Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την προσεχή Τρίτη (16/12, 18:00) στο ΟΑΚΑ τον Άρη για την 10η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Τέτοιες ημέρες (14/12) πριν από 23 χρόνια, το 1991, είχε γίνει στον «Τάφο του Ινδού» ένα από τα πιο συναρπαστικά ματς στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος, στο οποίο οι «κίτρινοι» είχαν νικήσει τους «πράσινους» με 121-114 στην δεύτερη παράταση (κ.α. 94-94, 105-105).
Ήταν ματς για την 8η αγωνιστική της Α1. Οι περισσότεροι από τους παίκτες των ομάδων του Πρωταθλήματος επέστρεφαν στα παρκέ μετά από σχεδόν δύο μήνες αποχής με κύριο αίτημα να καθιερωθούν τα συμβόλαια και να γίνει το μπάσκετ επαγγελματικό. Αίτημα που υλοποιήθηκε από την Πολιτεία από την επόμενη σεζόν, 1992-93, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια νέα εποχή για το ελληνικό μπάσκετ.Παρότι οι παίκτες των Παναθηναϊκού, Άρη προέρχονταν από μεγάλη περίοδο απραξίας, έδωσαν μια μοναδική παράσταση, που έμεινε στην ιστορία.
Ο Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή δημιουργούσε την ομάδα, που τα επόμενα χρόνια θα ανέβαινε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, με τον 20χρόνο Χρήστο Μυριούνη, τον 19χρόνο Γιάννη Γεωργικόπουλο, τον 18χρόνο Νίκο Οικονόμου και τον 17χρόνο Φραγκίσκο Αλβέρτη, το «άστρο» του οποίου έλαμψε σε εκείνο τον αγώνα, στην σύνθεση του. Ο τότε προπονητής των «πρασίνων» Ζέλικο Παβλίσεβιτς έκανε μια προφητική δήλωση μετά την αναμέτρηση για τον «Φράνκι»: «Έχει ψυχολογία μεγάλου σουτέρ».
Ο Άρης ήταν εκείνη την περίοδο ο «Αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ παρότι τα έντονα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Την προηγούμενη σεζόν είχε κατακτήσει τον έβδομο σερί τίτλο Πρωταθλήματος, που είναι ο τελευταίος στην ιστορία του. Σε εκείνο το ματς αγωνίστηκε χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος συνέχιζε την αποχή λόγω οικονομικών διαφορών με την διοίκηση των «κίτρινων». Κατάφερε, όμως, να σταθεί «όρθιος» στον «Τάφο του Ινδού» με τον Νίκο Γκάλη να πετυχαίνει 40 πόντους αγωνιζόμενος και στα 50’ του ματς!
«Θα μπορούσα να παίζω και άλλα 50 λεπτά», δήλωσε μετά την αναμέτρηση ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής. «Όσο έχω όρεξη και τρέχει η αδρεναλίνη θα είμαι στο γήπεδο», τόνισε ο Γκάλης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα στην διοίκηση του Άρη και στον Παναγιώτη Γιαννάκη: «Εγώ θέλω πίσω τον Γιαννάκη, γιατί είναι βασικός συντελεστής σε όλες τις μέχρι τώρα επιτυχίες του Άρη. Το θέμα είναι εάν το θέλει αυτός και η διοίκηση».
Ο Νίκος Γκάλης με τον Αργύρη Πεδουλάκη, που συνήθως αναλάμβανε την δύσκολη αποστολή να μαρκάρει τον ηγέτη των «κίτρινων» στους αγώνες Άρη - Παναθηναϊκού
Καθοριστική συμβολή στην νίκη των «κίτρινων» είχαν, επίσης, ο Λευτέρης Σούμποτιτς και ο Βαγγέλης Βουρτζούμης. Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Μυριούνη ξέφυγε περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με 50-40 και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με σκορ 50-45. Οι γηπεδούχοι άρχισαν πολύ καλά και το δεύτερο ημίχρονο και μετά το πρώτο πεντάλεπτο ξέφυγαν πάλι με διψήφια διαφορά (67-57). Ο Άρης, όμως, απάντησε με σερί 15-0 και προηγήθηκε με 72-67 πριν συμπληρωθούν 30’ αγώνα.
Έξι λεπτά πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν και με έξι (80-74), αλλά οι «πράσινοι» «επέστρεψαν» στον αγώνα και με τρίποντο του Αλβέρτη υπό πίεση του Σούμποτιτς πήραν… κεφάλι στο σκορ με 4 (90-86) με 1’ και 47’’ να απομένουν για το σαραντάλεπτο. Ο Σούμποτις με μεγάλο τρίποντο μείωσε στο πόντο (92-91) 46’’ πριν την λήξη της κανονικής περιόδου της συνάντησης. Ο Γεωργικόπουλος στα 28’’ πέτυχε καλάθι, αλλά αστόχησε στην συμπληρωματική βολή που θα έδινε προβάδισμα πέντε πόντων στον Παναθηναϊκό (94-91).
Το τρίποντο του Αγγελίδη
Οι παίκτες των «πρασίνων» δεν εφάρμοσαν την εντολή του Παβλίσεβιτς για φάουλ και ο Ντίνος Αγγελίδης των 2μ.08 με τρίποντο ισοφάρισε σε 94-94 12’’ πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα και ενώ είχαν προηγηθεί άστοχο τρίποντο του Σούμποτιτς και επιθετικό ριμπάουντ του Γκάλη! Στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού για την κανονική διάρκεια, η μπάλα γλίστρησε από τα χέρια του Μηνά Γκέκου, πρώτου σκόρερ των «πρασίνων» στο ματς με 28 πόντους και ο αγώνας οδηγήθηκε στην πρώτη παράταση.
