Παρότι δεν έδωσε συνέχεια στο σερί των τριών προηγούμενων χρόνων μένοντας χωρίς τίτλο, κατάφερε να μείνει όρθια μέχρι το τέλος μέσα από μία σειρά προβλημάτων. Τερμάτισε τέταρτη στην κανονική περίοδο και κέρδισε μία θέση στα πλέι οφ, κατακτώντας την τρίτη με μειονέκτημα έδρας στη σειρά των μικρών τελικών με τον Προμηθέα. Στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τους «16» του BCL ενώ η προσπάθεια της στο Κύπελλο ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2020-21 με την ΑΕΚ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Τι άφησε η σεζόν για την ΑΕΚ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 20 νίκες – 13 ήττες – 3η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Η παράσταση του δεύτερου μικρού τελικού με τον Προμηθέα που εξελίχθηκε σε αποθέωση του επιθετικού μπάσκετ, οδήγησε την ΑΕΚ και στην καλύτερη, με βάση τους αριθμούς, εμφάνιση της στη φετινή Stoiximan Basket League. Η «Ένωση» είχε επικρατήσει του Προμηθέα με 113-101 και είχε ισοφαρίσει τη σειρά στο 1-1, έχοντας 126 ranking, μία επίδοση που προέκυψε με: 17/22 βολές, 24/34 δίποντα, 16/31 τρίποντα, 35 ριμπάουντ, 13 λάθη, 21 ασίστ, πέντε κλεψίματα και τρεις τάπες.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Η ΑΕΚ έχασε στις λεπτομέρειες το πρώτο ματς τόσο των ημιτελικών όσο και των μικρών τελικών ωστόσο, με βάση τους αριθμούς, ήταν τα χειρότερα από τα 33 που έδωσε στο φετινό Πρωτάθλημα. Είχε 59 ranking στον πρώτο αγώνα της σειράς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για να ηττηθεί με 78-72 (με 15/17 βολές, 18/35 δίποντα, 7/24 τρίποντα, 36 ριμπάουντ, 17 λάθη, 12 ασίστ, πέντε κλεψίματα και μία τάπα) και στον πρώτο αγώνα της σειράς με τον Προμηθέα στον οποίο ηττήθηκε με 77-73 (με 18/24 βολές, 14/38 δίποντα, 9/32 τρίποντα, 42 ριμπάουντ, 13 λάθη, 14 ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και δύο τάπες).
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου συνέχισε για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της ΑΕΚ και ήταν εκείνος που διένυσε το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν σε αυτόν. Τον Απρίλιο λύθηκε η συνεργασία μαζί του και αποχώρησε έχοντας ρεκόρ 14-6 στη Stoiximan Basket League. Ο 46χρονος κόουτς μέτρησε συνολικά 40 ματς Πρωταθλήματος στη διετία του στην «Ένωση» και με αυτόν τον αριθμό κατατάσσεται στην 7η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93) ενώ με τις 30 νίκες του βρίσκεται στην 6η θέση της αντίστοιχης λίστας.
Την ΑΕΚ κοουτσάρισε ως υπηρεσιακός ο Γιώργος Λημνιάτης στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Προμηθέα και έγινε ο 25ος προπονητής της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε από την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου ο Βαγγέλης Αγγέλου, επιστρέφοντας στην «Ένωση» έπειτα από 13 χρόνια. Μέχρι το τέλος της σεζόν είχε ρεκόρ 6-6 και φτάνοντας τα 37 παιχνίδια Πρωταθλήματος στον πάγκο της ΑΕΚ, έγινε ο 9ος της λίστας από καταβολής Stoiximan Basket League.
Ο ΜVP: Ο Γιανίκ Μορέιρα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ranking αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα με 421, όντας ο μόνος με επίδοση 400+. Στη λίστα των απόλυτων αριθμών τον ακολούθησαν ο Ντάριλ Μέικον με 360 και ο Γιόνας Ματσιούλις με 340.
Η τριάδα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων είχε διαφορετική σύνθεση, με τον Μέικον να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αφού είχε 18,95 ranking. Τον ακολούθησαν ο Κιθ Λάνγκφορντ με 15,67 και ο Γιανίκ Μορέιρα με 15,04.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Τρεις παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν τους 300+ πόντους στη φετινή Stoiximan Basket League. Πρώτος όλων ήταν ο Γιανίκ Μορέιρα με 363 αλλά έχοντας εννιά περισσότερα παιχνίδια από τον Ντάριλ Μέικον που είχε 346 και επτά από τον Κιθ Λάνγκφορντ που είχε 300.
Έτσι σε μέσους όρους τον ξεπέρασαν οι δύο Αμερικανοί, με τον Μέικον να έχει τη μεγαλύτερη επίδοση με 18,21 πόντους ανά αγώνα και τον Λάνγκφορντ να ακολουθεί με 14,29. Ο Αγκολέζος τους ακολουθούσε αυτή τη λίστα με 12,96.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Με το πλεονέκτημα των τριών περισσότερων αγώνων, αφού ήταν παρών στα 31 από τα 33 της φετινής Stoiximan Basket League, ο Γιόνας Ματσιούλις αναδείχτηκε ο κορυφαίος ριμπάουντερ της ΑΕΚ στο φετινό Πρωτάθλημα. Το ολοκλήρωσε με 161 ριμπάουντ, δύο περισσότερα από τον Γιανίκ Μορέιρα που τον ακολούθησε. Ήταν οι δύο που έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό αφού την τριάδα συμπλήρωσε ο Λίνος Χρυσικόπουλος με 83.
Στη λίστα των μέσων όρων ο Μορέιρα άφησε πίσω του τον Ματσιούλις. Ο Αγκολέζος είχε 5,68 ριμπάουντ ανά αγώνα έναντι των 5,19 του Λιθουανού ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ με 3,42.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο πιο συνεπής στο κομμάτι της δημιουργίας, από τους παίκτες της φετινής ΑΕΚ αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα με 80 ασίστ, 10 περισσότερες από τον Ντάριλ Μέικον που είχε όμως οχτώ λιγότερα παιχνίδια. Ο Κιθ Λάνγκφορντ που δεν αγωνίστηκε ουσιαστικά στα πλέι οφ, μέτρησε 64 ασίστ και ήταν τρίτος στη λίστα των απόλυτων αριθμών.
Σε εκείνη με τους μεγαλύτερους μέσους όρους, οι δύο Αμερικανοί προσπέρασαν τον Έλληνα γκαρντ. Ο Μέικον ήταν και σε αυτήν -όπως δηλαδή στις λίστες του ranking και των πόντων- πρώτος μοιράζοντας 3,68 ασίστ ανά αγώνα. Κοντά του με 3,05 ο Κιθ Λάνγκφορντ ενώ ο Ζήσης ήταν στην τρίτη θέση της λίστας με 2,96 τελικές πάσες.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι κορυφαίες επιδόσεις της ΑΕΚ στη φετινή Stoiximan Basket League σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο...