Στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Basket League ΣΚΡΑΤΣ τα Τρίκαλα BC Aries (7-13) νίκησαν το Ρέθυμνο Cretan Kings (8-12) με 87-58 και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός Άγγλου που ήλθε στα μέρη μας από την Α2 της Γαλλίας...
Προφανώς ο Οβι Σόκο εμπίπτει στην κατηγορία του «success story». Η πιο απλά και πιο... ελληνικά, είναι ένα λαβράκι που αλίευσε ο Κώστας Φλεβαράκης και κάνει θραύση στην εφετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Eνα πραγματικό κελεπούρι η αξία και η σημασία του οποίου τονίσθηκαν ακόμη περισσότερο στα ματς στα οποία απουσίασε λόγω του τραυματισμού του.
Μοιάζει με ανέκδοτο και μάλιστα της κατηγορίας του... μπλακ χιούμορ να αναφέρεται κάποιος με διθυραμβικό τρόπο σε έναν Άγγλο μπασκετμπολίστα που μάλιστα ήλθε στην Ελλάδα από την Α2 της Γαλλίας και χωρίς να κομίζει κάποιο βαρύγδουπο βιογραφικό σημείωμα. Ωστόσο ο Σόκο έσπευσε από την πρώτη στιγμή που πάτησε τα ελληνικά παρκέ να φανερώσει το ταλέντο, τον πλουραλιστικό χαρακτήρα και τη δυνατότητα του να κουβαλήσει μια ομάδα.
Ο φόργουορντ των Τρικάλων γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1991 στο Λονδίνο, έχει ύψος 2μ.01 και όπως κάθε μπασκετμπολίστας που σέβεται τον εαυτό του και έχει φιλοδοξίες, διάβηκε τον Ατλαντικό κυνηγώντας την όποια τύχη του...
Η αρχή έγινε στο χάι σκουλ Μπέθελ, όπου είχε μια εντυπωσιακή παρουσία με μέσο όρο 14.5 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 4.0 ασίστ, μία τάπα, ποσοστό ευστοχίας 60% στα σουτ εντός παιδιάς και 15 double-double.
Στη συνέχεια και για τρεις σεζόν (2009-12) ο Σόκο αγωνίσθηκε στην κολεγιακή ομάδα του Αλαμπάμα Μπέρμιχαμ, απ’ όπου είχε περάσει νωρίτερα για μια σεζόν ο διεθνής σέντερ της ΑΕΚ Ζήσης Σαρικόπουλος. Ως πρωτοετής είχε μέσο όρο 1.5 πόντους και 1.9 ριμπάουντ, ως δευτεροετής ανέβηκε στους 9.1 πόντους και στα 5.8 ριμπάουντ, ενώ την περίοδο 2011-12 «έγραψε» 8.3 πόντιους και 6.8 ριμπάουντ. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Ντουκέιν, έμεινε εκτός δράσης (όπως ορίζουν οι κανονισμοί του NCAA) για έναν χρόνο και επέστρεψε στη δράση τη σεζόν 2013-14 στην οποία μεγαλούργησε!
Με τους «δούκες» ο Σόκο έπαιξε σε τριάντα ματς με μέσο όρο 18.4 πόντους, 8.0 ριμπάουντ και ποσοστά ευστοχίας 46.7% στα σουτ εντός παιδιάς και 67.5% στις ελεύθερες βολές σε 31 λεπτά συμμετοχής. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην περιφέρεια Atlantic-10, κατέρριψε κάμποσα ρεκόρ στην ιστορία του κολεγίου και «έφτιαξε» το όνομα του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να... τρουπώσει στο ΝΒΑ.
Ατυχώς για τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του, ο Σόκο δεν κατάφερε καν να βρει θέση σε μια καλή ομάδα της Ευρώπης, όπου κατέληξε. Βρήκε αποκούμπι στη γαλλική Μπουλαζάκ με την οποία αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα της Pro-B με μέσο όρο 13.8 πόντους και 5.6 ριμπάουντ σε 32 ματς.
Μεσούσης της θητείας του στο UAB, το καλοκαίρι του 2010, ο Σόκο έλαβε μέρος στο Ευρωμπάσκετ κάτω των 20 ετών και οδήγησε την Εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στην έκτη θέση, με μέσο όρο 19.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 2.3 κλεψίματα.
Ο Σόκο είναι ένας πληθωρικός φόργουορντ ο οποίος διαθέτει αθλητικά προσόντα, ενέργεια, ένταση και την ικανότητα να «γεμίζει» τη στατιστική του σε κάθε αγώνα. Το επιτόπιο άλμα του φτάνει στο ένα μέτρο, σηκώνει 140 κιλά πάγκο, ενώ τα καρφώματα του ήταν ανέκαθεν αξιοθέατα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «master off –the-backboard dunk».
«Πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό παίκτη, ένα πραγματικό εργαλείο. Πέρα από το ταλέντο και τα προσόντα του, αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο είναι το πόσο πολύ βοηθάει τους συμπαίκτες του και πόσο ανεβάζει την ομάδα με την παρουσία του» σχολίασε προς το www.esake.gr ο προπονητής των Τρικάλων, Κώστας Φλεβαράκης.
Σε 13 παρουσίες στην εφετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ, o Σόκο έχει να επιδείξει μέσο όρο 27 λεπτά, 14.7 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.8 κλεψίματα, μισή τάπα, 5.2 κερδισμένα φάουλ, 18.7 μονάδες στο ranking, 1.1 λάθη και ποσοστά ευστοχίας 52.7% στα δίποντα, 25.0% στα τρίποντα και 67.6% στις βολές. Σκόραρε πέντε φορές πάνω από είκοσι πόντους και έχει πετύχει double-double, ενώ τα ατομικά ρεκόρ του είναι 22 πόντοι (προχθές με το Ρέθυμνο), 12 ριμπάουντ (με τον Κόροιβο), 5 ασίστ (με τον ΠΑΟΚ) και 5 κλεψίματα (με τον ΠΑΟΚ).