Ο Αμερικανός σέντερ σημείωσε ρεκόρ 21 χρόνων και έμεινε ένα επιθετικό ριμπάουντ μακριά από την κορυφαία επίδοση του επαγγελματικού Πρωταθλήματος την οποία μοιράζονται, με 14, οι…



*Ουόλτερ Μπέρι από την περίοδο 1994-95 (Ηρακλής-ΑΕΚ).



*Ίαν Λόκχαρτ από την περίοδο 1995-96 (Λάρισα-Αμπελόκηποι).



*Μπεν Χαντλόγκντεν από την περίοδο 2002-03 (Μακεδονικός-Παναθηναϊκός).



Τα 13 επιθετικά ριμπάουντ του Γκούντγουϊν όμως, πέραν από δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της Basket League, είναι η κορυφαία στην ιστορία του Άρη σε αυτήν. Ο 25χρονος σέντερ ξεπέρασε την επίδοση των 12 επιθετικών ριμπάουντ στην οποία έφτασε δύο φορές ο Χάρολντ Έλις στη σεζόν 1995-96, εκτός με τον Απόλλωνα Πάτρας και εντός έδρας με τον Παπάγου.



Πρόκειται βέβαια για την κορυφαία φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη καλύτερη ήταν εκείνη των οχτώ επιθετικών ριμπάουντ που είχαν ο Σάβιον Φλαγκ στην 1η και ο Ίσμαελ Σανόγκο στην 7η αγωνιστική.



Ο Γκούντγουϊν τελείωσε το χθεσινό ντέρμπι έχοντας 19 ριμπάουντ, μία επίδοση που για τον Άρη ξεπερνάει τα στενά όρια της φετινής σεζόν καθώς αποτελεί ρεκόρ σχεδόν 22 χρόνων. Ο τελευταίος παίκτης των «κιτρινόμαυρων» που είχε μία τέτοια επίδοση ήταν ο Τζέιμς Φόρεστ που μάζεψε επίσης 19 ριμπάουντ στις 21 Απριλίου 2001 και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Μίλωνα. Η επίδοση του Γκούντγουϊν ήταν η 8η με 19+ ριμπάουντ στην ιστορία του Άρη.



Τα 19 ριμπάουντ του σέντερ του Άρη αποτελούν και ισοφάριση της κορυφαίας φετινής επίδοσης, αφού τόσα είχε και ο Νταντέ Χόκινς στο παιχνίδι του Ιωνικού με τον ΠΑΟΚ mateco για τον πρώτο γύρο.



Παράλληλα με τα 19 ριμπάουντ του, ο Αμερικανός είχε και 16 πόντους, έφτασε στα πέντε double-double και όντας ο κορυφαίος της σχετικής λίστας μαζί με τον Μίτσελ της ΑΕΚ.



Κατά τα άλλα για τον Άρη…



*Ο Τζος Χάγκινς είχε μία ακόμη παραγωγική εμφάνιση (12π, 4ρ, 7ασ, 4κλ.) και με τις επτά ασίστ που μοίρασε, μπήκε στην 25άδα των ξένων πασέρ του Άρη στην Basket League. Έφτασε στις 68 και την 25η θέση τον Σπένσερ Νέλσον που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα στη σεζόν 2008-09.


Ο Χάγκινς σημείωσε νέο ρεκόρ καριέρας στην ελληνική Basket League με τα τέσσερα κλεψίματα του. Πριν το χθεσινό παιχνίδι έφτασε τέσσερις φορές στα τρία κλεψίματα, δύο στη φετινή σεζόν και δύο στη σεζόν 2020-21 με τον Ηρακλή. Παράλληλα ο Αμερικανός γκαρντ σημείωσε την κορυφαία φετινή επίδοση του στα ριμπάουντ με τα τέσσερα που μάζεψε.



Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε για ένα ακόμη παιχνίδι, εξαιρετική δουλειά στην «οικονομία» αφού παράλληλα με τις επτά ασίστ που μοίρασε και τα τέσσερα κλεψίματα που έκανε, έμεινε στα δύο λάθη. Έτσι έφτασε για τέταρτη φορά σε επίδοση 9+ στην «οικονομία» κάτι που έκαναν ακόμη μόνο ο Τόμας Ουόκαπ και ο Σιλβέν Φρανσίσκο.



