Ήταν το 2003 όταν το Περιστέρι bwin κέρδισε τη σειρά των μικρών τελικών με τον Ολυμπιακό με 3-1 νίκες έχοντας στον πάγκο του τον Αργύρη Πεδουλάκη και στο ρόστερ του, τους: Μίρζα Κούρτοβιτς, Μανόλη Παπαμακάριο, Μιχάλη Πελακάνο, Ντέγιαν Γιοβανόφσκι, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Άγκι Ιμπέζα, Πιότρ Σιμπίλσκι, Περικλή Δορκοφίκη, Λάρι Στιούαρτ, Αντρέ Χάτσον, Ρέι Ουέδρες, Μπακ Τζόνσον, Γιάννη Μητρόπουλο, Γιάννη Σταμόπουλο, Έρικ Μπάρκλεϊ, Ντάρεν ΜακΛίντον, Δημήτρη Μαυροειδή, Μάκη Θεο και Μίλαν Ραντοβάνοβιτς. Το Περιστέρι bwin είχε κατακτήσει την 3η θέση και το 2001 χωρίς όμως τη διεξαγωγή σειράς μικρών τελικών.

 

Το Περιστέρι bwin «έπιασε» στην 4η θέση της λίστας των ομάδων με τις περισσότερες κερδισμένες σειρές μικρών τελικών τον Ολυμπιακό, τον Άρη, τον Ηρακλή και το Μαρούσι στις δύο. Ο ΠΑΟΚ mateco παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες κερδισμένες σειρές που ανέδειξαν τον 3ο του Πρωταθλήματος (10). Αυτή ήταν η 17η φορά στις συνολικά 28 σειρές μικρών τελικών που αναδείχτηκε 3η η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας.



Παράλληλα, αυτή ήταν μόλις η 5η «σκούπα» στο σύνολο των 28 σειρών μικρών τελικών και ο ΠΑΟΚ mateco είχε συμμετοχή στις τέσσερις από αυτές. Έχασε για δεύτερη φορά με 3-0 νίκες –η πρώτη από τον Πανιώνιο το 1996- ενώ είχε πάρει την 3η θέση με 3-0 νίκες το 1999 κόντρα στον Άρη και το 2018 κόντρα στον Προμηθέα.

 

Για τον ΠΑΟΚ mateco αυτή ήταν η τρίτη χαμένη σειρά σε συνολικά 10 παρουσίες στους μικρούς τελικούς και η πρώτη μετά τα 90s όταν έχασε το 1995 από τον Ηρακλή και το 1996 από τον Πανιώνιο. Έκτοτε μετρούσε έξι σερί κερδισμένες σειρές μικρών τελικών, μέχρι τη φετινή.

 


Η χθεσινή νίκη του Περιστερίου bwin επί του ΠΑΟΚ mateco, πέραν του ότι ήταν η 7η συνεχόμενη για το Πρωτάθλημα, ήταν και η ευρύτερη από τις 26 που σημείωσε από το 1983 όταν και συναντήθηκαν οι δρόμοι των δύο ομάδων για πρώτη φορά. Νίκησε χθες με 22 (73-51) ενώ η προηγούμενη ευρύτερη ήταν εκείνη της τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος 2018-19 όταν επικράτησε με 18 πόντους (83-65).

 

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έκλεισε τη σεζόν με αμυντικό ρεκόρ περιόδου αφού κράτησε τον ΠΑΟΚ mateco στους 51 πόντους. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της ήταν εκείνη των 58 πόντων που δέχτηκε στον 2ο ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό.

 

Στον αντίποδα ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της με τα πέντε επιθετικά ριμπάουντ στα οποία περιορίστηκε. Τόσα είχε στον 1ο και στον 3ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, καθώς επίσης και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Προμηθέα.

 

Παράλληλα οι «κυανοκίτρινοι» έμειναν χωρίς τάπα για 10η φορά στα 32 παιχνίδια της στο φετινό Πρωτάθλημα. Τους ακολούθησαν με πέντε τέτοιες επιδόσεις ο Προμηθέας και ο Ιωνικός.

 

 

Ο Μωραΐτης 9ος πασέρ και στην 30άδα των σκόρερ του Περιστερίου bwin

 

Ο Δημήτρης Μωραΐτης, ο κορυφαίος του Περιστερίου bwin στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, έφτασε σε μία σειρά ατομικών επιτευγμάτων



*Ισοφάρισε το ατομικό ρεκόρ του στη φετινή Basket League με τις έξι ασίστ που μοίρασε. Τόσες είχε στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό για τη 13η αγωνιστική και στον 2ο προημιτελικό των πλέι οφ με την ΑΕΚ.



*Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν ότι με αυτές τις έξι ασίστ έγινε ο 9ος πασέρ στην ιστορία του Περιστερίου bwin στην Basket League. Έφτασε τις 175 και ξεπέρασε τον Αλέξανδρο Πέτρουλα που είχε 170 φορώντας τα κυανοκίτρινα στη σεζόν 1999-2000 και στην τριετία 2010-13.



