Αν και υποχρεώθηκε σε αρκετές αλλαγές στην εξέλιξη της σεζόν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην βρει σταθερότητα και τελικά να μείνει εκτός τετράδας στην κανονική περίοδο, βρήκε τον δρόμο του στα πλέι οφ. Η επιστροφή του Μάκη Γιατρά και το γεγονός ότι βγήκαν μπροστά οι «παλιοσειρές» του, του επέτρεψαν να βγάλει αντίδραση, να κατακτήσει την τρίτη θέση και να βάλει θετικό πρόσημο στη σεζόν. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον Προμηθέα. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ


Τι άφησε η σεζόν για τον Προμηθέα;


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 17 νίκες – 17 ήττες – 3η θέση.


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το τελευταίο από τα 34 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League ήταν για τον Προμηθέα, με βάση τους αριθμούς, το καλύτερο του. Η ομάδα της Πάτρας ολοκλήρωσε την ανατροπή απέναντι στη Λάρισα και κέρδισε τη σειρά των μικρών τελικών, νικώντας την στον πέμπτο αγώνα με 96-56 και έχοντας 129 ranking.

 

 

Στο παιχνίδι που του έδωσε την τρίτη θέση ο Προμηθέας για να φτάσει τους 129 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, επίδοση που κατατάσσεται στην πρώτη 15άδα της σεζόν, είχε: 16/24 βολές, 22/41 δίποντα, 12/26 τρίποντα, 28-6 ριμπάουντ, έξι λάθη, 29 ασίστ, 15 κλεψίματα και μία τάπα.


Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στην Πυλαία έκανε ο Προμηθέας τη χειρότερη, βάσει ranking, εμφάνιση του στο φετινό Πρωτάθλημα. Ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ Mateco με 84-65 έχοντας 52 ranking.



Ήταν μία επίδοση που ήρθε με τα εξής στατιστικά: 5/11 βολές, 18/39 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 21-9 ριμπάουντ, 13 λάθη, 13 ασίστ, έξι κλεψίματα και μία τάπα.




Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Προμηθέας έκανε για πρώτη φορά άνοιγμα στην ξένη αγορά, φέρνοντας στην Ελλάδα έναν πολύπειρο Ισπανό προπονητή, τον Λουίς Κασιμίρο. Ο 62χρονος κόουτς δεν μακροημέρευσε ωστόσο στην Πάτρα αφού η συνεργασία μαζί του λύθηκε τον Νοέμβριο έχοντας ρεκόρ 4-1 στη Stoiximan Basket League και 0-3 στο Eurocup.




Την τεχνική ηγεσία του Προμηθέα ανέλαβε στη συνέχεια ο Ηλίας Ζούρος με τον Κώστα Ντούβα να κοουτσάρει ενδιάμεσα, στο εντός έδρας ματς με τον Άρη. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής αποχώρησε τον Απρίλιο και μετά την 22η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Ήταν η πρώτη φορά στην οποία ο Προμηθέα προχώρησε σε δύο αλλαγές στον πάγκο του, στον οποίο επέστρεψε ο Μάκης Γιατράς ο οποίος πριν τρεις μέρες μάλιστα ανανέωσε το συμβόλαιο του.




Ο Ηλίας Ζούρος αποχώρησε έχοντας ρεκόρ 7-6 στο Πρωτάθλημα και 4-10 στο Eurocup ενώ ο Μάκης Γιατράς μέτρησε έξι νίκες και εννιά ήττες στη Stoiximan Basket League.




Ο ΜVP: Ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε και φέτος μία πολύ παραγωγική σεζόν με τον Προμηθέα τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 543 βαθμούς στο ranking, που ήταν η τέταρτη καλύτερη επίδοση της σεζόν. Πίσω από τον διεθνή φόργουορντ ήταν ο Τζεράι Γκραντ που πέρασε τη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα της Πάτρας και είχε 459 ranking ενώ ο Τρέβις Σίμπσον είχε 250.




Η λίστα των πολυτιμότερων παικτών του φετινού Προμηθέα δεν παρουσίασε διαφοροποιήσεις στις τρεις πρώτες θέσεις του. Ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε με διαφορά τον μεγαλύτερο συντελεστή, 18,72 ανά αγώνα. Τον ακολούθησαν ο Γκραντ με 13,5 και ο Σίμπσον με 10,43.




Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ακόμη μια πρωτιά του Δημήτρη Αγραβάνη ανέδειξε η λίστα των σκόρερ του Προμηθέα αλλά και κάτι περισσότερο από αυτήν. Ο αρχηγός της αχαϊκής ομάδας με τους 407 πόντους που σημείωσε στη φετινή Stoiximan Basket League έφτασε σε δύο ιστορικά επιτεύγματα. Έγινε αρχικά ο πρώτος σκόρερ της και μέσα από τον τρίτο μικρό τελικό, ο πρώτος που έφτασε τους 1.000 πόντους.




Ο Τζεράι Γκραντ ακολούθησε τον Δημήτρη Αγραβάνη και σε αυτή τη λίστα, όντας ο δεύτερος σκόρερ του Προμηθέα με 343 πόντους ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Κέντρικ Ρέι με 252. Ως προς τη σχετική λίστα των μέσων όρων το δίδυμο των Αγραβάνη-Γκραντ κατέλαβε τις δύο πρώτες θέσεις με τον Έλληνα φόργουορντ να σημειώνει 18,72 πόντους σε καθένα από τους 29 παιχνίδια του και τον Αμερικανό σέντερ να «γράφει» 13,5 πόντους σε καθέναν από τους 34 αγώνες του στο φετινό Πρωτάθλημα. Στην τρίτη θέση ο Τρέβις Σίμπσον ξεπέρασε οριακά τον Κέντρικ Ρέι αφού είχε 10,87 πόντους έναντι 10,43 του συμπατριώτη του.




Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Τζεράι Γκραντ κυριάρχησαν και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Ο Αγραβάνης ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Προμηθέα τελειώνοντας τη σεζόν με 184 ριμπάουντ στο Πρωτάθλημα. Με αυτά κατέκτησε μία ακόμη ιστορική κορυφή της ομάδας της Πάτρας αφού έφτασε τα 451 και ξεπέρασε τον Οκτάβιους Έλις που είχε 421. Τον ακολούθησε ο Γκραντ με 162 ριμπάουντ που τον έβαλαν στην πρώτη πεντάδα της λίστας του Προμηθέα στη Stoiximan Basket League ενώ αρκετά πιο πίσω ήταν ο Ντάριο Χαντ με 96 ριμπάουντ.




Το δίδυμο δεν «έσπασε» ούτε στους μέσους όρους αλλά στην τριάδα βρήκε θέση ο Τρέβις Σίμπσον. Ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε 6,34 και ο Τζεράι Γκραντ 4,76 ριμπάουντ ενώ ο Τρέβις Σίμπσον που προχθές επέκτεινε τη συνεργασία του με τον Προμηθέα, είχε 3,91.




Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Νίκος Γκίκας κρατούσε την μπαγκέτα του Προμηθέα στα πλέι οφ μετρώντας τέσσερις διψήφιες επιδόσεις ασίστ και κλείνοντας τη σεζόν με δύο διαδοχικά double-double. Ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στη σεζόν για τον Προμηθέα αφού έφτασε τις 131, οι 78 εκ των οποίων ήταν στα πλέι οφ. Ο διεθνής γκαρντ από τον οποίο άρχισε η υλοποίηση του σχεδιασμού της νέας σεζόν αφού ανανέωσε το συμβόλαιο του, δεν είναι απλά ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία του Προμηθέα αλλά έγινε και ο πρώτος που έσπασε το «φράγμα» των 500 ασίστ.




Τον Γκίκα ακολούθησε ο Κέντρικ Ρέι με 96 και ο Δημήτρης Αγραβάνης με 71 ασίστ. Στη λίστα των μέσων όρων η πρωτιά του Έλληνα γκαρντ δεν αμφισβητήθηκε αφού είχε 5,46 ασίστ ανά αγώνα ενώ ο Κέντρικ Ρέι είχε 4,17. Στην τρίτη θέση ο Αμπντούλ Γκάντι ξεπέρασε τον Δημήτρη Αγραβάνη έχοντας 2,82 τελικές πάσες έναντι των 2,45 του αρχηγού της ομάδας.




ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 34 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Προμηθέα κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…