Είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο μιας πρωτοεμφανιζόμενης στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ ομάδας να επιστρέφει στην Α2. Το Λαύριο δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ομάδων αφού εξασφάλισε την παραμονή του δίνοντας δείγματα αξιόμαχης ομάδας και ενίοτε πολύ επικίνδυνης ακόμη και για τους μεγάλους του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Το esake.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στις ομάδες της κατηγορίας για την περίοδο 2015-16.
Το Λαύριο μετά από έναν μάλλον αναγνωριστικό πρώτο γύρο (είχε απολογισμό τριών νικών στις 13 αγωνιστικές) τα πήγε περίφημα στον δεύτερο αφού προχώρησε σε βελτιωτικές κινήσεις στο ρόστερ του για να σημειώσει έξι νίκες σε 13 παιχνίδια. Χάρη σε αυτές εξασφάλισε πριν την τελευταία αγωνιστική την παραμονή στην κατηγορία
Ένα από τα «κλειδιά» αυτής της επιτυχίας πέραν της ομοιογένειας που του προσέδωσε η παραμονή του ίδιου προπονητή και αρκετών παικτών από την προηγούμενη χρονιά, ήταν η δύναμη της έδρας του καθώς το Λαύριο σημείωσε επτά από τις εννιά νίκες στο γήπεδο του σε μία επίδοση που ήταν η κορυφαία μεταξύ των ομάδων της τελευταίας εξάδας της βαθμολογίας –μαζί με τα Τρίκαλα BC Aries. Είναι χαρακτηριστικό πως στην έδρα του το Λαύριο νίκησε την Κηφισιά, τον Κολοσσό H Hotels, τον Απόλλωνα Carna ενώ δυσκόλεψε πολύ τον Παναθηναϊκό, τον Άρη και την ΑΕΚ.
Highlight ωστόσο αυτής της πρώτης σεζόν του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ ήταν η νίκη επί του ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία στις 19 Μαρτίου με 75-69 σε ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς σήμανε την παραμονή του Λαυρίου στην κατηγορία.
Τι έμεινε από τη σεζόν για το Λαύριο;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 9 νίκες – 17 ήττες – 12η θέση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χρήστος Σερέλης είναι ο «ισόβιος» προπονητής του Λαυρίου αφού διένυσε τη 13η σεζόν στον πάγκο του αποδεικνύοντας παράλληλα όμως ότι μπορεί να σταθεί εξίσου αποτελεσματικά και στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ και ας ήταν και για τον ίδιο η πρώτη σεζόν του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
Ο ΜVP: Ο Ουσμάν Κρουμπάλι ήταν ένα από τα «λαβράκια» των ομάδων της φετινής Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Ο Αμερικανός με καταγωγή από την Γκαμπόν αποδείχτηκε «λίρα εκατό» και κέρδισε τον άτυπο τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της ομάδας συγκεντρώνοντας 376 στο ranking. Πίσω του με ένα παιχνίδι λιγότερο ήταν ο Μπράντον Γιανγκ έχοντας 287 ενώ 226 σε 16 αγώνες είχε ο Ντεμάριους Μπολντς.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Μπράντον Γιανγκ ήταν η πιο σταθερή επιθετική επιλογή του Λαυρίου στη σεζόν. Ο Αμερικανός είχε τα πρωτεία στο σκοράρισμα τόσο σε απόλυτους αριθμούς με 291 πόντους ενώ πίσω του με 267 πόντους ήταν ο Κρουμπάλι. Σε μέσο όρο ωστόσο, την πρωτοκαθεδρία είχε ο Μπολντς που προσέφερε 15,94 πόντους σε κάθε έναν από τους 16 αγώνες του έναντι των 12,13 του Γιανγκ.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Η κυριαρχία του Κρουμπάλι στον «αέρα» δεν θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Σε μία ομάδα χωρίς κλασικό σέντερ, ο 28χρονος φόργουορντ ήταν σταθερά ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Λαυρίου όντας μάλιστα ο μόνος που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό με 173 αφού ο δεύτερος της λίστας Νίκος Μπάρλος είχε 91 και πιο πίσω με 77 ήταν ο Σάκης Γιαννακόπουλος.
Ο ΠΑΣΕΡ: Στο κομμάτι της δημιουργίας ξεχώρισε ο Τζαμάλ Νίξον έχοντας τους κορυφαίους αριθμούς τόσο στο σύνολο με 73 ασίστ –από 66 είχαν Γιαννακόπουλος και Γιανγκ- όσο και σε μέσο όρο με 3,47 έναντι 2,53 και 2,75 των δύο συμπαικτών του.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: 27 πόντους είχε ο Ουσμάν Κρουμπάλι στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αρκαδικό οδηγώντας το Λαύριο σε μία κομβική νίκη και σημειώνοντας παράλληλα την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος μεταξύ των 18 παικτών που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα από τον Χρήστο Σερέλη. 26 είχε ο Γιανγκ εκτός έδρας με τον Αρκαδικό και την ΑΕΚ.
Στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αρκαδικό, ο Κρουμπάλι μάζεψε και 14 ριμπάουντ στην κορυφαία επίδοση της σεζόν από παίκτη του Λαυρίου. Ο Αμερικανο-γκαμπονέζος ήταν και ο μόνος που έφτασε σε διψήφιους αριθμούς ριμπάουντ –επτά φορές.
Κόντρα στην Καβάλα, στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου ο Μπράντον Γιανγκ μοίρασε εννιά από τις 66 ασίστ του σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση του Λαυρίου. Τον ακολούθησαν με οχτώ ο Νίξον στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels και με επτά ο Γιαννακόπουλος επίσης εντός έδρας με τον Κόροιβο.