Διανύοντας την τρίτη της σεζόν στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ η Κηφισιά ετοιμάζεται για τη δεύτερη παρουσία της στα πλέι οφ και πάλι με μειονέκτημα έδρας κόντρα σε ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως πριν δύο χρόνια με τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης έχει πάρει τον… αέρα του αντιπάλου του μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των πρώτων αγώνων τους.

 

Για το Κύπελλο Ελλάδας την περίοδο 2012-13 όταν ήταν ακόμη ομάδα της Α2, η Κηφισιά νίκησε και απέκλεισε τον αντίπαλο της με το εμφατικό 81-60 στο Ζηρίνειο (Καράμπουλας 21 – Πελεκάνος 15), τον έφερε σε δύσκολη θέση μέσα στη Θεσσαλονίκη στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ για την περίοδο 2013-14 (67-65 Γκίκας 17 – Κρόκερ 25) και τον νίκησε στο ματς του δεύτερου γύρου με 81-74 στην έδρα της (Τσαλδάρης 18 – Μούρτος 14).

 

Έκτοτε όμως ο Άρης άλλοτε πιο εύκολα, άλλοτε πιο δύσκολα έκανε το απόλυτο αφού «σκούπισε» την Κηφισιά τόσο πέρυσι όσο και φέτος για την κανονική περίοδο μετρώντας δηλαδή τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στα παιχνίδια που έδωσαν φέτος οι δύο ομάδες, ο Άρης επικράτησε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες με 81-68 στη Θεσσαλονίκη (Ουάιτ 19 – Λόουερι 15) και σαφώς πιο δύσκολα στην Κηφισιά με 67-65 (Ουότερ 17 – Χογκ 8π, 15ρ.).

 

Σε σύνολο λοιπόν έξι αγώνων Πρωταθλήματος, οι «κίτρινοι» μετρούν πέντε νίκες επί του αντιπάλους τους τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουν ώστε να βρεθούν στην 4άδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη στα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Προημιτελικά, πλεονέκτημα και μειονέκτημα έδρας

 

Η Κηφισιά λοιπόν συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στα πλέι οφ και πάλι με μειονέκτημα έδρας. Από την πλευρά του ο Άρης είναι η μόνη ομάδα –εκτός των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού- που από την περίοδο 2002-2003 όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα διεξαγωγής με την παρουσία των πρώτων οχτώ ομάδων της κανονικής περιόδου στα προημιτελικά, ήταν πάντα παρών σε αυτά.

 

Στο σύνολο των 13 σειρών σημείωσε πέντε προκρίσεις στα ημιτελικά και αποκλείστηκε οχτώ φορές, οι έξι εκ των οποίων ήταν εκείνες στις οποίες παρουσιάστηκε με μειονέκτημα έδρας. Ο Άρης βρέθηκε επτά φορές στη θέση που είναι και τώρα, να έχει δηλαδή πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

 

Το εκμεταλλεύτηκε πέντε φορές αποκλείοντας: τον Πανελλήνιο με 2-0 την περίοδο 2005-06, την Ολύμπια Λάρισας με 2-0 την περίοδο 2006-07, τον Πανιώνιο με 2-0 την περίοδο 2008-09, το Μαρούσι με 2-1 την περίοδο 2010-11 και την ΑΕΚ πέρυσι με 2-1. Αποκλείστηκε δύο φορές παρά το πλεονέκτημα στις σειρές με την ΑΕΚ της περιόδου 2003-04 (0-2) και το Μαρούσι της περιόδου 2007-08 (1-2).

 

 

Η σύγκριση των αριθμών της κανονικής περιόδου

 

Δεν είναι μόνο η διαφορά που φανερώνεται από τη βαθμολογική θέση των δύο ομάδων (3ος ο Άρης, 6η η Κηφισιά) αλλά και από την απόσταση που υπήρξε μεταξύ τους στα αποτελέσματα (20 νίκες ο Άρης και 12 η Κηφισιά). Η κανονική περίοδος αναδεικνύει τις διαφορές τους και σε επίπεδο στατιστικής…

 

 

ΜΙΚΡΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

 

ΑΡΗΣ

 

*Δύο κλεψίματα θα καταστήσουν τον Μιχάλη Πελεκάνο το 6ο κορυφαίο «κλέφτη» στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο διεθνής φόργουορντ έχει 413 και μπροστά του με 414 είναι ο Νίκος Χατζής.

 

*Τέσσερις ασίστ θα είναι αρκετές για τον Ντομινίκ Ουότερς προκειμένου να συμπληρώσει τις 200 στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Δεν είναι ασφαλώς η ειδικότητα του λόγω θέσης και ύψους όμως με δύο επιθετικά ριμπάουντ ο Βασίλης Ξανθόπουλος θα φτάσει τα 100 στην καριέρα του στην κατηγορία.

 

 

ΚΗΦΙΣΙΑ

 

*Με τέσσερις πόντους ο Λεωνίδας Κασελάκης θα συμπληρώσει 1.000 στην καριέρα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ ενώ απέχει οχτώ ριμπάουντ από τα 600.

 

*Τους μισούς από τον Κασελάκη (500) μπορεί να φτάσει επίσης εφόσον σημειώσει τέσσερις πόντους ο Ντάντε Στίγκερς.

 

*Πέντε αμυντικά ριμπάουντ και πέντε λάθη μακριά από τριψήφια νούμερα στο ελληνικό Πρωτάθλημα βρίσκεται ο Μουχάμεντ Ελ-Αμίν.