νετς, Ουόριορς, Μπουλς και Σέλτικς. Στην ΑΕΚ έκανε κάποια καλά παιχνίδια, με δικές του βολές η ΑΕΚ νίκησε στον δεύτερο ημιτελικό τον Ηρακλή στην παράταση ενώ στον πρώτο τελικό έκανε καλό παιχνίδι με 16 πόντους, έξι ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ σε 19:32. Κι όμως ο Ντράγκαν Σάκοτα αισθανόταν ότι κάτι χαλούσε στους κόλπους της ομάδας και δεν δίστασε να δείξει στον Αμερικανό την πόρτα της εξόδου μετά τον δεύτερο τελικό.

 



Έλληνες σταρ και σπουδαίοι ξένοι


Εκείνη η ομάδα δημιουργήθηκε από ένα κράμα εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων παικτών. Στο ρόστερ της βρίσκονταν οι Νίκος Χατζής, Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Βασίλης Κικίλιας, Σπύρος Παντελιάδης, Κώστας Πασχάλης, οι πιτσιρικάδες Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Χρήστος Ταπούτος και Γιώργος Τσιάρας και οι Τζέι Αρ Χόλντεν, Τζιμ Μπιλμπά, Άντριου Μπετς και οι Άριαν Κόμαζετς, Κρις Καρ που μοιράστηκαν μέχρι ενός σημείο μία θέση ξένου.

 



Οι τελικοί που «γέννησαν» ανατροπές


Ουδέποτε υπήρξε ανατροπή ανάλογη εκείνης που έκανε η ΑΕΚ το 2002. Ούτε πριν, ούτε και μετά από εκείνη τη σειρά αγώνων. Υπήρξαν ωστόσο ανατροπές μικρότερου μεγέθους. Περιπτώσεις δηλαδή ομάδων που έφτασαν στον τίτλο παρά το εις βάρος τους 0-1, 1-2 ή παρότι βρέθηκαν και στις δύο καταστάσεις αποτελεσμάτων. 



*Ο Ολυμπιακός του 1993 επέστρεψε από το 0-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό.



*Ο Παναθηναϊκός του 1999 επέστρεψε από το 0-1 και το 1-2 απέναντι στον Ολυμπιακό.



*Ο Παναθηναϊκός του 2014 επέστρεψε από το 1-2 απέναντι στον Ολυμπιακό.



*Ο Ολυμπιακός του 2016 γύρισε το 0-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό.



*Ο Παναθηναϊκός του 2017 ανέτρεψε το 0-1 και το 1-2 απέναντι στον Ολυμπιακό.



*Ο Παναθηναϊκός του 2018 έχασε το πρώτο ματς των τελικών αλλά έφτασε στον τίτλο.