Αυτό που μένει ως τελευταία εντύπωση για τον φετινό Παναθηναϊκό είναι η απώλεια του τίτλου του πρωταθλητή για τρίτη μόλις φορά στα τελευταία 18 χρόνια. Οι “πράσινοι” μπήκαν στα πλέι οφ από μειονεκτική θέση αφού ήταν 2οι με απολογισμό 23 νικών και τριών ηττών. Στο δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος, πέρασε το “εμπόδιο” του Κολοσσού H Hotels αρχικά με 2-1 και του ΠΑΟΚ στη συνέχεια με 3-0 αλλά έχασε τη σειρά των τελικών από τον Ολυμπιακό με 0-3.
Η χρονιά άφησε στον Παναθηναϊκό το κύπελλο Ελλάδας και τη συμμετοχή στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας αλλά πέραν αυτών όμως, ίσως κάτι σημαντικότερο. Την προοπτική δημιουργίας ενός ταλαντούχου ελληνικού “κορμού” για τα επόμενα χρόνια αφού κέρδισαν τις πρώτες ουσιαστικά εμπειρίες τους νεαροί παίκτες. Ο Μποχωρίδης και ο Χαραλαμπόπουλος μπήκαν στο rotation της ομάδας ενώ ο Παπαγιάννης, ο Λούντζης, ο Διαμαντάκος και ο Κόνιαρης έδειξαν ότι έχουν όλα τα εχέγγυα για να κάνουν κάτι ανάλογο, ακόμη και στην επόμενη σεζόν.
Η σεζόν πάντως χαρακτηρίστηκε και από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Παναθηναϊκός στην εξέλιξη της, στον πάγκο αλλά και στο ρόστερ του, φαινόμενο που σπανίως εμφανιζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Κομβική αποδείχτηκε η υπόθεση Γκιστ που βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και δεν βοήθησε την ομάδα του στα πλέι οφ ενώ η αδυναμία του Μπατίστα να βοηθήσει στα πλέι οφ κόστισε σε σημαντικό βαθμό στην ομάδα.
Τι έμεινε από αυτή τη σεζόν για τον Παναθηναϊκό;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 28 νίκες – 7 ήττες – 2η θέση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με ένα “βαρύ” βιογραφικό τόσο ως παίκτης αφού ήταν ο αρχηγός της μεγάλης Γιουγκοπλάστικα, όσο και ως προπονητής με επιτυχίες στην Ισπανία. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο όμως δεν έβγαλε όλη τη σεζόν καθώς απολύθηκε μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στην 24η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Είχε συνολικά 21 νίκες και τρεις ήττες πρωταθλήματος. Τον διαδέχτηκε ο άμεσος συνεργάτης του Σωτήρης Μανωλόπουλος με απολογισμό επτά νικών και τεσσάρων ηττών ως το τέλος της σεζόν.
Ο ΜVP: Ο Εστεμπάν Μπατίστα αποδείχτηκε -και με διαφορά- η καλύτερη επιλογή ξένου παίκτη του φετινού Παναθηναϊκού. Ο Ουρουγουανός διεθνής αναδείχτηκε -βάσει των αριθμών- ο πολυτιμότερος παίκτης των “πράσινων” στην κανονική περίοδο αφού σε 22 συμμετοχές είχε 385 βαθμούς στο ranking (17,5 κατά μέσο όρο) αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Διαμαντίδη που είχε 331 βαθμούς σε 25 συμμετοχές (13,24 κατά μέσο όρο). Στα πλέι οφ αυτό τον άτυπο τίτλο, πήρε χωρίς αντίπαλο ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο διεθνής φόργουορντ είχε 219 βαθμούς στο ranking σε εννιά συμμετοχές (24,33 ανά αγώνα) έναντι 134 σε οχτώ ματς του Αντώνη Φώτση (16,75 ανά αγώνα).
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Μπατίστα ήταν στην κανονική περίοδο ο πιο συνεπής παίκτης του Παναθηναϊκού στο σκοράρισμα, έχοντας τα πρωτεία τόσο σε απόλυτους αριθμούς με 285 πόντους έναντι 258 του Εϊ Τζέι Σλότερ όσο και σε μέσους όρους με 12,95 έναντι 10,38 του Τζέιμς Γκιστ. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πάνως, σήκωσε το μεγαλύτερο “βάρος” της επίθεσης στα περισσότερα παιχνίδια των πλέι οφ. Σημείωσε 166 πόντους (18,44 μέσος όρος) έναντι 91 του Φώτση (11,38 μ.ο.).
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Πρωτιά και σε αυτήν την κατηγορία για τον Μπατίστα που είχε 162 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο (7,36 μ.ο.) έναντι 121 (4,65 μ.ο.) του Αντώνη Φώτση. Στα ματς των πλέι οφ, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μάζεψε 73 ριμπάουντ (8,11 μ.ο.) αφήνοντας δεύτερο με 59 (7,37 μ.ο.) τον Αντώνη Φώτση που δεν έπαιξε στο παιχνίδι της Ρόδου στην πρώτη φάση.
Ο ΠΑΣΕΡ: Δεν υπήρξε παίκτης που να μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Δημήτρη Διαμαντίδη. Τόσο στην κανονική περίοδο με 133 (έναντι 60 του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς) όσο και στα πλέι οφ με 43 (έναντι 20 του Ντι Τζέι Κούπερ) ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που προσέφερε τα περισσότερα έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του. Παράλληλα έγινε ο πρώτος στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που ξεπέρασε τις 2.000 ασίστ και ο πρώτος στην ιστορία του Παναθηναϊκού που ξεπέρασε τις 1.600.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος στη σεζόν, μεταξύ των 20 παικτών που αγωνίστηκαν φέτος στο πρωτάθλημα με τη φανέλα των “πράσινων”, μοιράστηκαν οι Εϊ Τζέι Σλότερ και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης σημειώνοντας από 28 πόντους. Τόσους είχε ο Αμερικανός γκαρντ στο ματς της 7ης αγωνιστικής κόντρα στον ΚΑΟΔ American Genetics αλλά και ο Ελληνας διεθνής στο δεύτερο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. 24 είχε ο Μπατίστα στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου με την ΑΕΝΚ Δημούλας.
Δύο παίκτες του Παναθηναϊκού μοιράστηκαν και την κορυφαία επίδοση των ριμπάουντ στη φετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ. 13 είχε ο Εστεμπάν Μπατίστα στο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό αλλά και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης στο δεύτερο ημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Ανάλογη “συγκατοίκηση” υπήρξε και στην κορυφαία επίδοση των ασίστ για το φετινό Παναθηναϊκό. Λευτέρης Μποχωρίδης και Δημήτρης Διαμαντίδης μάλιστα μοιράστηκαν και την κορυφαία επίδοση, συνολικά του φετινού πρωταθλήματος έχοντας από 13 τελικές πάσες. Ο Μποχωρίδης στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ και ο Διαμαντίδης στον τρίτο αγώνα της προημιτελικής σειράς των πλέι οφ με τον Κολοσσό H Hotels.