Όσο αγωνιζόταν με πλήρες ρόστερ, ήταν μέσα στο «κάδρο» των playoffs, κατακτώντας μάλιστα την 8η θέση της κανονικής περιόδου. Στην τελική ευθεία της σεζόν πληγώθηκε από διαδοχικά προβλήματα και έμεινε εκτός. Κατάφερε ωστόσο να παρουσιάσει μία ομάδα με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, «κλειδώνοντας» από νωρίς την παραμονή στη Stoiximan Basket League και σίγουρα νωρίτερα από τις προηγούμενες σεζόν. 

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24 με το Λαύριο Megabolt. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η 9η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ 

Τι άφησε η σεζόν για το Λαύριο Megabolt

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 17 ήττες – 11η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Αν η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει περισσότερο, τότε το τελευταίο από τα 27 παιχνίδια του Λαυρίου Megabolt στη φετινή Stoiximan Basket League, άφησε και την καλύτερη δυνατή, τελευταία εικόνα του. Παρότι είχε χάσει τις ελπίδες του για τα playoffs στην προηγούμενη αγωνιστική των play out, το Λαύριο Megabolt έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Carna. Αυτό μαρτυράει το 143 που είχε στο ranking.

 Η ομάδα της Λαυρεωτικής πέρασε από την Πάτρα με το εμφατικό 104-66, σημειώνοντας μάλιστα την ευρύτερη νίκη της ιστορίας της στη Stoiximan Basket League. Έφτασε σε αυτήν μετρώντας: 11/13 βολές, 27/39 δίποντα, 13/25 τρίποντα, 30-3 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 12 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 13 λάθη, 22 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου της, 44 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 22 από αιφνιδιασμούς και δύο από επιθετικά ριμπάουντ.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Τα δύο παιχνίδια του απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν, βάσει του ranking, τα χειρότερα του φετινού Λαυρίου Megabolt. Χειρότερο από τα δύο ήταν εκείνο του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου, στο οποίο περιορίστηκε στο 38 στο σύστημα αξιολόγησης. 

Το Λαύριο Megabolt ηττήθηκε εντός έδρας με 54-96 έχοντας: 11/13 βολές, 8/27 δίποντα, 9/27 τρίποντα, 11-4 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 0 κοψίματα, 12 λάθη, 13 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του, 14 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 6 πόντους από αιφνιδιασμούς και κανέναν πόντο από επιθετικά ριμπάουντ. 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Το Λαύριο Megabolt αποτέλεσε μέρος του φετινού κανόνα της Stoiximan Basket League που παρουσίασε την πλειοψηφία των ομάδων της να μην αλλάζουν τον προπονητή τους (8/12). Η ομάδα της Λαυρεωτικής έγινε η 7η που κοουτσάρισε ο Κώστας Μέξας στην κατηγορία μετά από τον Ηρακλή, τον ΚΑΟΔ, τον Απόλλωνα Carna, τα Τρίκαλα BC, τον ΠΑΟΚ mateco και τον Ιωνικό Νίκαιας. 

Ο Κερκυραίος κόουτς έγινε μόλις ο 4ος προπονητής που κοουτσάρισε τους «μεταλλωρύχους», αφού μετά Χρήστο Σερέλη βρέθηκαν στον πάγκο τους ο Σάββας Καμπερίδης στο τέλος της σεζόν 2021-22 και ο Γιώργος Λημνιάτης στο τέλος της σεζόν 2022-23. Ο Μέξας λοιπόν έγινε ο 2ος που έβγαλε μια ολόκληρη σεζόν στον πάγκο του Λαυρίου Megabolt. 

Ο ΜVP: Ο Καλίντ Μουρ ήταν ένας από τους μόλις δύο παίκτες του Λαυρίου Megabolt που είχαν συμμετοχή και στα 27 παιχνίδια του στο φετινό Πρωτάθλημα –ο άλλος ήταν ο Μάρκους Θόρντον. Ήταν ένα πλεονέκτημα που αποδείχτηκε σημαντικό στην ανάδειξη του σε πολυτιμότερο παίκτη του στη σεζόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε 364 συνολικό ranking αφήνοντας οριακά πίσω του τον Ξαβιέ Καστανέδα που είχε 357 ενώ την τριάδα, στους απόλυτους αριθμούς, συμπλήρωσε ο Μάρκους Θόρντον με 283. Ο Μουρ είχε 18/27 διψήφιες επιδόσεις στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ μέτρησε τέσσερις επιδόσεις 20+ και δύο επιδόσεις 30+. 