*Παράλληλα σημείωσε τη 19η επίδοση 6+ ασίστ που συνδυάστηκε με μηδενική επίδοση λαθών. Θέση σε αυτήν τη λίστα είχαν δύο ακόμη παίκτες του Περιστερίου bwin, ο Ίαν Χάμερ (7 ασίστ / 0 λάθη στο εκτός έδρας ματς με τον Ιωνικό) και ο Μάρκους Ντένμον (6 ασίστ / 0 λάθη στο εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt).



*Με τους εννιά πόντους του έφτασε σε διπλό επίτευγμα. Το πρώτο ήταν ότι έφτασε τους 700 στην 140ή εμφάνιση του στην Basket League.



*Παράλληλα με αυτούς τους εννιά πόντους μπήκε στην 30άδα των σκόρερ του Περιστερίου bwin στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Έφτασε τους 427 και ξεπέρασε τον Πιτ Μάικλ που είχε 422 στη σεζόν 2003-04.



Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για το Περιστέρι bwin…



*Ο Βασίλης Σπανούλης που συνδύασε τη ρούκι σεζόν τους στους πάγκους με την επιτυχία της κατάκτησης της 3ης θέσης, έφτασε σε κάποια ακόμη επιτεύγματα μέσα από το τελευταίο παιχνίδι της σειράς. Έμεινε μόνος στην 4η θέση της λίστας των προπονητών των «κυανοκίτρινων» με τους περισσότερους αγώνες αφού έφτασε τους 32 και ξεπέρασε τον Σπύρο Φώσκολο –ως προς τα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Παράλληλα έγινε ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία του Περιστερίου bwin που έφτασε σε διψήφιο αριθμό αγώνων πλέι οφ (10).



Με τη χθεσινή νίκη ο Σπανούλης «έπιασε» τον αείμνηστο Κώστα Πολίτη στην 3η θέση της σχετικής λίστας του Περιστερίου bwin στις 21. Παράλληλα έφτασε τον «Ευρωκόουτς» και στη 2η θέση της λίστας των προπονητών της ομάδας με τις περισσότερες νίκες πλέι οφ έχοντας από επτά. Ο νυν τεχνικός του Περιστερίου bwin ξεπέρασε χθες τον Ντράγκαν Σάκοτα που είχε έξι νίκες.



*Ο Μίρο Μπίλαν, ένας από τους βασικούς «πυλώνες» του φετινού Περιστερίου bwin έκλεισε τη σεζόν με ένα ακόμη επίτευγμα. Με τους 11 πόντους που είχε στον τρίτο μικρό τελικό, έγινε ο 33ος στην ιστορία της ομάδας που έφτασε τους 400+ πόντους.



*Ο Λεωνίδας Κασελάκης που κέρδισε για δεύτερη φορά τη σειρά μικρών τελικών έπειτα από εκείνη του 2014 με τον ΠΑΟΚ mateco, με την 325η εμφάνιση του ξεπέρασε τον Μάριο Μπατή και «έπιασε» τον Παναγιώτη Λιαδέλη στην 41η θέση της λίστας των αγώνων στην Basket League.



*Μία κορυφαία επίδοση του στη σεζόν ισοφάρισε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ είχε εννιά ριμπάουντ, όσα και στον 2ο προημιτελικό με την ΑΕΚ.

 




Ο Μαργαρίτης 2ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco με 250 κλεψίματα



Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έκλεισε τη 10η σεζόν του στον ΠΑΟΚ mateco στον οποίο επέστρεψε μετά από εκείνη που πέρασε στον Κολοσσό H Hotels, με την πρώτη χαμένη σειρά μικρών τελικών έπειτα από τρεις κερδισμένες (2014, 2015 και 2018) αλλά και με δύο ξεχωριστά επιτεύγματα…



*Με τα δύο κλεψίματα που έκανε στον 3ο μικρό τελικό έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco που έφτασε τα 250+ στην Basket League. Η κορυφή στην οποία βρίσκεται ο Νίκος Μπουντούρης, απέχει πλέον μόλις τρία κλεψίματα. Ο Μαργαρίτης έφτασε τα 251 ενώ ο Βολιώτης είχε 254 με τα ασπρόμαυρα στα χρόνια που τα φόρεσε για το επαγγελματικό Πρωτάθλημα (1992-98).



*Με τις δύο ασίστ που είχε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, ο Μαργαρίτης έμεινε μόνος στην 6η θέση της σχετικής, «ασπρόμαυρης» λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Έφτασε τις 333 και ξεπέρασε τον Τζον Κόρφα που είχε 331 από το 1992 ως το 1995, αλλά ο «τεν-τεν» είχε άλλες 412 ασίστ ως παίκτης του ΠΑΟΚ mateco από το 1988-89 -όταν άρχισαν να καταγράφονται, ανεπίσημα, οι ασίστ στη στατιστική των αγώνων- μέχρι και το 1991-92.



Ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco…



*Ο Νέιτ Ρένφρο έμεινε για ένα ακόμη βράδυ χαμηλά στην επίθεση έχοντας δύο πόντους και κλείνοντας τη σειρά κόντρα στο Περιστέρι bwin με μόλις πέντε και έχοντας συνολικά στην post season 8/9 ματς με μονοψήφιες επιδόσεις.



