Οταν το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΚ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της από την Basket League ΣΚΡΑΤΣ ήταν προφανές ότι θα ακολουθούσαν κάποια δύσκολα χρόνια. Η “ένωση” όμως στάθηκε γρήγορα στα πόδια της, επέστρεψε εκεί όπου ανήκει και έδειξε αποφασισμένη να “σβήσει” αυτή την... παρένθεση και να βάλει πλώρη για ψηλά. Η πέμπτη θέση του φετινού πρωταθλήματος ήταν μια καλή αρχή.


Η ΑΕΚ άρχισε με διαφορετικές προοπτικές τη σεζόν της επιστροφής της στην κατηγορία αλλά οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε στον πάγκο και το ρόστερ, τη μετέτρεψαν σε πρωταγωνίστρια του πρωταθλήματος. Εχασε μια θέση στην τετράδα της κανονικής περιόδου και την ευκαιρία να μπει με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, μέσα από τις ήττες των τελευταίων αγωνιστικών από τον ΠΑΟΚ και το Ρέθυμνο Cretan Kings. Ετσι η πορεία της ολοκληρώθηκε στην πρώτη φάση αφού αποκλείστηκε με 1-2 από τον Αρη. 


Τι έμεινε από αυτή τη σεζόν για την ΑΕΚ;


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 16 νίκες – 13 ήττες – 5η θέση.


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Βαγγέλης Ζιάγκος ήταν αυτός με τον οποίο η ΑΕΚ πανηγύρισε την επάνοδο της στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Η ομάδα όμως άρχισε με τέσσερις ήττες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές και έτσι από την 6η αγωνιστική τον διαδέχτηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο άνθρωπος που οδήγησε την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα του 2002. Υπό τις οδηγίες του “Σάλε”, ο “Δικέφαλος” μέτρησε 15 νίκες και εννιά ήττες πρωταθλήματος.


Ο ΜVP: Πως να αμφισβητηθούν οι αριθμοί; Ο Ποπς Μενσά-Μπονσού είχε, στην κανονική περίοδο, 363 βαθμούς στο ranking με 15 συμμετοχές και ο δεύτερος της σχετικής λίστας Ντούσαν Σάκοτα είχε 309 με 10 περισσότερα παιχνίδια. Ο Βρετανός έκανε θραύση και ο μέσος όρος των 24,2 βαθμών στην κανονική περίοδο -έπεσε πάντως κατακόρυφα στους 8,67 στα τρία ματς των πλέι οφ- το αποδεικνύουν.

 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Σε απόλυτους αριθμούς τα πρωτεία στο σκοράρισμα είχε ο Καρλ Ινγκλις με 351 πόντους στην κανονική περίοδο και άλλους 29 στα πλέι οφ όμως μεγαλύτερο από τους 15,26 του Καναδού, μέσο όρο είχαν ο Ποπς Μενσά-Μπονσού με 16,33 και ο Μαλίκ Χέρστον με 14,92.


Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Παρότι έπαιξε σε 15 από τα 26 ματς της κανονικής περιόδου ο Μενσά-Μπονσού είχε την πρωτιά τόσο σε απόλυτους αριθμούς με 150 ριμπάουντ -μπροστά  από τον Μίλαν Μιλόσεβιτς που είχε 138- όσο και σε μέσο όρο με εννιά σε κάθε μία από τις 18 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα. 

 

Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Καρλ Ινγκλις έστω και με δύο συμμετοχές λιγότερες στην κανονική περίοδο είχε 64 ασίστ έναντι 60 του Ντούσαν Σάκοτα. Ο παίκτης με το μεγαλύτερο μέσο όρο πάντως ήταν ο Σκότι Ουϊλμπέκιν που σε κάθε μία από τις εννιά συνολικά συμμετοχές του, μοίραζε 3,89 ασίστ.


ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 33 πόντοι που σημείωσε ο Καρλ Ινγκλις στη 10η αγωνιστική κόντρα στα Τρίκαλα BC Aries δεν ήταν μόνο η κορυφαία της φετινής ΑΕΚ αλλά και συνολικά των 207 αγώνων της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Κοντά σε αυτήν έφτασε στη 13η αγωνιστική κόντρα στον ΚΑΟΔ Am.Genetics ο Ποπς Μενσά-Μπονσού σημειώνοντας 31 πόντους.


Ο Μενσά-Μπονσού είχε την καλύτερη επίδοση στα ριμπάουντ έχοντας 17 στο παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής κόντρα στα Τρίκαλα BC Aries ενώ τον ακολούθησαν με 13 ο Μίλαν Μιλόσεβιτς στην 6η αγωνιστική στο ματς με τον Απόλλωνα Carna και ο Καρλ Ινγκλις με 11 στη 10η αγωνιστική κόντρα στους Θεσσαλούς.


Ο Νώντας Παπαντωνίου σημείωσε την κορυφαία επίδοση στις ασίστ μεταξύ των 21 παικτών που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Είχε εννιά στο ματς της 9ης αγωνιστικής κόντρα στον Απόλλωνα Carna. Οχτώ είχε ο Ντούσαν Σάκοτα στην 23η αγωνιστική κόντρα στα Τρίκαλα BC Aries και από επτά ο Καρλ Ινγκλις -στην 8η με τον Κολοσσό H Hotels- και ο Γιάννης Αθηναίου -στην 11η με το Ρέθυμνο Cretan Kings.