Έμεινε εκτός τετράδας της κανονικής περιόδου για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια και εκτός τελικής τετράδας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 2014-15 όταν επέστρεψε στην Basket League. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Basket League της σεζόν 2022-23 με την ΑΕΚ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

 

Η «Ένωση» κατέλαβε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου «πληρώνοντας» σε σημαντικό βαθμό τις  τέσσερις ήττες στα 11 εντός έδρας παιχνίδια της που την οδήγησαν στον χειρότερο απολογισμό της από το 2014-15. Ήταν μία κατάσταση από την οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει μέσα από τα πλέι οφ αφού αποκλείστηκε στα προημιτελικά από το Περιστέρι bwin.

 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 


Τι άφησε η σεζόν για την ΑΕΚ;

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 12 νίκες – 12 ήττες – 6η θέση.

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Το παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής στο κλειστό του «Πλάτωνα» με τον Ιωνικό ήταν, βάσει του ranking, το καλύτερο από τα 24 που έκανε η ΑΕΚ στη φετινή Basket League. Επιβλήθηκε του Ιωνικού με 98-79 έχοντας 118 συντελεστή και παρότι σε αυτό σημείωσε μόνο μία κορυφαία επίδοση περιόδου, τα 12 κλεψίματα.

 

Στο ματς που έγινε στις 4 Μαρτίου η ΑΕΚ είχε: 15/22 βολές, 22/42 δίποντα, 13/34 τρίποντα, 25-16 ριμπάουντ, 22 ασίστ, 12 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 8 λάθη, 22 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου της, 36 πόντους στη ρακέτα, 18 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 16 πόντους από αιφνιδιασμούς.

 

 

 

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Μία από τις πέντε –συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των προημιτελικών των πλέι οφ- ήττες στις οποίες υποχρεώθηκε στην έδρα τη, συνδέθηκε και με τη χειρότερη εμφάνιση της ΑΕΚ στη φετινή Basket League, με βάση τους αριθμούς. Στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 71-83 έχοντας 61 στο ranking.

 

Στο ματς που έγινε στις 27 Δεκεμβρίου η ΑΕΚ σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις της στη σεζόν στα συνολικά ριμπάουντ (27), στις ασίστ (14 όσες και στο εντός έδρας ματς με το Περιστέρι bwin για την κανονική περίοδο) και στα κοψίματα (σημείωσε μία από τις τέσσερις μηδενικές επιδόσεις της). Συνολικά σε εκείνο το παιχνίδι είχε 9/16 βολές, 22/33 δίποντα, 6/26 τρίποντα, 20-7 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 5 κλεψίματα, 13 λάθη, 16 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου της, 32 πόντους στη ρακέτα, 5 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 9 πόντους από αιφνιδιασμούς.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μετά από δύο σεζόν στις οποίες προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, η ΑΕΚ διένυσε όλη τη σεζόν με αυτόν με την οποία την άρχισε. Ο Ηλίας Καντζούρης μετά το πέρασμα του από τον Ηρακλή της περιόδου 2019-20 και τη διετία του στον Κολοσσό H Hotels (2020-22) ανέλαβε τα ηνία της «Ένωσης» που ωστόσο θα προχωρήσει σε μία αλλαγή ενόψει της επόμενης περιόδου αφού ήδη τον αποχαιρέτησε και εκείνος βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του (Λιμόζ).

 

Ο Ηλίας Καντζούρης έγινε ο 31ος προπονητής που κοουτσάρισε την ΑΕΚ στα χρόνια της Basket League (από το 1992-93) και ο 10ος που έβγαλε μία γεμάτη σεζόν στον πάγκο της μετά τους Βλάντο Τζούροβιτς, Γιάννη Ιωαννίδη, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ντράγκαν Σάκοτα, Φώτη Κατσικάρη, Λευτέρη Κακιούση, Κώστα Φλεβαράκη, Λούκα Μπάνκι και Ηλία Παπαθεοδώρου. Με τα 24 παιχνίδια που έκανε σε αυτόν, ο Καντζούρης ανέβηκε στη 13η θέση της σχετικής λίστας.

 

Ο ΜVP: Ο Ακίλ Μίτσελ αποδείχτηκε μία επιλογή… διαμάντι για την ΑΕΚ. Ο Παναμέζος σέντερ ερχόμενος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρα ο πολυτιμότερος παίκτης της «Ένωσης» κάτι στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς πριν καν κάνει επίκληση των αριθμών. Αυτοί βεβαίως το επιβεβαιώνουν αφού ο Μίτσελ τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 338 στο ranking, επίδοση πολύ μακριά από τους υπόλοιπους αφού τον ακολούθησαν ο Κένι Ουίλιαμς με 266 και ο Δημήτρης Φλιώνης με 182. Ο Μίτσελ είχε 19/22 επιδόσεις 10+ και 9/22 επιδόσεις 20+ στο σύστημα αξιολόγησης.