*Ο Όμηρος Νετζήπογλου ήταν πολύ αποτελεσματικός χθες από το τρίποντο, τελειώνοντας το παιχνίδι με 4/4. Στη φετινή σεζόν δεν είχε ξεπεράσει τα δύο εύστοχα τρίποντα ενώ αυτή είναι και η κορυφαία επίδοση της καριέρας του στην Basket League αφού στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι (Άρης-ΑΕΚ 91-73) είχε 3/4 τρίποντα.



Παράλληλα ο διεθνής γκαρντ σημείωσε τη μοναδική επίδοση απόλυτης ευστοχίας στα τρίποντα, σε τουλάχιστον τέσσερις προσπάθειες, μεταξύ των παικτών που έμειναν και αλάνθαστοι στατιστικά. Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσαν με 75% στα τρίποντα και «0» στα λάθη, ο Μιχάλης Λούντζης που είχε 6/8 στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Λαύριο Megabolt και ο Άλεκ Πίτερς που είχε 3/4 στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Απόλλων Carna.



Βασίλης Τολιόπουλος δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ τελειώνοντας το παιχνίδι με 0/8 σουτ εντός πεδιάς, εκ των οποίων 0/6 ήταν τρίποντα, στην τέταρτη μηδενική επίδοση εύστοχων σουτ από την περίμετρο, μεταξύ των παικτών που εκτέλεσαν τουλάχιστον έξι φορές. Το αρνητικό ρεκόρ κρατάει από την 5η αγωνιστική ο Τρέβις Σίμπσον με τα 0/7 τρίποντα στον αγώνα του Προμηθέα με τον Παναθηναϊκό.

 


Ο Ξανθόπουλος 5ος πασέρ και στην 20άδα των «κλεφτών» της ΑΕΚ

 


Σε διπλό επίτευγμα με τη φανέλα της ΑΕΚ, έφτασε μέσα από το χθεσινό ντέρμπι ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Ο πολύπειρος γκαρντ έγινε ο 5ος πασέρ και μπήκε στην 20άδα των «κλεφτών» της «Ένωσης» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα…



*Με τις πέντε ασίστ που μοίρασε στο Παλέ, έφτασε τις 207 με την ΑΕΚ και «σκαρφάλωσε» στην 5η θέση της ιστορικής λίστας της, αφήνοντας στην 6η τον Ντούσαν Σάκοτα που είχε 204 ασίστ στην πενταετία 2014-19.



*Με τα δύο κλεψίματα του μπήκε στην 20άδα της σχετικής, «κιτρινόμαυρης» λίστας αφού έφτασε στα 61 και ξεπέρασε τους Βίκτορ Αλεξάντερ και Μπιλ Έντουαρντς που είχαν από 59.



Ακόμη για την ΑΕΚ…



*Ο Ακίλ Μίτσελ πρόσθεσε μία ακόμη παραγωγική εμφάνιση στο ενεργητικό του και έχοντας 15 πόντους και 10 ριμπάουντ, έφτασε στα πέντε double-double, συνοδεύοντας στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Τσέβεζ Γκούντγουϊν.



Ήταν το πέμπτο παιχνίδι της φετινής Basket League στο οποίο υπήρξε παίκτης και από τις δύο ομάδες που έφτασε σε double-double. Το ίδιο έγινε και στο ματς του πρώτου γύρου όταν ο Ακίλ Μίτσελ είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ ενώ από την άλλη πλευρά ο Τζος Χάγκινς είχε 10 πόντους και 11 ασίστ.



«Ψεγάδι» στη στατιστική του Παναμέζου ήταν οι βολές αφού είχε 1/6, σημειώνοντας μόλις την τέταρτη επίδοση 5+ άστοχων σουτ από τη γραμμή του φάουλ στη φετινή σεζόν. Το αρνητικό ρεκόρ κρατάει από την πρεμιέρα ο Ντέρικ Ουίλιαμς με 4/10 βολές στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Άρη.



Αϊζάια Μάιλς έφτασε τους 100+ πόντους μέσα από τη 13η εμφάνιση του στην Basket League.



*Σε ομαδικό επίπεδο, η ΑΕΚ σημείωσε τη δεύτερη μηδενική επίδοση πόντων από αιφνιδιασμούς. Αυτό είχε συμβεί για τον Προμηθέα απέναντι στην «Ένωση» στο ματς της 8ης αγωνιστικής.