Υπάρχει μία κατηγορία παικτών που μπορεί να χαρακτηριστεί λίγο πιο λαμπερή από όλες τις υπόλοιπες. Είναι εκείνη των ανθρώπων που συμμετείχαν στο ελληνικό All Star Game αλλά έζησαν την ίδια εμπειρία και σε εκείνο του ΝΒΑ. Η λίστα απαριθμεί ως τώρα τους Αντόνιο Ντέιβις, Ρολάντο Μπλάκμαν, Ντόμινικ Ουίλκινς, Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ, Μπάιρον Σκοτ, Πέτζα Στογιάκοβιτς και Γιάννη Αντετοκούνμπο! Το www.esake.gr συνεχίζει τα αφιερώματα του στο ΕΚΟ All Star Game, μετρώντας αντίστροφα  για τη γιορτή του Ηρακλείου, το 24ο EKO All Star Game που θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου.



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ



Ο... τυχερός Αντόνιο Ντέιβις

 
Μία ξεχωριστή περίπτωση παίκτη που έγινε All Star τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ΝΒΑ είναι ο Αντόνιο Ντέιβις. Έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του με τον Παναθηναϊκό τη φανέλα του οποίου φόρεσε στη διετία 1990-92, πριν περάσει από τη Μιλάνο και κάνει στη συνέχεια καριέρα 13 χρόνων στο ΝΒΑ. Η δεύτερη σεζόν του στη χώρα μας συνέπεσε με την πραγματοποίηση του 1ου All Star Game. Ο Ντέιβις ήταν στην πλευρά των νικητών του αγώνα που έγινε λίγο πριν φύγει το 1991. Είχε σημειώσει 12 πόντους στη νίκη των ξένων επί των Ελλήνων με 133-122 στο ΣΕΦ.



10 χρόνια μετά έγινε All Star από... σπόντα. Είχε καθιερωθεί βέβαια στο ΝΒΑ αλλά εκμεταλλεύτηκε κι έναν τραυματισμό του Αλόνζο Μούρνινγκ για να πάρει τη θέση του στο All Star Game του 2001 που είχε και ιστορική αξία αφού ήταν το 50ό. Ο Ντέιβις μάλιστα είχε αρχίσει στην πεντάδα της Ανατολής αντί του “Ζο” και ήταν στην πλευρά των νικητών αφού η ομάδα του επικράτησε με 111-110, με τον ίδιο να προσφέρει οχτώ πόντους και εννιά ριμπάουντ.

 



4+1 φορές All Star ο Μπλάκμαν


Ο Ρολάντο Μπλάκμαν ήταν ο πρώτος All Star του ΝΒΑ που έγινε και All Star στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός με καταγωγή από τον Παναμά, έκανε μία πραγματικά σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ στο οποίο μέτρησε 17.623 πόντους σε 1.049 παιχνίδια κανονικής περιόδου και πλέι οφ. Μπορεί να μην γεύτηκε τη χαρά ενός τίτλου στο ΝΒΑ όμως το μέγεθος του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τόσο οι Ντάλας Μάβερικς όσο και το κολέγιο από το οποίο αποφοίτησε, το Κάνσας Στέιτ, απέσυραν τη φανέλα με την οποία αγωνίστηκε. Το Νο22 των Μαβς και το Νο25 του Κάνσας Στέιτ.



Ο Μπλάκμαν συμμετείχε τέσσερις φορές στη γιορτή του ΝΒΑ. Ήταν παρών στα All Star Game του 1985, του 1986, του 1987 και του 1990 και σε κανένα από αυτά δεν περιορίστηκε σε μία τυπική παρουσία, σε μία εποχή που δρούσαν κάποιοι από τους μεγαλύτερους μύθους του μπάσκετ. Είχε 15 πόντους στο παιχνίδι του 1985, 12 με οχτώ ασίστ σε εκείνο του 1986, 29 πόντους με 9/15 σουτ και 11/13 βολές στο All Star Game του 1987 και 15 στο ματς του 1990. Πέντε χρόνια μετά ήταν παρών στη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ.



Ήταν το 3ο All Star Game που έγινε στο ΣΕΦ στις 22 Δεκεμβρίου 1994. Ο Μπλάκμαν δεν είχε αρχίσει τη σεζόν στην Ελλάδα αλλά ήρθε μετά την 8η αγωνιστική για να αντικαταστήσει τον Τιμ Μπάροους στην ΑΕΚ. Η παρουσία του στη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ ήταν αυτονόητη. Ο Μπλάκμαν στα 35 του χρόνια τότε, ήταν στην πλευρά των ηττημένων. Η ομάδα των Ευρωπαίων νίκησε εκείνη των Αμερικάνων με 94-88 και ο σπουδαίος Αμερικανός είχε εννιά πόντους με 3/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα, πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ σε 20:46.

 



Ο “human highlight film” και ο “X-Man”


Τη λίστα που άρχισε να γράφει ο Ρολάντο Μπλάκμαν επέκτειναν και έδωσαν ακόμη περισσότερη λάμψη, δύο σπουδαίοι σταρ το 1996. Ήταν ο Ντόμινικ Ουίλκινς και ο Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ που έπαιξαν παρέα στο ελληνικό All Star Game έχοντας πίσω τους την εμπειρία του All Star Game του ΝΒΑ.



Ο πρώτος, το “ανθρώπινο φιλμ με χάι λάιτς”, είναι στην πραγματικότητα η πιο ξεχωριστή περίπτωση αυτής της λίστας αφού πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού της σεζόν 1995-96, είχε μετρήσει εννιά παρουσίες στο All Star Game του ΝΒΑ (από το 1986 μέχρι και το 1994 αν και δεν είχε αγωνιστεί σε εκείνο του 1992 παρότι είχε επιλεγεί) ενώ κατέκτησε και τον τίτλο των διαγωνισμών καρφωμάτων του 1985 και του 1990. Στα οχτώ All Star Games που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ μέτρησε 106 πόντους σε 159 λεπτά συμμετοχής, με κορυφαία εμφάνιση του εκείνη του 1988 όταν σταμάτησε στους 29.



Ο Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ έπαιξε μόνο μία χρονιά εκτός ΝΒΑ και ήταν στη χώρα μας για λογαριασμό του Ηρακλή της σεζόν 1995-96. Είχε ήδη στο βιογραφικό του ένα All Star Game του ΝΒΑ, εκείνο του 1986 στο οποίο είχε δύο πόντους και δύο ριμπάουντ σε 13' συμμετοχής.



Ουίλκινς και ΜακΝτάνιελ έδωσαν λάμψη στο ελληνικό All Star Game, που ήταν το 4ο στην ιστορία και το 1ο που έγινε στο ΟΑΚΑ. Ο πρώτος κέρδισε στα... σημεία μάλιστα τον τίτλο του MVP από τους Ρέλφορντ, Ντίνκινς και Γκάρετ έχοντας 19 πόντους, 6/7 βολές, 5/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, εννιά ριμπάουντ, μία ασίστ και ένα κλέψιμο για να οδηγήσει την ομάδα των Αμερικανών στη νίκη με 124-113. Ο ΜακΝτάνιελ χωρίς να παίξει πολύ (18') είχε 12 πόντους με 6/8 δίποντα, δύο ριμπάουντ και δύο ασίστ.

 

 

Ο all Star Πέτζα

 

Αντίθετη διαδρομή σε σχέση με τους Μπλάκμαν, Ουίλκινς και ΜακΝτάνιελ ακολούθησε ο Πέτζα Στογιάκοβιτς. Έγινε All Star αρχικά στην Ελλάδα και εν συνεχεία στο ΝΒΑ. Από τη χώρα μας άλλωστε άρχισε την επαγγελματική καριέρα του. Ήταν ο πρώτος που κατέκτησε σε δύο συνεχόμενα All Star Games τον τίτλο του MVP. Πήρε το “βάπτισμα του πυρρός” στο 5ο All Star Game στο γνώριμο για εκείνον περιβάλλον του “Παλέ ντε Σπορ” της Θεσσαλονίκης. Οι Ευρωπαίοι νίκησαν τους Αμερικάνους με 83-75 με τον ίδιο να σημειώνει 20 πόντους. Ένα χρόνο μετά στην Πάτρα οδήγησε τους Ευρωπαίους στη νίκη με 127-108 έχοντας 30 πόντους (3/3β, 12/17δ, 1/2τρ, 5ρ, 4ασ).

 



Το 1998 έκανε το βήμα προς το ΝΒΑ και τέσσερα χρόνια μετά έγινε για πρώτη φορά All Star και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μέτρησε μάλιστα τρεις συνεχόμενες παρουσίες στη γιορτή του ΝΒΑ, με συνολικά 21 πόντους σε 44 λεπτά συμμετοχής. Το βιογραφικό του στα All Star Games λάμπρυναν οι δύο τίτλοι που κατέκτησε στους διαγωνισμούς τριπόντων το 2002 και το 2003.

 



Ο παίκτης Μπάιρον, ο κόουτς Σκοτ



Όταν ο Μπάιρον Σκοτ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1997, ήταν τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ. Δεν είχε συμμετάσχει όμως σε ένα All Star Game μέχρι που βρέθηκε στη χώρα μας. Ήταν παρών στη γιορτή της Πάτρας στις 22 Νοεμβρίου 1997 και κάθε άλλο παρά αγγαρεία έκανε. Μπορεί να μην απέτρεψε την ήττα των Αμερικανών από τους Ευρωπαίους (127-108) όμως έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του με 29 πόντους, 1/1 βολή, 8/10 δίποντα, 4/9 τρίποντα, τρία ριμπάουντ, τρεις ασίστ και ένα κλέψιμο.



Ότι δεν έκανε ως παίκτης στο ΝΒΑ, να βρεθεί δηλαδή σε ένα All Star Game, το κατάφερε ως προπονητής και μάλιστα δύο φορές. Το 2002 κοουτσάρισε την ομάδα της Ανατολής που ηττήθηκε πάντως με 135-120 από εκείνη της Δύσης και το 2008 -χρονιά στην οποία αναδείχτηκε και κορυφαίος προπονητής της σεζόν- αυτή τη φορά ως προπονητής της Δύσης, ωστόσο και πάλι ήταν στην πλευρά των ηττημένων (134-128).



Το 1ο All Star Game του Γιάννη ήταν το ελληνικό



Ο κόσμος που βρέθηκε στο κλειστό της Περιβόλας στις 10 Μαρτίου 2013 θα πρέπει να έχει κρατήσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Μπορεί να μην έγινε άμεσα αντιληπτό αυτό, όμως τώρα σχεδόν επτά χρόνια μετά, όλοι όσοι παρακολούθησαν το 20ό ΕΚΟ All Star Game ξέρουν ότι είδαν το πρώτο All Star Game του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το πρώτο από τα τέσσερα ως τώρα. Το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν. Δεν ήταν ούτε 19 χρόνων όταν χρίστηκε All Star κι ας μην αγωνιζόταν στην Basket League. Το όνομα του προκαλούσε ήδη “θόρυβο” σε όλον τον κόσμο και λίγο πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, αγωνίστηκε στο ελληνικό All Star Game.



Η ομάδα των Ελλήνων ηττήθηκε με 125-131 από εκείνη των ξένων, όμως αυτός που λίγους μήνες μετά έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο “Greek Freak” έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής έχοντας οχτώ πόντους.



Στα 25 του χρόνια πέραν του τίτλου του MVP που κατέκτησε πέρσι, έχει ήδη γίνει τρεις φορές All Star στο ΝΒΑ και μάλιστα φέτος θα είναι ο αρχηγός της μίας ομάδας για δεύτερη συνεχόμενη φροά. Η καταμέτρηση που άρχισε στο ΕΚΟ All Star Game συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για καιρό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.