Η επιλογή της στιγμής μοιάζει ιδανική. Αρχηγός στην ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ, το πρώτο του Ολυμπιακού έπειτα από 25 χρόνια και που έφτασε μέχρι το final four της Ευρωλίγκας. Ακόμη κι έτσι όμως για κανέναν αθλητή δεν είναι εύκολη η απόφαση να αποσυρθεί και να αφήσει πίσω του όλη τη ζωή του. Τα αποδυτήρια και τα παρκέ. Τις νίκες και τις ήττες. Τι καλές και τις κακές στιγμές. Ο Γιώργος Πρίντεζης είπε το μπασκετικό «αντίο» έχοντας καταφέρει σε μια διαδρομή 20 χρόνων να τα γευτεί όλα και το esake.gr παρουσιάζει όλα όσα κατάφερε μέσα από τη Stoiximan Basket League στην οποία άφησε ένα αποτύπωμα που θα μείνει σίγουρα ανεξίτηλο. 



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρετά σιγά-σιγά τη σπουδαία φουρνιά των παικτών που γεννήθηκαν στα 80s. Εκείνων που μπορούν να θεωρηθούν «παιδιά του Ευρωμπάσκετ του 1987», εκείνων που έδωσαν συνέχεια στις επιτυχίες του Γκάλη και του Γιαννάκη, του Φασούλα και του Χριστοδούλου και μας χάρισαν αμέτρητες μεγάλες στιγμές, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Όπως και να έχει, ο Γιώργος Πρίντεζης στη διαδρομή των σχεδόν 20 χρόνων κατάφερε τόσα πολλά που θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο με τα επιτεύγματα του. Αυτό με το οποίο αναμφίβολα θα έγραψε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αυτού του βιβλίο, θα ήταν ο χαρακτήρας που έκανε πολλές από τις ομάδες του ευρωπαϊκού στερεώματος να τον αποχαιρετήσουν και τον ευχαριστήσουν για όσα προσέφερε σε αυτό.

 



Ο Γιώργος Πρίντεζης μας συστήθηκε λίγο πριν ενηλικιωθεί και αφήνει τα παρκέ στα 37 του, όντας χορτάτος και γεμάτος αφού στη διάρκεια αυτής της διαδρομής κατάφερε πολλά. Το παλμαρέ του ως προς τη Stoiximan Basket League κλείνει ως εξής…

 

 




Σχεδόν μια ζωή στα ερυθρόλευκα

 

Η διαδρομή του Γιώργου Πρίντεζη ήταν ασφαλώς άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ολυμπιακό. Με τη φανέλα του αγωνίστηκε σε όλη την καριέρα του, εξαιρουμένων της σεζόν 2006-07 όταν αγωνίστηκε στην Ολύμπια Λάρισας, της σεζόν 2009-10 που έπαιξε στη Μάλαγα και στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2010-11 που αγωνίστηκε στην ισπανική ομάδα. Τον Μάιο του 2011 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και στην «αγκαλιά» του Ολυμπιακού, αγωνιζόμενος στα πλέι οφ του 2011.



Το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με ένα αποτέλεσμα που έτσι κι αλλιώς καταγράφηκε στα βιβλία της ιστορίας τόσο της Stoiximan Basket League όσο και αυτά του Ολυμπιακού. Ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2002 όταν όντας 17 ετών και εννιά μηνών πήρε το «βάπτισμα του πυρρός». Ο Λευτέρης Σούμποτιτς που ήταν στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τον έριξε στο παρκέ σε ένα ματς που δεν πήγαινε καλά για τον Ολυμπιακό, ένα ματς που τελικά έχασε. Ήταν μία από τις δύο εντός έδρας ήττες του από τον Ηρακλή στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος και η πρώτη έπειτα από 12 χρόνια.



Ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί με 66-74 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος 2002-03 που είχε μείνει στην ιστορία και για έναν άλλον λόγο. Στο πλαίσιο του αγώνα Μαρούσι-Πανιώνιος ο Άγγελος Κορωνιός είχε προσπεράσει τον Νίκο Γκάλη και είχε γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της, τότε, Α1 Εθνικής κατηγορίας. Τα φώτα τότε είχαν πέσει πάνω στο ιστορικό επίτευγμα του Κορωνιού αλλά σήμερα,  σχεδόν 20 χρόνια μετά, ποιος μπορεί να πει ότι δεν ήταν ένα εξίσου ξεχωριστό γεγονός το ντεμπούτο εκείνου του 17χρονου παιδιού;




Δεν… εμφανίζεται στο στιγμιότυπο, όμως και αυτό έχει την αξία του αφού είναι από το ματς στο οποίο ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του

 

Σε εκείνο το ματς που έγινε στο κλειστό του Κορυδαλλού, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω ακόμη και με 19 πόντους. Ο Σούμποτιτς έδωσε 4:47 λεπτά συμμετοχής στον Πρίντεζη που σημείωσε και τους πρώτους δύο από τους 3.679 πόντους του στη Stoiximan Basket League. Τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 1/2 δίποντα. Απέναντι του, έχει αξία να σημειωθεί ότι, είχε τον μετέπειτα συμπαίκτη και πολύ καλό φίλο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τον επί σειρά ετών αντίπαλο του στα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός αλλά συμπαίκτη του στην Εθνική, Δημήτρη Διαμαντίδη.