 

Η τριάδα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων δεν είχε διαφοροποιήσεις ως προς τις πρώτες δύο θέσεις της, αφού δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία του Μίτσελ που είχε 15,36 ενώ τον ακολούθησε ο Ουίλιαμς με 11,56. Την τρίτη θέση όμως πήρε ο Αϊζάια Μάιλς που ήταν μία από τις προσθήκες που έγιναν στην εξέλιξη της σεζόν και είχε μέσο όρο 11,25 σε 12 ματς, επίδοση οριακά καλύτερη από εκείνη του Τιμ Φρέιζιερ που είχε 11,07 σε 13 ματς.

 

 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Η κυριαρχία του Ακίλ Μίτσελ αποτυπώθηκε και στο επίπεδο του σκοραρίσματος αφού ο Παναμέζος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο φετινό Πρωτάθλημα το οποίο τελείωσε έχοντας 277 πόντους με τους οποίους μπήκε στην 50άδα των ξένων σκόρερ της στα χρόνια της Basket League. Ο Μίτσελ είχε 16/22 ματς με 10+ πόντους ενώ σε δύο από αυτά έφτασε στους 20+. Πολύ κοντά του ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς ήταν ο Κένι Ουίλιαμς που μέτρησε 266 πόντους ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Τιμ Φρέιζιερ με 147 πόντους, παρότι αποχώρησε στην εξέλιξη της σεζόν.

 

Η πρώτη δυάδα δεν «έσπασε» στη λίστα των μέσων όρων στο σκοράρισμα αφού ο Ακίλ Μίτσελ είχε 12,59 και ο Κένι Ουίλιαμς 11,56 πόντους ανά αγώνα. Ο Μπρίντον Λεμάρ όμως που μπήκε στο ρόστερ της ΑΕΚ στην τελική ευθεία της σεζόν, είχε οριακά μεγαλύτερο μέσο όρο από εκείνον του παίκτη που αντικατέστησε, του Τιμ Φρέιζιερ. Ο Λεμάρ είχε 11,5 και ο Φρέιζιερ 11,3 πόντους.

 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Εδώ δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν αμφιβολίες. Ο Ακίλ Μίτσελ ήταν άλλωστε ένας από τους κορυφαίους ριμπάουντερ της φετινής Basket League τελειώνοντας τη σεζόν με 177 ριμπάουντ σε αυτήν. Ήταν μία επίδοση μάλιστα που του έδωσε μία θέση στην 20άδα των κορυφαίων, ξένων ριμπάουντερ της ΑΕΚ στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο Παναμέζος είχε 18/22 παιχνίδια του 5+ ριμπάουντ και 8/22 στα οποία έφτασε σε διψήφιες επιδόσεις.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόσταση του Μίτσελ από τους υπόλοιπους έφτασε σε τριψήφιο αριθμό. Πίσω από αυτόν και τα 177 ριμπάουντ ήταν ο Κάμερον ΜακΓκριφ που είχε 76 ριμπάουντ πριν αποχωρήσει από την «Ένωση» και ο Δημήτρης Φλιώνης 69. Ο Μίτσελ μάζευε κατά μέσο όρο 8,04 ριμπάουντ αλλά η συνέχεια αυτής της λίστας ήταν διαφορετική από εκείνη των απόλυτων αριθμών. Ο Αϊζάια Μάιλς είχε 5,25 ριμπάουντ σε 12 ματς, ο Πιέρ Οριόλα 4,87 ριμπάουντ σε οχτώ ματς ενώ κοντά του ήταν ο Κάμερον ΜακΓκριφ με 4,75 ριμπάουντ σε 16 ματς.


Ο ΠΑΣΕΡ: Στις λίστες των κορυφαίων πασέρ της ΑΕΚ ο Βασίλης Ξανθόπουλος και ο Τιμ Φρέιζιερ μοιράστηκαν τις δύο πρωτιές. Ο πολύπειρος, διεθνής γκαρντ μάλιστα κατάφερε μέσα από τη φετινή σεζόν να γίνει ο τρίτος στην ιστορία της Basket League που έφτασε τις 1.500+ ασίστ. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 84 ασίστ, αριθμός που του έδωσε την πρωτιά, σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ αφού τον ακολούθησαν ο Τιμ Φρέιζιερ με 65 και ο Ακίλ Μίτσελ με 58 ασίστ.

 

Ο Φρέιζιερ πάντως ήταν ο κορυφαίος της «Ένωσης» στον τομέα της δημιουργίας ως προς τους μέσους όρους, αφού έδινε 5 ασίστ ανά αγώνα, στο σύνολο των 13 παιχνιδιών που έκανε στο Πρωτάθλημα. Πίσω του ήταν ο Βασίλης Ξανθόπουλος με 3,81 και ο Δημήτρης Φλιώνης με 2,89 ασίστ ενώ κοντά σε αυτήν την επίδοση ήταν ο Μπράιντον Λεμάρ με 2,87 και ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 2,8.


 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Μέσα από τη διαδρομή των 24 αγώνων της στη φετινή Basket League, οι επιδόσεις που ξεχώρισαν για την ΑΕΚ, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…