Από το ζευγάρι του Ολυμπιακού με το Μαρούσι του 2008 είχε να φτάσει ημιτελική σειρά των πλέι οφ της Basket League ΣΚΡΑΤΣ σε 5ο αγώνα εκεί όπου θα λύσουν τις διαφορές τους Παναθηναϊκός και Άρης μετά τη σημερινή νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Αυτή θα είναι η 16η φορά σε σύνολο 48 ημιτελικών σειρών που η πρόκριση θα κριθεί σε «τελικό». Στις 13 την πήραν οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα έδρας, ποια παραδείγματα θέλει να… μιμηθεί ο Άρης. Μικρά και μεγάλα στατιστικά από τον 4ο ημιτελικό της συναρπαστικής σειράς «κίτρινων» και «πράσινων».

 

*Ήταν το «φτωχότερο» σε πόντους παιχνίδι της περιόδου αφού οι δύο ομάδες έφτασαν μόλις στους 106 πόντους, σημειώνοντας οχτώ λιγότερους από εκείνους του αγώνα Κολοσσού H Hotels-Απόλλωνα Carna (60-54).

 

*Αυτό είναι το 16ο ζευγάρι σε σύνολο 48 για τα ημιτελικά του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) που θα κριθεί σε «τελικό». Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν πριν οχτώ χρόνια όταν Ολυμπιακός και Μαρούσι έλυσαν τις διαφορές τους σε 5ο παιχνίδι.

 

*Στις 13 από τις 15 προηγούμενες ημιτελικές σειρές που κρίθηκαν στον τελευταίο αγώνα (10 ήταν σειρές best of three και οι πέντε ήταν σειρές best of five) την πρόκριση πήραν οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα της έδρας και έδωσαν το καθοριστικό παιχνίδι στο γήπεδο τους.

 

*Ο Άρης θέλει να μιμηθεί το προσεχές Σάββατο το παράδειγμα του ΠΑΟΚ που το 1998 που απέκλεισε τον Ολυμπιακό νικώντας τον στο τρίτο παιχνίδι εκτός έδρας με 58-55 και εκείνο του Ολυμπιακού που το 2007 είχαν νικήσει τους «κίτρινους» στη Θεσσαλονίκη με 83-75 στο 5ο παιχνίδι.

 

*Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Άρης πηγαίνει σε 5ο ημιτελικό μετά από τη σειρά του 2007 κόντρα στον Ολυμπιακό (2-3).

 

*Ο Άρης έφτασε στη σπουδαία νίκη παρά τους 56 πόντους στην επίθεση που είναι η χειρότερη φετινή επίδοση του αφού είχε 59 στο εκτός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον Παναθηναϊκό.

 

*Στην άλλη πλευρά του παρκέ όμως κράτησε για 4η φορά φέτος έναν αντίπαλο του στους 50 πόντους. Το ίδιο παθητικό είχε στα εντός έδρας παιχνίδια με την Καβάλα και τον Απόλλωνα Carna καθώς ακόμη και στο εκτός έδρας ματς με τον Αρκαδικό.

 

*Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη είχε για πρώτη φορά φέτος μονοψήφιο αριθμό εύστοχων αλλά και εκτελεσμένων βολών ενώ με το 50% (4/8) ισοφάρισε τη χειρότερη επίδοση του. Είχε 11/22 στο εντός έδρας ματς με τον Κόροιβο.

 

*Αρνητικό ρεκόρ για τα εντός έδρας παιχνίδια του στη φετινή περίοδο είναι το 26,6% με το οποίο σούταρε στα τρίποντα (8/30). Το προηγούμενο ήταν εκείνο του παιχνιδιού με τον Απόλλωνα Carna στο οποίο είχε 7/26 (26,92%).

 

*Οι «κίτρινοι» είχαν οχτώ ασίστ όπως και στον 3ο ημιτελικό επίδοση που είναι η χειρότερη τους στη φετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

 

*Οι οχτώ πόντοι του Άρη στην πρώτη περίοδο, είναι η χειρότερη φετινός εντός έδρας επίδοση του αφού είχε 10 επίσης στην πρώτη  περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

 

*Από την άλλη πλευρά του παρκέ όμως κρατώντας τον αντίπαλο του στους πέντε πόντους στην τρίτη περίοδο, σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση του. Είχε παθητικό έξι πόντων στο τρίτο δεκάλεπτο του εκτός έδρας αγώνα με τον Κόροιβο.

 

*Στατιστικά το σημερινό ήταν το χειρότερο εντός έδρας παιχνίδι του Άρη αφού είχε 53 βαθμούς στο ranking έναντι των 64 που είχε κόντρα στον Ολυμπιακό.

