Τρεις φορές έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό στην ιστορία του ο Απόλλωνας Πάτρας, που υποδέχεται σήμερα (19/1, 18:00) στο κλειστό της Περιβόλας, τους «πράσινους» για την 13η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
Η πρώτη ήταν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 1989, πριν από 25 χρόνια και τρεις μήνες, για την 2η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1, στο παλιό γήπεδο του Απόλλωνα, το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο, στην περιοχή Κουκούλι. Οι «Φρουροί της Αχαΐας» έγιναν το 1971 η πρώτη εκπρόσωπος της περιφέρειας στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Στην δεκαετία του ’80 καθιερώθηκαν στην Α’ Εθνική, πέτυχαν την έξοδο τους δύο φορές στο Κύπελλο Κόρατς (το ’87 και το ’89), αλλά μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος της σεζόν 1989-90, δεν είχαν νικήσει ποτέ τους «πράσινους», είτε εντός, είτε εκτός έδρας.
Ο Γεράσιμος Τζάκης με την φανέλα του Απόλλωνα (αρχείο Action Images)
Πρωταγωνιστής της «παρθενικής» νίκης του Απόλλωνα ήταν ο εντυπωσιακός Καναδός φόργουορντ Γουέιν Γίαργουντ, ο οποίος την επόμενη σεζόν (1990-91) αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό μόνο στους ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας, ενώ πριν έρθει την Πάτρα είχε αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το ‘88. Ο Γιάργουντ αγωνίστηκε και στην συνέχεια και μέχρι το 1997 στην Εθνική Καναδά, ενώ είναι από τους ξένους που αγαπήθηκαν όσο λίγοι στην Πάτρα.
Ο Γίαργουντ με 36 πόντους και καθοριστικό τρίποντο, με το οποίο έδωσε προβάδισμα 77-74 στους «Φρουρούς της Αχαΐας» περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος της αναμέτρησης, οδήγησε τον Απόλλωνα στην ιστορική νίκη. Νίκη την οποία «σφράγισε» ο Γεράσιμος Τζάκης με καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ σχεδόν με την εκπνοή του αγώνα.
Εξαιρετική ήταν, επίσης, η εμφάνιση του Πλάτωνα Χοτοκουρίδη, ο οποίος ήταν μέλος της πεντάδας (Γεράσιμος Τζάκης, Ζαχαρίας Κατσούλης, Παναγιώτης Καλόγηρος και Μάρκ Πέτγουεϊ, οι υπόλοιποι), που δόθηκε πριν από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 1988, στον Απόλλωνα από τον ΠΑΟΚ για την μεταγραφή του Μπιλ Μέλις.
Η πεντάδα του Παναθηναϊκού την σεζόν 1989-90, από αριστερά: Τάκης Κορωναίος, Μέμος Ιωάννου, Έντγκαρ Τζόουνς, Δημήτρης Δημακόπουλος και Λιβέρης Ανδρίτσος (αρχείο Action Images)
Οι 32 πόντοι του Έντγκαρ Τζόουνς, που είχε από την «θητεία» του στο ΝΒΑ το παρατσούκλι «ελικόπτερο» για τα εντυπωσιακά καρφώματα του και ο οποίος ήταν ο πρώτος στην Α1 ξένος του Παναθηναϊκού, και οι 20 του Μέμου Ιωάννου δεν έφθασαν στους «πράσινους» για να γλιτώσουν την ήττα. Ήταν μια από τις ελάχιστες βραδιές της καριέρας του που ο Τάκης Κορωναίος έμεινε άποντος και η ήττα… βύθισε συνολικά τον Παναθηναϊκό σε έντονο προβληματισμό, καθώς προηγήθηκε ο αποκλεισμός από την πρώτη φάση του Κυπέλλου Κόρατς από την Χαποέλ Χολόν.
«Πρέπει να γίνει εταιρεία ο Παναθηναϊκός για να μου λυθούν τα χέρια», δήλωνε ο πρόεδρος των «πρασίνων» Παύλος Γιαννακόπουλος λίγες ημέρες αργότερα και από την εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώθηκε. Ο Παναθηναϊκός… απογειώθηκε όταν ξέφυγε από το ερασιτεχνικό καθεστώς και μετά την θέσπιση αρχικά των ΤΑΚ και στην συνέχεια των ΚΑΕ.
Ο Απόλλωνας νίκησε άλλες δύο φορές στην δεκαετία του ’90 τους «πράσινους» και τις άλλες δύο στην Πάτρα. Την σεζόν 1993-94 με σκορ 97-90 και τον Γκρεγκ Σάτον να πετυχαίνει 43 (!) πόντους και την αγωνιστική χρονιά 1996-97 με 75-64 με κορυφαίους τον Χάρολντ Έλις (18) και τον σημερινό προπονητή του, Νίκο Βετούλα (13 πόντους). Από τότε ο Παναθηναϊκός, που δεν θυμίζει σε τίποτα το «φάντασμα» του ’89, μετράει 18 συνεχόμενες νίκες για την κανονική περίοδο και τα πλέι οφ επί των «Φρουρών της Αχαΐας» στο ΟΑΚΑ και στην Περιβόλα.
Ημίχρονο: 40-42.
Διαιτητές: Συμεωνίδης, Πανταζής.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Αντονέφσκι): Χοτοκουρίδης 17 (4/10 διπ., 3/4 τριπ., 6 ριμπ., 3 α.), Βερνάρδης, Μπερδέσης 2, Κατσαρός 6, Τζάκης 5, Παπαγιάννης 4, Κατσούλης 9 (1), Γίαργουντ 36 (13/15 β., 7/14 διπ., 3/7 τριπ., 8-7 ριμπ.).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιορδανίδης): Πεδουλάκης 4, Σκροπολίθας, Δημακόπουλος, Ανδρίτσος 8, Τζόουνς 32 (7/8 β., 8/12 διπ., 3/7 τριπ., 6-3 ριμπ.), Κορωναίος (0/4 διπ., 0/2 τριπ.), Παπαπέτρου 10, Ιωάννου 20 (2/4 β., 3/8 διπ., 4/9 τριπ., 6-2 ριμπ.).