Στο τέλος της σεζόν αφού που κράτησε ήταν οι δύο εγχώριοι τίτλοι. Αυτός του Πρωταθλήματος ήταν ο 5ος συνεχόμενος, ο 20ός στα 29 χρόνια της Stoiximan Basket League και συνολικά ο 39ος στην ιστορία του. Έφερε τις «υπογραφές», κατά κύριο λόγο, των Ελλήνων πρωταγωνιστών του. Του Ιωάννη Παπαπέτρου, του Ντίνου Μήτογλου και του Γιώργου Παπαγιάννη. Το esake.gr ολοκληρώνει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2020-21 με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Τι άφησε η σεζόν για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ;



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 28 νίκες – 4 ήττες – 1η θέση.



Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο τρίτος τελικός των πλέι οφ με το Λαύριο Megabolt ανέδειξε την καλύτερη εμφάνιση, όχι μόνο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αλλά συνολικά της φετινής Stoiximan Basket League. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 103-74 έχοντας 142 ranking, καταγράφοντας στη στατιστική τους: 14/15 βολές, 25/39 δίποντα, 13/32 τρίποντα, 45 ριμπάουντ, 10 λάθη, 25 ασίστ, πέντε κλεψίματα και τρία κοψίματα.



Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε τη χειρότερη εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ απέναντι στην ΑΕΚ. Ηττήθηκε με 92-80 και η επίδοση των 75 βαθμών στο ranking ήταν η χειρότερη των 32 αγώνων του στο φετινό Πρωτάθλημα. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε 13/18 βολές, 23/44 δίποντα, 7/26 τρίποντα, 30 ριμπάουντ, οχτώ λάθη, 10 ασίστ, οχτώ κλεψίματα και τέσσερις τάπες.



Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η σεζόν άρχισε με τον Γιώργο Βόβορα που ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη του πρώτου προπονητή, δίχως την «ταμπέλα» του υπηρεσιακού. Η πρώτα αυτή απόπειρα ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και αποχώρησε έχοντας ρεκόρ 7-1 στο Πρωτάθλημα. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης κοουτσάρισε τους «πράσινους» στο ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ για να αναλάβει στη συνέχεια ο Όντεντ Κάτας που οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στον τίτλο με ρεκόρ 20-3 στη Stoiximan Basket League.



Ο ΜVP: Το ελληνικό αποτύπωμα ήταν το πιο έντονο των τελευταίων χρόνων για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, κάτι που επιβεβαιώνει η λίστα των πολυτιμότερων παικτών του. Ο Ντίνος Μήτογλου είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ranking με 477 βαθμούς, επίδοση στην οποία ήταν πολύ κοντά ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 448 αλλά και ο Γιώργος Παπαγιάννης με 448.



Η σύνθεση της τριάδα της λίστας με τους κορυφαίους μέσους όρους δεν άλλαξε. Άλλαξε όμως η σειρά τους, με τον Παπαπέτρου να έχει 16,71 ranking, μέσος όρος οριακά μεγαλύτερος από εκείνον του Μήτογλου που είχε 16,45 ενώ ακολούθησε ο Παπαγιάννης με 14,45. Στην τριάδα θα μπορούσε να βρίσκεται ο Νεμάνια Νέντοβιτς που είχε 16,2 ranking αλλά χωρίς να πιάσει το όριο του 50% των συμμετοχών. Διψήφιους μέσους όρους είχαν ακόμη ο Μάριο Χεζόνια με 10,56 και ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος με 10,23.




Ο ΣΚΟΡΕΡ: Οι τρεις Έλληνες διεθνείς ήταν και οι πρώτοι σκόρερ του φετινού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Παπαπέτρου είχε τους περισσότερους πόντους, τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 389 ενώ τους 300 ξεπέρασαν ακόμη ο Μήτογλου με 327 και ο Παπαγιάννης με 315.



Η τριάδα της λίστα των κορυφαίων σκόρερ των «πράσινων» στο Πρωτάθλημα σε μέσους όρους, είχε διαφορετική σύνθεση. Παπαπέτρου και Μήτογλου μοιράστηκαν ξανά τις δύο πρώτες θέσεις έχοντας 13,89 και 11,28 αντίστοιχα, όμως στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Μάριο Χεζόνια με 10,67, αφήνοντας στην τέταρτη τον Παπαγιάννη με 10,16. Θέση στην τριάδα θα μπορούσαν να έχουν δύο παίκτες που όμως δεν έπιασαν το όριο του 50% των αγώνων του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε 14,8 σε 10 και ο Τι Τζέι Μπρέι 10,75 πόντους σε 12 παιχνίδια.



Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Υπόθεση των τριών Ελλήνων ήταν και αυτή η στατιστική κατηγορία, με τον Ντίνο Μήτογλου να είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ τελείωσε το Πρωτάθλημα με 188 ριμπάουντ έναντι 177 του Γιώργου Παπαγιάννη που είχε όμως δύο επιπλέον συμμετοχές. Θέση στην πρώτη τριάδα είχε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 113 ενώ σε τριψήφια επίδοση έφτασε και ο Μπεν Μπέντιλ με 104.



Μήτογλου, Παπαγιάννης και Παπαπέτρου έδιναν κάτι περισσότερο από 16 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα Πρωταθλήματος στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο Μήτογλου είχε μέσο όρο 6,48, ο Παπαγιάννης 5,71 και ο Παπαπέτρου 4,04.




Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Σέλβιν Μακ δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Ελλάδα ωστόσο πρόλαβε να μοιράσει 112 ασίστ που του έδωσαν την πρώτη θέση της λίστας των πασέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Αμερικανός μάλιστα μπήκε με αυτήν την επίδοση στην πρώτη 20άδα των ξένων πασέρ των «πράσινων» στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93), φτάνοντας στη 18η θέση τον Μιλένκο Τέπιτς. Την τριάδα των απόλυτων αριθμών στις ασίστ για τον φετινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ συμπλήρωσαν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 92 και ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος με 75 ασίστ.



Με την προϋπόθεση της συμμετοχής στο 50% των αγώνων Πρωταθλήματος, η τριάδα δεν άλλαξε στους μέσους όρους. Ο Μακ είχε 4,31 ασίστ, ο Παπαπέτρου 3,29 και ο Σαντ-Ρος 2,88. Θέση και σε αυτήν -πέραν δηλαδή των πόντων- θα μπορούσαν να έχουν ο Τι Τζέι Μπρέι που είχε τρεις και ο Νεμάνια Νέντοβιτς που είχε 2,9 ασίστ.



ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τέλος της Stoiximan Basket League οι επιδόσεις που ξεχώρισαν, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, από τον φετινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ήταν...