 

 

 

Σε ατομικό επίπεδο…

 

*Ο Οκάρο Ουάιτ «έπιασε» τους Σόκο, Κρουμπάλι και Μαυροειδή στην 3η θέση της λίστας των παικτών με τα περισσότερα «double-double» στη σεζόν. Ο Αμερικανός έφτασε τα έξι έχοντας 10 πόντους και 14 ριμπάουντ ενώ σε ανάλογο επίτευγμα είχε φτάσει και στον 2ο ημιτελικό (12π, 11ρ.). Αυτό ήταν το 11ο «double-double» των πλέι οφ ως τώρα.

 

*Τα 14 ριμπάουντ είναι ρεκόρ καριέρας για τον Αμερικανό στο ελληνικό Πρωτάθλημα αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 13 που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Ρέθυμνο Cretan Kings.

 

*Κλέβοντας μία φορά την μπάλα, ο Μιχάλης Πελεκάνος έφτασε τα 415 κλεψίματα καριέρας και έγινε ο 6ος της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος καθώς προσπέρασε τον Νίκο Χατζή (414).

 

*Τα 100 ριμπάουντ έφτασε στο ελληνικό Πρωτάθλημα ο Ντομινίκ Ουότερς έχοντας δύο στο σημερινό παιχνίδι.

 

 

 

 

Αρνητική επίδοση διετίας οι 50 πόντοι

 

Με 50 πόντους στην επίθεση προφανώς ήταν πολύ δύσκολο να νικήσει ο Παναθηναϊκός μέσα στη «Νick Galis Hall». Πρόκειται όχι μόνο για τη χειρότερη φετινή επίδοση του –είχε 66 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ- αλλά και μία από τις χειρότερες της ιστορίας του. Είναι η χειρότερη της τελευταίας διετίας καθώς είχε σημειώσει 45 πόντους στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος της περιόδου 2013-14 κόντρα στον Ολυμπιακό εκτός έδρας.

 

*Το αμυντικό παθητικό των 56 πόντων στον αντίποδα είναι το καλύτερο που είχε φέτος εκτός έδρας καθώς είχε δεχτεί 57 πόντους από τον Κόροιβο.

 

*Μόλις 10 από τα 29 δίποντα του Παναθηναϊκού ήταν εύστοχα. Αυτό το 34,48% είναι η χειρότερη εκτός έδρας επίδοση του. Είχε 14/34 (41,17%) στον τρίτο αγώνα της σειράς.

 

*Οι «πράσινοι» ανανέωσαν 17 επιθέσεις του και ισοφάρισαν την κορυφαία φετινή επίδοση τους. 17 επιθετικά ριμπάουντ είχαν και στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

 

*Αρνητικό ρεκόρ όμως του φετινού Παναθηναϊκού είναι οι οχτώ σημερινές ασίστ αφού έμεινε για πρώτη φορά σε μονοψήφιο αριθμό. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση του ήταν εκείνη των 12 ασίστ στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

 

*Ασφαλώς για τον Παναθηναϊκό αποδείχτηκε καταστροφική η τρίτη περίοδος. Σημειώνοντας μόλις πέντε πόντους σε αυτό το διάστημα σημείωσε και τη χειρότερη φετινή επίδοση του. Είχε από εννιά στο τέταρτο δεκάλεπτο του εντός έδρας αγώνα με τον Άρη στην κανονική περίοδο και στο πρώτο δεκάλεπτο του εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

 

*Οι «πράσινοι» ισοφάρισαν με το παθητικό των οχτώ πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο, την καλύτερη εκτός έδρας αμυντική επίδοση τους σε μία περίοδο. Την ίδια είχαν στο τρίτο δεκάλεπτο του εκτός έδρας αγώνα με το Ρέθυμνο Cretan Kings.

 

*Με βάση όλα αυτά είναι λογικό το σημερινό παιχνίδι να αναδεικνύεται ως το χειρότερο του φετινού Παναθηναϊκού που είχε μόλις 39 βαθμούς στο ομαδικό ranking. Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση του ήταν εκείνη επίσης κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (63).

 

*Αυτή είναι η πρώτη φορά και δεύτερη συνολικά από το 2004-05 που ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε 5ο ημιτελικό (3-2 τον Πανιώνιο).

 

*Σε ατομικό επίπεδο, με τα πέντε ριμπάουντ του ο Αντώνης Φώτσης έφτασε τα 1.387 στην καριέρα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ και ανέβηκε στη 18η θέση της σχετικής λίστας προσπερνώντας τον Δήμο Ντικούδη (1.383).

 

*Ατομικό ρεκόρ αποτελούν για τον Βινς Χάντερ τα 11 ριμπάουντ που είχε σήμερα. Ο Αμερικανός μάζεψε από επτά στις δύο πρώτες συμμετοχές του εκτός με τα Τρίκαλα BC Aries και εντός με τον Κόροιβο.