Στο πρώτο έξτρα πεντάλεπτο, οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν με 103-96 2’ και 30’’ πριν το τέλος. Οι γηπεδούχοι, όμως, με τρία σερί τρίποντα από τους Γκέκο, Σκροπολίθα και Μυριούνη απέναντι στην άμυνα ζώνης του Άρη, που είχε επιλέξει ο Μιχάλης Κυρίτσης λόγω της φθοράς των παικτών του με φάουλ, ισοφάρισε σε 105-105 ένα λεπτό πριν την λήξη. Στο τελευταίο λεπτό τίποτε δεν άλλαξε και οι δύο αντίπαλοι οδηγήθηκαν στην δεύτερη παράταση!
Σχεδόν τρία λεπτά πριν το τέλος του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου, ο Αλβέρτης με τρίποντο έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στον Παναθηναϊκό (112-109) και ενώ είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ ο Πετσάρσκι, ο τέταρτος παίκτης των «κίτρινων», που είχε τεθεί εκτός παιχνιδιού μετά τους Μιχαήλ Μισούνοφ, Μέμο Ιωάννου και τον Έντγκαρ Τζόουνς, που έκανε ντεμπούτο με τον Άρη. Ο Τζόουνς αγωνίστηκε στους «πράσινους» για δύο χρόνια (1988-1990) και ήταν ο πρώτος ξένος του Παναθηναϊκού στην Α1.
Και το φόλοου του Βουρτζούμη...
Δευτερόλεπτα αργότερα αποβλήθηκε και ο Αλβέρτης με πέμπτο φάουλ και ο Παναθηναϊκός στην συνέχεια κατέρρευσε… Ο Σούμποτιτς με πέντε σερί πόντους (μπάσιμο και τρίποντο) έβαλε μπροστά στο σκορ τον Άρη με 114-112, 1’ και 30’’ πριν το τέλος. Με καλάθια των Γκέκου, Βουρτζούμη διαμορφώθηκε το 116-114 με 50’’ να απομένουν για την λήξη. Γκάλης και Γκέκος αστόχησαν στην πρώτη από τις 1+1 βολές και με 12’’ να απομένουν για το τέλος ο Ρωμανίδης στήθηκε στην «γραμμή της φιλανθρωπίας». Ευστόχησε στην πρώτη βολή (117-114), αστόχησε στην δεύτερη, όμως, ο Βουρτζούμης με φόλοου… σφράγισε την νίκη των «κίτρινων» (119-114) και έβαλε τέλος στο θρίλερ των 50 αγωνιστικών λεπτών!
Μιχάλης Κυρίτσης, Μέμος Ιωάννου και Έντγκαρ Τζόουνς έπαιζαν σε εκείνο τον αγώνα κόντρα στην ομάδα που είχαν ισχυρούς δεσμούς, τον Παναθηναϊκό. Ο Κυρίτσης ως παίκτης και ως ο προπονητής που οδήγησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή το 1984, ο Ιωάννου που για χρόνια ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού πριν πάρει μεταγραφή το ΄90 για τον ΠΑΟΚ και ένα χρόνο αργότερα για τον Άρη και ο Τζόουνς, ο οποίος ήταν ο πρώτος ξένος παίκτης των «πρασίνων» στο ελληνικό Πρωτάθλημα.
Λίγους μήνες και χρόνια αργότερα, τέσσερις παίκτες του Άρη σε εκείνη την νίκη, θα έγραφαν ιστορία στον Παναθηναϊκό. Η μεταγραφή του Γκάλη το καλοκαίρι του '92 ήταν η αρχή για την αναρρίχηση των «πρασίνων» στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας. Οι Βαγγέλης Βουρτζούμης, Μίροσλαβ Πετσάρσκι ήταν μέλοι του Παναθηναϊκού όταν κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του το '96 στο Παρίσι. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς ως προπονητής οδήγησε τους «πράσινους» στους δύο πρώτους τίτλους Πρωταθλητή Ελλάδας μετά το '84, το 1997 και 1998..
Διαιτητές: Μπακάλης, Τσανίδης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Γεωργικόπουλος 2, Σκροπολίθας 3 (1), Γκέκος 28 (8/11 β., 7/11 διπ., 2/5 τριπ.), Ανδρίτσος 8 (2), Οικονόμου 14, Πεδουλάκης 12 (1), Ντέιβις 14 (14 ριμπ.), Αλβέρτης 11 (1/3 β., 2/3 διπ., 2/2 τριπ. 7 ριμπ.), Μυριούνης 22 (1/2 β., 6/8 διπ., 3/4 τριπ.).
ΑΡΗΣ (Κυρίτσης): Μπαλτατζής, Γκάλης 40 (16/19 β., 12/19 διπ., 0/1 τριπ., 5 α.), Σούμποτιτς 24 (5/6 β., 5/9 διπ., 3/7 τριπ.), Μισούνοφ 13 (8 ριμπ.), Ρωμανίδης 3, Βουρτζούμης, Πετσάρσκι 12, Αγγελίδης 17 (1), Ιωάννου, Τζόουνς 8 (1).