ΧΑΝΘ και ΕΣΑΚΕ υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας. Στο Μουσείου της Αδελφότητας θα ιδρυθεί ειδική πτέρυγα που θα αφορά την ιστορία και την πορεία του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα κι αυτή η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο υποστήριξης του ΕΣΑΚΕ προς τη ΧΑΝΘ που πρόσφερε τα μέγιστα στην διάδοση του αθλήματος στη χώρα μας. 

 

Στην επίσημη παρουσίαση της συμφωνίας, βρέθηκαν πρόσωπα με σπουδαία προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ και στη ΧΑΝΘ όπως οι Θόδωρος Ροδόπουλος, Λάκης Τσάβας. 

 

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εκπληρώθηκε η δέσμευση που έδωσε την ημέρα ίδρυσης του Μουσείου: «Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Μουσείου προκάλεσε εντύπωση τόσο σε μένα όσο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο τρόπος λειτουργίας του Μουσείου. Σπεύσαμε να δηλώσουμε ότι δεν θα είμαστε απλοί παρατηρητές αλλά αρωγοί, καθώς επίσης και ότι θα συμμετέχουμε στην προσπάθεια, εκτιμώντας ότι είναι σημαντική όχι μόνο για τη ΧΑΝΘ αλλά για το ίδιο το μπάσκετ. Ο ΕΣΑΚΕ, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο φορέας του επαγγελματικού μπάσκετ και ξεκίνησε την πορεία του το 1991-92 ως ΕΣΑΚ. Η βοήθειά μας θα είναι έμπρακτη καθώς σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ θα αναλάβουμε το κομμάτι που μας αναλογεί από το 1991 και μετά. Ταυτόχρονα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Αδελφότητας. Κάθε χρόνο θα διοργανώνουμε εκδήλωση στην οποία θα προβάλλονται θέματα που αφορούν το μπάσκετ και θα συνεργαστούμε με απώτερο σκοπό να αναπτύξουμε κι άλλες προωθητικές ενέργειες».

 

 

«Είναι τιμή για μένα που ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Χαλβατζάκης και επισήμανε: «Δεν έχω επισκεφθεί το Σπρίνγκφιλντ, ελπίζω όμως ότι το Μουσείο της ΧΑΝΘ θα αποκτήσει έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που έχει το Σπρίνγκφιλντ ή το Μουσείου της ΦΙΜΠΑ. Κι επειδή η ΧΑΝΘ δεν είναι επαγγελματικό σωματείο αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα ουδέτερο μέλος μπορούμε όλοι να προσφέρουμε δίχως ομαδικές προτιμήσεις. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μετά την ίδρυση του Μουσείου της ΧΑΝΘ, αρκετές ομάδες ασχολούνται πλέον με την δημιουργία δικών τους Μουσείων. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι θα δωρίσω στο Μουσείου μια φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο όπου βρίσκομαι με την στολή της ΧΑΝΘ μπροστά στην είσοδο των εγκαταστάσεων σε ηλικία 6-7 ετών».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, ευχαρίστησε τον ΕΣΑΚΕ κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του Μουσείου: «Η ΧΑΝΘ πιστή και συνεπής στη διαδρομή της στα 95 χρόνια ιστορίας της, δεν θα μπορούσε να μην κάνει κι αυτό το βήμα. Να συνεχίσει δηλαδή την προσφορά της στον ελληνικό αθλητισμό ιδρύοντας το 1ο Μουσείου μπάσκετ στην Ελλάδα και το 4ο στον κόσμο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα. Εδώ πρωτοπαίχθηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την ιστορία της καλαθοσφαίρισης».

 

 

«Το μουσείο μπάσκετ εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013 και υλοποιήθηκε με την συνχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας στο Πλακόιντγκραντ μέσα από επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εντατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας 2007-2013», εξήγησε ο κ. Σωσσίδης και υπογράμμισε: «Μέσα σε 17 μήνες λειτουργίας, το Μουσείο κατάφερε να γίνει μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και είναι μια σημαντική διάκριση για τους συντελεστές της Αδελφότητας. Μέσα σε αυτούς τους 17 μήνες, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Σε αυτό το διάστημα επισκέφθηκαν το Μουσείο 130 σχολεία, 5.000 μαθητές, 2.500 αθλητές, σχεδόν όλοι οι βετεράνοι του αθλήματος, 450 εκπρόσωποι διαφορετικών φορέων και 150 σημαντικές προσωπικότητες από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την πολιτική. Ηδη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μετά τη συγκινητική ανταπόκριση των σωματείων και των μεμονωμένων αθλητών έχουμε πολλά εκθέματα στις αποθήκες μας».

 

 

«Ιδρύσαμε βιβλιοθήκη για το άθλημα και την ιστορία του, προβληματιζόμαστε όμως στο πώς θα στεγαστούν και θα προβληθούν αυτά τα εκθέματα», συνέχισε ο κ. Σωσσίδης. «Επιλέξαμε, από εδώ και μπρος να προχωρήσουμε σε θεματικές αναφορές και αφιερώματα ώστε να αναδείξουμε όλα τα εκθέματα. Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι η νέα γενιά περνάει από τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, μαθαίνει την ιστορία του μπάσκετ και την προσφορά της ΧΑΝΘ στη διάδοση και στην καλλιέργεια του αθλήματος. Αυτό που μας κάνει ευχαριστημένους είναι ότι δείχνουμε τις αξίες που συνοδεύουν αυτό το έργο. Τις αξίες του εθελοντισμού, της κοινωνικής προσφοράς, την υπηρεσία του ερασιτεχνικού αθλητισμού εκεί όπου ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». 

 

 

«Ένας άλλος προβληματισμός είχε να κάνει με το κομμάτι του επαγγελματικού μπάσκετ», εξομολογήθηκε ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ και σημείωσε: «Δεν θα μπορούσε να λείπει από το Μουσείο, ούτε όμως να έχει κυρίαρχο ρόλο γιατί η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ είναι συνυφασμένη με την αντίστοιχη της ΧΑΝΘ. Οι διακρίσεις όμως του ελληνικού μπάσκετ έρχονται μέσα από το επαγγελματικό μπάσκετ και τον φορέα που το εκπροσωπεί, τον ΕΣΑΚΕ. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης,  από την πρώτη στιγμή ήταν εδώ και δήλωσε ότι θα μας στηρίξει. Το έκανε σε όλη τη διαδρομή του Μουσείου. Στα πλαίσια αυτής της πορείας, συμφωνήσαμε να έχουμε μια σταθερή συνεργασία με την δημιουργία μιας πτέρυγας που θα αφορά την πορεία του επαγγελματικού μπάσκετ και σήμερα υπογράφουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας».