Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στο ρόστερ του Ολυμπιακού μετά από τραυματισμό και αγωνίστηκε στο παιχνίδι κόντρα στον Άρη με το οποίο έπεσε χθες η αυλαία της 3ης αγωνιστικής της Basket League. Με αυτήν τη συμμετοχή ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» έφτασε τον Βασίλη Σπανούλη στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος έχοντας από 251 και βέβαια πολύ σύντομα θα ξεπεράσει τον επί σειρά ετών συμπαίκτη του και νυν προπονητή του Περιστερίου bwin.



Ακόμη για τον Ολυμπιακό…



Κώστας Σλούκας με τις πέντε ασίστ που είχε στο ματς του Nick Galis Hall «σκαρφάλωσε» δύο θέσεις στη λίστα των κορυφαίων πασέρ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος και είναι πλέον 21ος. Έφτασε τις 682 ασίστ και άφησε πίσω του τον Γιάννη Σιούτη (679) και τον Χρήστο Χαρίση (680).



Ο διεθνής γκαρντ μέσα από τη 219η εμφάνιση του στην Basket League έφτασε και ξεπέρασε τις 500 εκτελεσμένες βολές έχοντας συνολικά 424/501 (84,63%). Παράλληλα με τα δύο του λάθη, ξεπέρασε τα 300 στην κατηγορία.



Σάσα Βεζένκοφ με τους 15 πόντους του μπήκε στην πρώτη 30άδα των σκόρερ του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Έφτασε τους 699 και ξεπέρασε τον Τζόνι Ρότζερς που είχε 692 στη διετία 1997-99.



Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έφτασε για δεύτερη φορά στις τρεις αγωνιστικές σε επίδοση 15+ πόντων χωρίς να έχει λάθος στη στατιστική του. Χθες είχε 15 και στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα 20 πόντους.



Τόμας Ουόκαπ έγινε ο 6ος ξένος πασέρ του Ολυμπιακού στην Basket League. Ο Αμερικανός με τις έξι ασίστ που είχε στον αγώνα με τον Άρη, έφτασε τις 128 και άφησε πίσω του τον Λιν Γκριρ που είχε 125 στη διετία 2007-09 και τον Ζάρκο Πάσπαλι που είχε 126 στη διετία 1992-94.



Ο Ουόκαπ είχε για δεύτερη φορά συντελεστή τουλάχιστον +5 στην αναλογία ασίστ/λαθών. Χθες είχε +5 (6/1) ενώ είχε +10 στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα. Ο Αμερικανός παράλληλα, με τους πέντε πόντους του ξεπέρασε τους 200 στην 34η εμφάνιση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα.



Τζόελ Μπόλομποϊ σημείωσε την τρίτη 70%+ επίδοση στα δίποντα μεταξύ των παικτών που δεν είχαν στατιστικό λάθος, αφού είχε 5/7.



Σε ομαδικό επίπεδο…



*Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δημιουργίας στο παιχνίδι του, καταγράφοντας 32 ασίστ στη στατιστική του και σημειώνοντας νέο ρεκόρ περιόδου αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 29 που είχε στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα. Παράλληλα ισοφάρισε το μεγαλύτερο επιμέρους σκορ σε αυτήν την κατηγορία με το +15 που έκανε –ο Άρης είχε 17- αφού το ίδιο είχε και στην Πάτρα (14-29).



*Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Άρης είχαν από 11 κλεψίματα ισοφαρίζοντας την κορυφαία φετινή επίδοση αφού τόσα έκαναν ο Άρης στην 1η και το Περιστέρι bwin στη 2η αγωνιστική.

 



Ο Χάγκινς ισοφάρισε το ιστορικό ρεκόρ ασίστ του Άρη

 

Τζος Χάγκινς και Τσέβεζ Γκούντγουϊν ήταν αυτοί που έκαναν σχεδόν τα πάντα για τον Άρη στο παρκέ κόντρα στον Ολυμπιακό, τελειώνοντας αμφότεροι το παιχνίδι με double-double. Ο Αμερικανός γκαρντ το συνδύασε με μία επίδοση που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Μοιράζοντας 13 ασίστ ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του Άρη στην Basket League αφού στον ίδιο αριθμό είχε φτάσει ο Σμους Πάρκερ στις 14 Μαρτίου 2004 σε εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας.



Οι 13 ασίστ είναι βέβαια και ρεκόρ καριέρας για τον Χάγκινς στο ελληνικό Πρωτάθλημα αφού η προηγούμενη καλύτερη επίδοση του ήταν εκείνη της 7ης αγωνιστική του περσινού Πρωταθλήματος όταν ως παίκτης του Περιστερίου μοίρασε εννιά κόντρα στη Λάρισα.



Πέραν από τις 13 ασίστ του, ο Τζος Χάγκινς είχε 14 πόντους και σημείωσε το τρίτο double-double της σεζόν με πόντους και ασίστ, κάτι που έκαναν ο Τιμ Φρέιζιερ και ο Κώστας Σλούκας στη 2η αγωνιστική. Με την επίδοση του στο σκοράρισμα μάλιστα, ξεπέρασε τους 200 πόντους σε 18 ματς στο ελληνικό Πρωτάθλημα.



Με τις 13 ασίστ ο Χάγκινς ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση της φετινής Basket League αφού σε αυτήν έφτασε και ο Κώστας Σλούκας στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με το Περιστέρι bwin για τη 2η αγωνιστική. Είναι ρεκόρ περιόδου στο φετινό Πρωτάθλημα το +12 που είχε στην αναλογία ασίστ/λαθών αφού έκανε μόνο ένα λάθος. Έτσι ξεπέρασε το +10 που είχαν σημειώσει ο Κώστας Σλούκας στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με το Περιστέρι bwin (13/3) και ο Τόμας Ουόκαπ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα (10/0).



Ο γκαρντ του Άρη σημείωσε και νέο ρεκόρ περιόδου στην «οικονομία» με συντελεστή +13 (13 ασίστ, ένα κλέψιμο, ένα λάθος) αφού ξεπέρασε το +12 του Κώστα Σλούκα στη 2η, το +11 του Τιμ Φρέιζιερ στη 2η και το +10 του Τόμα Ουόκαπ στην 1η αγωνιστική.



Εκτός των όσων πέτυχε ο Τζος Χάγκινς…



*Με double-double συνδύασε την παρουσία του στο παιχνίδι αυτό και ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν με 16 πόντους και 14 ριμπάουντ. Ο σέντερ του Άρη είχε ανάλογη επίδοση και στην πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό (19π, 12ρ.) και έτσι έφτασε στην πρώτη θέση της λίστας με δύο double-double τους Μαυροκεφαλίδη, Χόκινς του Ιωνικού, Κουλμπόκα του Προμηθέα και Ντελόριερ της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό.



Οι δύο Αμερικανοί του Άρη έγιναν το τέταρτο ζευγάρι της Basket League που έφτασε σε double-double στο ίδιο ματς μετά τους Μαυροκεφαλίδη-Χόκινς του Ιωνικού τόσο στην 1η όσο και στη 2η αγωνιστική αλλά και τους Μίτσελ-Φρέιζιερ της ΑΕΚ στη 2η αγωνιστική.



Παράλληλα, ο Γκούντγουϊν ισοφάρισε το ρεκόρ περιόδου με τα 14 ριμπάουντ που μάζεψε, όσα είχε στην πρεμιέρα ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Επιπλέον σημείωσε την κορυφαία επίδοση ριμπάουντ και την έκτη επίδοση 16+ πόντων μεταξύ των παικτών που δεν είχαν στατιστικό λάθος.



Τζανόντ Νότε τελείωσε το παιχνίδι με εννιά λάθη που πέραν του ότι είναι αρνητικό ρεκόρ περιόδου στην Basket League –πέντε παίκτες είχαν από έξι- αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του Άρη στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ο Αμερικανός γκαρντ έμεινε ένα λάθος μακριά από τις επιδόσεις των Τόρεϊ Μπραγκς στη σεζόν 2001-02 κόντρα στον Ηρακλή και Ουίλι Σόλομον στη σεζόν 2002-03 σε εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι. Αυτή ήταν η 43η επίδοση 9+ λαθών στην ιστορία της Basket League.



*Σε ομαδικό επίπεδο, ο Άρης σημείωσε διπλό αρνητικό ρεκόρ περιόδου στις βολές. Πήρε μόνο πέντε πόντους από τη γραμμή του φάουλ (5/14) σημειώνοντας τη μικρότερη επίδοση των τριών πρώτων αγωνιστικών αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των επτά.



Αρνητικό ρεκόρ περιόδου είναι και το 35,71% με το οποίο εκτέλεσαν οι «κιτρινόμαυροι» αφού το προηγούμενο ήταν το 47,36% (9/19) που είχε απέναντι τους ο Παναθηναϊκός. Για τον Άρη αυτή είναι η μικρότερη επίδοση του στις τελευταίες τέσσερις σεζόν αφού για να βρούμε μικρότερη θα πρέπει να γυρίσουμε στην περίοδο 2018-19 όταν είχε 2/7 (28,57%) στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels.



*Στον αντίποδα η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη σημείωσε νέο ρεκόρ για τη φετινή Basket League με τα 18 επιθετικά ριμπάουντ που καταγράφηκαν στη στατιστική της. Με αυτά ξεπέρασε τα 16 που είχε στο ματς με τον Παναθηναϊκό όσα είχε και ο Προμηθέας στο Λαύριο. Με τον Ολυμπιακό μάλιστα να περιορίζεται στα πέντε, ο Άρης «έγραψε» νέο ρεκόρ και με το υπέρ του +13 στα επιθετικά ριμπάουντ αφού είχε +12 (16-4) κόντρα στον Παναθηναϊκό.