Στη ρούκι χρονιά του, ο Πρίντεζης μέτρησε επτά συμμετοχές στην κανονική περίοδο και άλλες τέσσερις στα πλέι οφ. Με τον Ολυμπιακό, συνυπολογίζοντας το τελευταίο μέρος της σεζόν 2010-11, έπαιξε σε 16 σεζόν στη Stoiximan Basket League. Μέσα από αυτές βρέθηκε πολύ ψηλά σε όλες τις ιστορικές λίστες των «ερυθρόλευκων».



Αποχωρεί όντας όχι απλά ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα και ο πρώτος στα εύστοχα δίποντα, αλλά ως ο μόνος με 3.000+ πόντους και 1.000+ εύστοχα δίποντα …

 

 

Η παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη βέβαια στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να περιοριστεί στη Stoiximan Basket League αφού πέτυχε πολλά και στις υπόλοιπες διοργανώσεις, την Ευρωλίγκα, το Κύπελλο ακόμη και το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Άλλωστε με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα (2012, 2013), δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας (2011, 2022) και μία το Διηπειρωτικό (2013). Μέσα από όλες τις διοργανώσεις, το «κοντέρ» του Πρίντεζη έγραψε 745 αγώνες και 7.010 πόντους.

 


Οι δρόμοι του Γιώργου Πρίντεζη και του Γιώργου Μπαρτζώκα συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2006 στην Ολύμπια Λάρισας



Η Ολύμπια Λάρισας δεν ήταν το «αγροτικό» του

 

Έπειτα από τις τέσσερις πρώτες σεζόν της επαγγελματικής διαδρομής του, ο Γιώργος Πρίντεζης βρέθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Ολύμπια Λάρισας της περιόδου 2006-07. Είχε προηγηθεί μια σεζόν στην οποία μέτρησε 23 συμμετοχές Πρωταθλήματος ωστόσο η απόφαση του Πίνι Γκέρσον που διαδέχτηκε τον Γιόνας Καζλάουσκας, ήταν ο 21 ετών, τότε, φόργουορντ να πάει σε μια άλλη ομάδα της κατηγορίας για να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Κρίνοντας από τον τρόπο που εξελίχθηκε εκείνη η σεζόν, η Ολύμπια δεν ήταν για τον Πρίντεζη απλά η ομάδα στην οποία έκανε το «αγροτικό» του.



Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αφού η ομάδα της Λάρισας ήταν εκείνη που έδωσε στον νυν προπονητή του Ολυμπιακού την πρώτη ευκαιρία του να κοουτσάρει ως πρώτος. Σε μία ομάδα με καλό υλικό και έμπειρους παίκτες από τους οποίους ξεχώριζαν οι Ματς Ουόλς, Στέφαν Αριγκμπάμπου, Μίρζα Κούρτοβιτς, Σάβο Τζικάνοβιτς, και Κόρεϊ Μπέλσερ, ο νεαρός Πρίντεζης δεν περιορίστηκε σε βοηθητικό ρόλο.



Με 21 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο είχε 13/26 παιχνίδια του, διψήφιο αριθμό πόντων. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 11,5 πόντους με 71,19% στις βολές, 57,74% στα δίποντα, 39,62% στα τρίποντα, 4,04 ριμπάουντ, 0,85 ασίστ, 0,46 κλεψίματα και 0,31 κοψίματα. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας της θεσσαλικής ομάδας που έφτασε μέχρι τα πλέι οφ, όπου και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Άρη με 0-2 νίκες.

 



Στη λίστα τεσσάρων παικτών με 3.500+ πόντους και 1.500+ ριμπάουντ

 

Αν και δεν αγωνίστηκε στις δύο προηγούμενες σεζόν στη Stoiximan Basket League και έλειψε από αυτήν για σχεδόν δύο χρόνια παίζοντας στην Ισπανία, ο Γιώργος Πρίντεζης αποχωρεί έχοντας «σκαρφαλώσει» ψηλά σε σημαντικές λίστες του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.



Αποχωρεί ως ένας από τους μόλις τέσσερις στην ιστορία της Stoiximan Basket League με 3.500+ πόντους και 1.500+ ριμπάουντ αφού σε αυτόν τον συνδυασμό έφτασαν ακόμη ο Δημήτρης Διαμαντίδης (4.552 πόντοι, 1.952 ριμπάουντ), ο Δημήτρης Παπανικολάου (3.648 πόντοι, 1.540 ριμπάουντ) και ο Κώστας Τσαρτσαρής (3.539 πόντοι και 2.159 ριμπάουντ).



Αναλυτικά οι λίστες του επαγγελματικού Πρωταθλήματος στις οποίες ο Πρίντεζης έκανε το καλύτερο πλασάρισμα…

 

 

Συνολικά οι αριθμοί του «Πρι» στους 390 αγώνες του στη Stoiximan Basket League, τα ποσοστά και οι μέσοι όροι του…

 

 

Τα ρεκόρ καριέρας στη Stoiximan Basket League

 

Πολλά μεγάλα παιχνίδια, πολλές ανάλογες επιδόσεις. Σε αυτή τη μακρά διαδρομή ο Γιώργος Πρίντεζης πέτυχε πολλά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Υπήρξαν και εκείνες οι επιδόσεις του στη Stoiximan Basket League που ξεχώρισαν. Είναι τα ρεκόρ καριέρας μιας πορείας 17 σεζόν…