Το esake.gr αρχίζει την καταγραφή των σημαντικότερων αριθμητικών και όχι μόνο, επιτευγμάτων της σεζόν που μπαίνει στην τελική της ευθεία για κάθε μία από τις 14 ομάδες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Η αρχή γίνεται με την Καβάλα που έδωσε τον αγώνα της αλλά αποχαιρέτησε την κατηγορία.

 

Η μακεδονική ομάδα επέστρεψε έπειτα από δύο χρόνια απουσίας όμως σε μεγάλο βαθμό «πλήρωσε» την αρνητική εκκίνηση της για να περιοριστεί σε πέντε νίκες που βέβαια δεν ήταν αρκετές για να την κρατήσουν στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Άρχισε με τη δραματική νίκη της πρεμιέρας επί του Λαυρίου με το τρίποντο του Κοστόβ στην εκπνοή όμως μέτρησε 10 συνεχόμενες νίκες στη συνέχεια σε ένα σερί που σε μεγάλο βαθμό ήταν καταδικαστικό για την Καβάλα.

 

Έπρεπε να αλλάξει ο χρόνος για να έρθει η δεύτερη νίκη –στις 2 Ιανουαρίου επί του Αρκαδικού- στη μία από τις τρεις νίκες της στους πέντε αγώνες του μήνα αφού ακολούθησαν εκείνες επί των Τρικάλων BC Aries εντός και του Κόροιβου εκτός έδρας. Με αυτές η Καβάλα πήρε μια ανάσα όμως ακολούθησαν πέντε διαδοχικές ήττες κάποιες εκ των οποίων ήταν «σκληρές» αφού δεν ήταν μακριά από την επιτυχία αφού έχασε με 66-59 στην Πάτρα από τον Απόλλωνα Carna, με 83-79 στην Κηφισιά και 71-77 από τον Άρη εντός έδρας.

 

Η Καβάλα δεν κατάφερε να μπει στο «κόλπο» της παραμονής και αποχαιρέτησε μαθηματικά την κατηγορία στην προτελευταία αγωνιστική.

 

 

Τι έμεινε από τη σεζόν για την Καβάλα;

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 5 νίκες – 21 ήττες – 14η θέση.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η χρονιά άρχισε με τον Γιάννη Τζήμα που είχε οδηγήσει την Καβάλα στην επιστροφή στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ αλλά οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους μετά την 6η αγωνιστική και ενώ η ομάδα είχε απολογισμό μιας νίκης και πέντε ηττών. Τον Τζήμα διαδέχτηκε ο Στιβ Γιατζόγλου για να επιστρέψει στους πάγκους της κατηγορίας έπειτα από εννιά χρόνια. Ο απολογισμός του ήταν τέσσερις νίκες και 16 ήττες.

 

Ο ΜVP: Ο Τσάβνταρ Κοστόβ ήταν η σταθερή αξία της Καβάλας. Ο Βούλγαρος είχε με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό στο ranking (350 βαθμοί) προσφέροντας στην ομάδα του κατά μέσο όρο 12,79 πόντους με 78,1% στις βολές, 52,6% στα δίποντα και 32,6% στα τρίποντα, 5,4 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4,5 κερδισμένα φάουλ και 2,4 λάθη σε 31:52 λεπτά συμμετοχής.

 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Κοστόβ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Καβάλας σε απόλυτους αριθμούς έχοντας 307 πόντους έναντι 227 του Χρήστου Ταπούτου και 202 του Τάιλερ Λέιζερ όμως τον μεγαλύτερο μέσο όρο είχε ο Λασανά Κρομά σημειώνοντας 14,77 πόντους σε κάθε έναν από τους 13 αγώνες στους οποίους συμμετείχε. Τον ακολούθησαν ο Λιόν Ουίλιαμς με 13,62 και ο Χρήστος Ταπούτος με 13,35 πόντους.

 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Άλλη μια κατηγορία στην οποία ο Κοστόβ είχε τα πρωτεία σε απόλυτους αριθμούς καθώς ο Βούλγαρος μάζεψε 130 ριμπάουντ έναντι 112 του Λιόν Ουίλιαμς και 71 του Χρήστου Ταπούτου. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ ωστόσο είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο όχι μόνο της Καβάλας αλλά και συνολικά της κανονικής περιόδου αφού σε κάθε ένα από τα 13 παιχνίδια στα οποία συμμετείχε, μάζευε 8,62 ριμπάουντ.

 

Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Τάιλερ Λέιζερ ήταν με διαφορά ο πιο δημιουργικός παίκτης της Καβάλας έχοντας την πρωτιά στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, τόσο σε απόλυτους αριθμούς με 65 ασίστ όσο και σε μέσο όρο με 3,61.

 

 

 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Παρότι ήταν ο πιο άτυχος παίκτης της Καβάλας καθώς διάφοροι τραυματισμοί τον άφησαν έξω σε εννιά από τα 26 παιχνίδια της κανονικής περιόδου, ο Χρήστος Ταπούτος σημείωσε την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος της ομάδας του. Ο έμπειρος φόργουορντ σημείωσε 27 πόντους και μάλιστα δύο φορές, κόντρα στο Ρέθυμνο Cretan Kings εκτός και τα Τρίκαλα BC Aries εντός έδρας.

 

Ο Λιόν Ουίλιαμς σημείωσε την καλύτερη επίδοση ριμπάουντ συνολικά της περιόδου μαζεύοντας 20 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καβάλα. Ήταν και η κορυφαία της τελευταίας 6ετίας στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη της 6ης Φεβρουαρίου 2010 όταν ο Κρις Μάσι του Γ.Σ. Λάρισας μάζεψε 23 σε παιχνίδι με τον Ηλυσιακό.

 

Ο Λασανά Κρομά μοίρασε οχτώ από τις 34 ασίστ του στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν η κορυφαία επίδοση παίκτης της Καβαλάς στη φετινή περίοδο.