Ο Καστανέδα πάντως έκλεισε τη σεζόν με μία εμφάνιση που μπήκε στα βιβλία του Πρωταθλήματος, αφού είχε 51 ranking στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Carna, στην 7η επίδοση 50+ της Stoiximan Basket League. Ήταν εκείνος που πήρε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του Λαυρίου Megabolt, με βάση τους μέσους όρους, έχοντας 14,87 ενώ στη 2η θέση αυτής της λίστας πήρε ο Ντέιβιντ Ντε-Τζούλιους που αποχώρησε στην εξέλιξη της σεζόν, έχοντας 14 ranking. Ο Καλίντ Μουρ ήταν κοντά τους αλλά περιορίστηκε στην 3η θέση της λίστας με μέσο όρο 13,48.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Πριν τη φετινή σεζόν συνολικά 17 παίκτες της ομάδας της Λαυρεωτικής μετρούσαν 300+ πόντους με τη φανέλα της στη Stoiximan Basket League. Μέσα από την περίοδο που έκλεισε, προστέθηκαν δύο ακόμη παίκτες στη συγκεκριμένη λίστα. Ο Ξαβιέ Καστανέδα ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του Λαυρίου Megabolt τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε μέσους όρους. Τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 362 πόντους και έτσι έγινε ο 13ος σκόρερ στην ιστορία του στη Stoiximan Basket League. 

Στη διαδρομή του φετινού Πρωταθλήματος, είχε 21/24 διψήφιες επιδόσεις, φτάνοντας στους 20+ στα τέσσερα από αυτά τα παιχνίδια. Με τους 34 που είχε μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν απέναντι στον Απόλλωνα Carna έγραψε ιστορία, αφού σημείωσε την κορυφαία επίδοση των «μεταλλωρύχων» στη Stoiximan Basket League ξεπερνώντας εκείνη των 31 που είχε ο Τάισον Κάρτερ στο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν 2021-22 με τον Ηρακλή. 

Τον Καστανέδα ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Μάρκους Θόρντον με 308 πόντους και ο Καλίντ Μουρ με 281. Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, ο Καστανέδα ήταν και πάλι 1ος με 15,08 πόντους αλλά ο Ντέιβιντ Ντε-Τζούλιους με 14,38 άφησε στην 3η θέση τον Μάρκους Θόρντον που είχε 11,41 πόντους ανά αγώνα.

 

 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Καλίντ Μουρ «έπιασε» κορυφή και σε αυτήν τη στατιστική λίστα, αφού τελείωσε τη σεζόν έχοντας 174 ριμπάουντ. Με αυτά μάλιστα πλασαρίστηκε ψηλά στην ιστορική λίστα του Λαυρίου και έκλεισε τη σεζόν όντας 7ος σε αυτήν. Σε έξι από τα 27 παιχνίδια του έφτασε σε διψήφιες επιδόσεις ενώ στα 17/27 είχε 6+ ριμπάουντ. Στον τομέα αυτό ξεχώρισε ακόμη ο Νόα Χόρκλερ που αν και προστέθηκε στο ρόστερ του Λαυρίου Megabolt στην εξέλιξη της σεζόν, πρόλαβε να γίνει ο 24ος στην ιστορία του που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό, αφού μέτρησε 122 ριμπάουντ. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Ίλια Γκρόμοβς με 85. 

Οι τρεις τους μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις και στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, με τη διαφορά όμως ότι ο Χόρκλερ ήταν στην 1η θέση. Ο Αμερικανός που επέστρεψε για μια δεύτερη σεζόν στην Ελλάδα, μετά την περσινή στον Άρη Midea, είχε 7,62 ριμπάουντ σε καθένα από τα 16 παιχνίδια του στο φετινό Πρωτάθλημα. Με αυτήν την επίδοση ξεπέρασε εκείνη των 6,44 που είχε ο Καλίντ Μουρ ενώ αρκετά πιο πίσω ήταν ο Ίλια Γκρόμοβς με 3,86. 

Ο ΠΑΣΕΡ: Στα… σημεία κρίθηκε η πρωτιά των ασίστ, με τον Μάρκους Θόρντον να εκμεταλλεύεται το γεγονός της παρουσίας του σε όλα τα παιχνίδια του Λαυρίου Megabolt. Ο Αμερικανός τελείωσε τη σεζόν με 76 ασίστ, αριθμός που του έδωσε τη 13η θέση στη λίστα των κορυφαίων πασέρ των «μεταλλωρύχων» στην κατηγορία, πέραν της πρωτιάς σε εκείνη της δημιουργίας τους στη σεζόν. Τον Θόρντον ακολούθησε σε αυτήν τη λίστα ο Βασίλης Μουράτος έχοντας δύο ασίστ λιγότερες (74) ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ξαβιέ Καστανέδα έχοντας 62 τελικές πάσες. 

Η κυριαρχία του Βασίλη Μουράτου, στη λίστα των μέσων όρων, δεν αμφισβητήθηκε. Ο διεθνής γκαρντ επέστρεψε στην ομάδα με την οποία πέρασε τα πιο παραγωγικά από τα προηγούμενα χρόνια του, ανεβαίνοντας σε πολλές από τις ιστορικές λίστες του Λαυρίου Megabolt. Το δημιουργικό κομμάτι του ανήκε, μοιράζοντας 4,62 ασίστ στα 16 παιχνίδια του με τους «μεταλλωρύχους», αρκετά πάνω από τον Ντέιβιντ Ντε-Τζούλιους που είχε 3,53 και τον Μάρκους Θόρντον που περιορίστηκε στην 3η θέση με 2,81.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 27 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για το Λαύριο Megabolt κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο…