Έδωσε τέλος σε μία περίοδο αναμονής 11 χρόνων όμως η επιστροφή του έγινε με τρόπο πειστικό, σε τέτοιο βαθμό που λίγο έλειψε να ξεπεράσει τις προσδοκίες αφού έχασε το εισιτήριο των playoffs στην τελευταία αγωνιστική των play out. 

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24 με το Μαρούσι. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. 

Οι «κιτρινόμαυροι» παρουσίασαν ένα σύνολο με έφεση στο επιθετικό παιχνίδι –είχαν την 6η καλύτερη επίθεση του Πρωταθλήματος μετά την κανονική περίοδο και τα play out- σημείωσαν κάποιες μεγάλες νίκες ενώ διεκδίκησαν ως το τέλος την παρουσία τους στα playoffs. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ 

Τι άφησε η σεζόν για το Μαρούσι

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 17 ήττες – 9η θέση. 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 4 Μαρτίου, το Μαρούσι υποδέχτηκε τον Απόλλωνα Carna για τη 19η αγωνιστική της κανονικής περιόδου και έκανε το καλύτερο από τα 27 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League. Επικράτησε με 99-73 και «έγραψε» 114 στο ranking. Ήταν μία από τις πέντε τριψήφιες επιδόσεις του στη σεζόν. 

Το Μαρούσι είχε σε εκείνο το παιχνίδι 13/16 βολές, 28/44 δίποντα, 10/26 τρίποντα, 30-9 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 12 κλεψίματα, 1 τάπα, 17 λάθη κι ακόμη 25 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του, 50 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 23 από αιφνιδιασμούς και έξι από επιθετικά ριμπάουντ.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το τελευταίο παιχνίδι του Αμαρουσίου στη φετινή Stoiximan Basket League, αποδείχτηκε και το χειρότερο του, βάσει του ranking, αφού είχε 51 κόντρα στον ΠΑΟΚ mateco στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το ματς στο οποίο κρίθηκε η 8η θέση των playoffs και στο οποίο ηττήθηκε με 77-62. 

Σε εκείνο το παιχνίδι που έγινε στις 27 Απριλίου, το Μαρούσι είχε: 11/19 βολές, 12/26 δίποντα, 9/35 τρίποντα, 30-8 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 16 λάθη κι ακόμη 16 πόντους από τη ρακέτα, 7 από επιθετικά ριμπάουντ και 12 από αιφνιδιασμούς. 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τέσσερις προπονητές κοουτσάρισαν το Μαρούσι στη σεζόν επανόδου του στη Stoiximan Basket League ενώ είχαν περάσει από αυτό μόλις οχτώ τεχνικοί στις προηγούμενες 14. 

Ο Γιώργος Σκαραφίγκας που το οδήγησε στην κατηγορία, ήταν αυτός που άρχισε τη σεζόν όμως το συμβόλαιο του λύθηκε μόλις μετά την 3η αγωνιστική αφού το Μαρούσι υποχρεώθηκε σε ισάριθμες ήττες. Σε ένα από τα τρία παιχνίδια του μάλιστα, εκείνο απέναντι στον ΠΑΟΚ mateco, αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές και με αυτόν τον τρόπο γράφτηκε ιστορία, αφού κοουτσάρισε στα τελευταία λεπτά η συνεργάτης του, Βασιλεία Γκουζίνη που έγινε η πρώτη γυναίκα που καθοδήγησε ομάδα σε ματς του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. 

Στην 4η αγωνιστική και στο παιχνίδι με την Καρδίτσα Ιαπωνική, τους «κιτρινόμαυρους» κοουτσάρισε ο Άγγελος Τσίκληρας ως υπηρεσιακός και λόγω ενός θέματος υγείας του νέου προπονητή της ομάδας, Γιώργου Λιμνιάτη που όμως δεν ήταν ο τελευταίος που πέρασε από τον πάγκο της. Έμεινε σε αυτόν μέχρι τον Φεβρουάριο αφού η τέταρτη διαδοχική ήττα, στο ματς της 17ης αγωνιστικής με το Λαύριο Megabolt, που σημειώθηκε εντός έδρας, αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του. Αποχώρησε με ρεκόρ 4-9 και τον διαδέχτηκε ο Νίκος Βετούλας που οδήγησε το Μαρούσι στην τελική ευθεία της σεζόν, την έκλεισε με ρεκόρ 5-5 και κράτησε τη θέση αφού θα συνεχίσει και στην επόμενη περίοδο.

Ο ΜVP: Το ρίσκο που πήρε το Μαρούσι επιλέγοντας τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ήταν σχεδόν μηδενικό. Ο Σέρβος με τη μεγάλη εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο και το πέρασμα από τον Παναθηναϊκό AKTOR της σεζόν 2015-16, επέστρεψε στην Ελλάδα και αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους «πυλώνες» του Αμαρουσίου. Βάσει των αριθμών μάλιστα, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του αφού είχε 407 στο ranking. Είχε 9/25 παιχνίδια του επίδοση 20+ στο σύστημα αξιολόγησης ενώ μόνο στα έξι δεν έφτασε σε διψήφιο αριθμό. Πολύ κοντά στον Ραντούλιτσα σε απόλυτους αριθμούς, ήταν ο Σακούρ Τζούστον που είχε 400 στο ranking ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Αϊζάια Μπρίσκοου με 283.

Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, οι δύο ψηλοί του Αμαρουσίου μοιράστηκαν και πάλι τις πρώτες θέσεις. Ο Ραντούλιτσα με 16,28 και ο Τζούστον με 15,38. Την πρώτη τριάδα όμως, συμπλήρωσε ο Ρόμπερτ Γούνταρντ με 12,47 που προστέθηκε στο ρόστερ της ομάδας στην εξέλιξη της σεζόν και ξεπέρασε την επίδοση του Αϊζάια Μπρίσκοου 11,79.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Η λίστα των παικτών που σημείωσαν 300+ πόντους στην ιστορία του Αμαρουσίου απαριθμούσε 46 παίκτες πριν τη φετινή σεζόν. Σε αυτήν προστέθηκαν άλλοι τρεις που μοιράστηκαν και τις πρώτες θέσεις των σκόρερ του στη φετινή Stoiximan Basket League. Στην κορυφή της λίστας ήταν ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα που είχε 361 πόντους ενώ τον ακολούθησαν ο Αχμέντ Χιλ και ο Αϊζάια Μπρίσκοου που είχαν από 302. Ο διεθνής Σέρβος σέντερ έφτασε τρεις φορές σε επιδόσεις 20+ πόντων ενώ στα 18 από τα 25 παιχνίδια του, σημείωσε διψήφιες επιδόσεις. 

Ο Ραντούλιτσα ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του Αμαρουσίου και σε μέσο όρο, αφού έδινε στην ομάδα του 14,44 πόντους. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν και πάλι ο Μπρίσκοου με τον Χιλ, με μικρή απόσταση μεταξύ τους αφού ο πρώτος είχε 12,58 και ο δεύτερος 12,08. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι το Μαρούσι είχε συνολικά πέντε παίκτες με διψήφιο μέσο όρο πόντων, αφού σε αυτήν τη λίστα βρέθηκαν ακόμη ο Σακούρ Τζούστον με 11,27 και ο Χάρης Γιαννόπουλος με 11,04. 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Τρεις από τους 21 παίκτες που αγωνίστηκαν φέτος με το Μαρούσι, έφτασαν σε τριψήφια νούμερα στα ριμπάουντ και μοιράστηκαν βέβαια τις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας. Ο κορυφαίος ριμπάουντερ του ήταν ο Σακούρ Τζούστον αφού μέτρησε 179 ριμπάουντ, αριθμός που τον έβαλε στην 30άδα της ιστορικής λίστας του Αμαρουσίου στη Stoiximan Basket League. Ο Αμερικανός που έπαιξε με τρίτη διαφορετική ομάδα στην κατηγορία –είχαν προηγηθεί Άρης Midea και Περιστέρι bwin- έφτασε έξι φορές σε διψήφιες επιδόσεις. 

Αρκετά πιο πίσω σε αυτήν τη λίστα αλλά και αυτοί που πλαισίωσαν τον Τζούστον στην πρώτη τριάδα, ήταν ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με 120 και ο Ρόμπερτ Γούνταρντ με 111 ριμπάουντ. Οι τρεις τους μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις και στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων με κορυφαίο και πάλι τον Σακούρ Τζούστον που μάζευε 6,88 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο Γούνταρντ όμως που προστέθηκε στο δυναμικό των «κιτρινόμαυρων» στην εξέλιξη της σεζόν, έφτασε σε μία επίδοση πολύ κοντά σε εκείνη του συμπατριώτη του. Ήταν 2ος σε μέσο όρο με 6,53 ριμπάουντ ενώ στην 3η θέση υποχώρησε ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με 4,8.

Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Αϊζάια Μπρίσκοου επωμίστηκε ένα μεγάλο μέρος του βάρους στο οργανωτικό κομμάτι του παιχνιδιού για το Μαρούσι. Τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας συνολικά 113 ασίστ, αριθμός που μάλιστα του έδωσε θέση στη 15άδα των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία της ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ο Αμερικανός που έγινε ο 17ος που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό για το Μαρούσι, είχε 5+ ασίστ σε 11/24 παιχνίδια του, ενώ έφτασε και δύο φορές σε διψήφια επίδοση. 

Τον Μπρίσκοου ακολούθησαν στη λίστα των κορυφαίων πασέρ του Αμαρουσίου, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με 70 και ο Σακούρ Τζούστον με 59 ασίστ. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν στην κορυφή και της λίστας των ασίστ σε μέσους όρους, αφού μοίραζε 4,7 ανά αγώνα και τον ακολούθησε ο Στεφάν Πένο που μέτρησε επτά παιχνίδια με τα «κιτρινόμαυρα», έχοντας 3,42 ασίστ. Την τριάδα της λίστας συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με 2,69.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι κορυφαίες, ατομικές και ομαδικές, επιδόσεις της σεζόν επανόδου του Αμαρουσίου στη Stoiximan Basket League…