Από τα πολλά ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία, είναι εκείνο της 6ης αγωνιστικής για το Πρωτάθλημα 1991-92, που σηματοδότησε την έναρξη της νέας εποχής του ελληνικού μπάσκετ και της καθιέρωσης του επαγγελματισμού.

 

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 1991, ενώ από τις 21 Οκτωβρίου ήταν σε εξέλιξη απεργία του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων μπασκετμπολιστών, του ΠΣΑΚ, που ζητούσε την καθιέρωση των συμβολαίων των παικτών και του επαγγελματισμού. Ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί την προηγούμενη αγωνιστική με 6 παίκτες της πρώτης ομάδας στο ΣΕΦ κόντρα στο Παγκράτι, ενώ οι περισσότερες αναμετρήσεις εκείνης της αγωνιστικής γίνονται με έφηβους παίκτες.

 

Την ημέρα που είναι προγραμματισμένο το ντέρμπι οι παίκτες της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού, μαζί με συναδέλφους τους άλλων συλλόγων της Αθήνας, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στο γήπεδο των «πρασίνων», τον «Τάφο του Ινδού», με σκοπό να μην γίνει ο αγώνας. Η αποστολή του Ολυμπιακού σε πλήρη σύνθεση κατορθώνει με την συνοδεία της Αστυνομίας να μπει στο γήπεδο και οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» εμφανίζονται στο παρκέ για προθέρμανση. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, πήραν θέση στο παρκέ οι απεργοί που κατέβαλαν το κέντρο του γηπέδου και κάθισαν με πολιτικά ρούχα σε καρέκλες που τοποθέτησαν εντός του αγωνιστικού χώρου. 

 

Ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη στο παρκέ για προθέρμανση και οι απεργοί παίκτες στο κέντρο του γηπέδου

 

Η επέμβαση της Αστυνομίας εναντίον των καταληψιών αποφεύχθηκε αρχικά με παρέμβαση του αείμνηστου παράγοντα της ΕΟΚ Νίκου Βαφάκη και στην συνέχεια ενώ είχαν περάσει δύο ώρες από την προγραμματισμένη έναρξη της συνάντησης, με την συμβιβαστική λύση που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του νομικού συμβούλου του ΠΣΑΚ Άρη Λυχναρά και του προπονητή του Ολυμπιακού Γιάννη Ιωαννίδη. Ο ΠΣΑΚ δέχθηκε να αποχωρήσουν οι παίκτες και ο Ολυμπιακός πρότεινε να αναβληθεί ο αγώνας κοινή συναινέσει για λόγους ανωτέρας βίας και η πρόταση έγινε δεκτή από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των «πρασίνων» Παύλου Γιαννακόπουλου, το όνομα του οποίου δόθηκε τιμητικά πρόσφατα στο κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου.

 

Μετά από το συμβάν στο «Τάφο του Ινδού», βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ Πολιτείας, σωματείων και ΠΣΑΚ, η απεργία των παικτών έληξε και την σεζόν 1992-93 διοργανώθηκε το πρώτο επαγγελματικό Πρωτάθλημα από την ΕΣΑΚ, που αργότερα έγινε ΕΣΑΚΕ.Το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού έγινε, τελικά, στις 23 Δεκεμβρίου στον «Τάφο του Ινδού» με τις δύο ομάδες σε πλήρη σύνθεση. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο ντέρμπι της νέας εποχής που... ξημέρωνε με τους δύο «αιώνιους αντιπάλους» να αφυπνίζονται από την «χειμερία νάρκη» του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’80 και να παίζουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό μπάσκετ.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» στο ντεμπούτο των Γιάννη Ιωαννίδη, Ζάρκο Πάσπαλι σε ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, νίκησαν με 84-81 με τον Σέρβο φόργουορντ να πετυχαίνει 37 πόντους αγωνιζόμενος σε αρκετή ώρα της αναμέτρησης ως «τεσσάρι». «Προτίμησα το κοντό σχήμα με τον Πάσπαλι σε θέση «τέσσερα» για να αναγκάσω τους τρεις ψηλούς του Παναθηναϊκού να μας... κυνηγάνε και να κάνουμε διεισδύσεις», εξήγησε ο Γιάννης Ιωαννίδης και επισήμανε: «Στο τέλος νίκησε ο πιο ψύχραιμος και ο πιο τυχερός. Πρέπει να πω, όμως, ότι ο Ελληνιάδης εξαφάνισε τον Γκέκο, παίζοντας τον καταπληκτική άμυνα». Ο «ξανθός» δέχθηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του προέδρου των «ερυθρόλευκων» Σωκράτη Κόκκαλη, που βρισκόταν στο εξωτερικό.

 

Από τον Παναθηναϊκό, που έχασε με τραυματισμό τον Αργύρη Πεδουλάκη 7’ πριν την λήξη του ματς, προσπάθησε περισσότερο ο Νίκος Οικονόμου, που τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Σκροπολίθας, Γκέκος 6, Ανδρίτσος 5 (1), Οικονόμου 26 (10/11 β., 8/12 διπ.), Πεδουλάκης 10 (1), Παπαπέτρου 10, Ντέιβις 16 (4/7 β., 6/7 διπ., 11 ριμπ.), Αλβέρτης, Καλαμπάκος 5, Μυριούνης 3 (1).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Ελληνιάδης 8, Σιγάλας 4, Καμπούρης, Πάσπαλι 37 (16/18 β., 9/13 διπ., 1/4 τριπ., 11 ριμπ.), Καράτζας 12 (8 ριμπ.), Μωραΐτης 10 (2/3 τριπ.), Παπαδάκης, Παπαδάκος 8, Σταμάτης 5.