Ο Αμερικανός τελείωσε το παιχνίδι με 0/3 βολές και σημείωσε τη 12η μηδενική επίδοση εύστοχων βολών σε τουλάχιστον τρεις προσπάθειες για το φετινό Πρωτάθλημα. Είχε ήδη πάρει θέση στη αυτήν τη λίστα έχοντας 0/4 βολές στο εκτός έδρας ματς με τον Άρη για τη 13η αγωνιστική. Ο Ρένφρο μετράει πλέον 28/73 βολές (38,35%) στην Basket League. 



Ωστόσο σε ένα ακόμη παιχνίδι έκανε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα για τον ΠΑΟΚ mateco με έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ, δύο κλεψίματα, δύο τάπες και κανένα λάθος



*Όπως στο πρώτο παιχνίδι της σειράς στο Περιστέρι έτσι και χθες, είχε πέντε ασίστ και κανένα λάθος. Έτσι έχει σημειώσει τις δύο από τις πέντε επιδόσεις 5+ ασίστ που συνδυάστηκαν με μηδενική επίδοση λαθών στα πλέι οφ.



*Με τις δύο τάπες του έγινε ο 6ος στην ιστορία του Δικεφάλου, που έφτασε τις 60 στην Basket League.



*Ήταν η 6η επίδοση 9+ του Ρένφρο στην «οικονομία». Έκλεισε τη σεζόν έχοντας μέσους όρους 3,23 ασίστ, 1,53 κλεψιμάτων και 1,53 κοψιμάτων.

 


*Ο Γιανίκ Φράνκε είχε 2/6 τρίποντα χθες, τελείωσε το Πρωτάθλημα μετρώντας 72/190 και σημείωσε την 6η μεγαλύτερη επίδοση εύστοχων τριπόντας μιας σεζόν για τον ΠΑΟΚ mateco αφού ξεπέρασε εκείνες του Τζον Κόρφα με τα 71 εύστοχα τρίποντα στη σεζόν 1992-93 και του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς με τα 70 εύστοχα τρίποντα στη σεζόν 2003-04.



*Παρότι έκανε τα πέντε από τα 12 λάθη της ομάδας του, ο Δημήτρης Κακλαμανάκης σημείωσε ένα ατομικό ρεκόρ περιόδου στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Ο διεθνής σέντερ είχε εννιά ριμπαουντ ξεπερνώντας την επίδοση των οχτώ που είχε στον 3ο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό.



*Ο Τζέιλεν Χαντς που αναδείχτηκε 2ος σκόρερ της κανονικής περιόδου με 16,41 πόντους, περιορίστηκε στους 7,67 στα πλέι οφ. Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς των μικρών τελικών μάλιστα σημείωσε την 6η επίδοση 13+ άστοχων σουτ εντός πεδιάς για τη φετινή Basket League. Ο Αμερικανός είχε 6/19 σουτ ισοφαρίζοντας την επίδοση των 13 άστοχων σουτ που είχαν ακόμη Φλαγκ (1η), Κουλμπόκα (2η), Σταρκς (6η), Μίτσελ (2ος προημιτελικός). Το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν πάντως εξακολουθεί να κρατάει ο Τζανόντ Νότε που είχε 14 άστοχα σουτ (5/19) στο ματς του Άρη με τον Προμηθέα για την 11η αγωνιστική.



Εννιά από τα 13 άστοχα σουτ του Χαντς ήταν δίποντα αφού μέτρησε 6/15. Ήταν η 6η επίδοση 9+ άστοχων διπόντων στο φετινό Πρωτάθλημα με τον Ακίλ Μίτσελ να κρατάει το αρνητικό ρεκόρ από τον 2ο προημιτελικό των πλέι οφ μεταξύ της ΑΕΚ και του Περιστερίου bwin στον οποίο είχε 7/18.



*Τζέιλεν Ράιλι (0/5) και Τζέιλεν Χαντς (0/4) ήταν οι πρωταγωνιστές της χαμηλής επίδοσης του ΠΑΟΚ mateco στα τρίποντα. Ο Ράιλι σημείωσε την 44η μηδενική επίδοση εύστοχων τριπόντων σε τουλάχιστον πέντε προσπάθειες. Είχε άλλη μία από αυτές «γράφοντας» 0/6 τρίποντα στο ματς της 2ης αγωνιστικής με τον Άρη. Το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν κρατάει από τη 18η αγωνιστική της κανονικής περιόδου ο Βασίλης Τολιόπουλος που είχε 0/8 τρίποντα στο ματς του Άρη στην Καρδίτσα.

 



Φινάλε στη σεζόν με πέντε αρνητικά ρεκόρ για τον ΠΑΟΚ mateco



Σε ομαδικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ mateco έκλεισε τη σεζόν με πέντε αρνητικά ρεκόρ περιόδου…



*Είχε για δεύτερη φορά στη διάρκεια των πλέι οφ δύο εύστοχες βολές ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της φετινής Basket League. Είχε χθες 2/7 μετά τις 2/4 του 1ου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό. Την ίδια επίδοση είχε το Λαύριο Megabolt στο ματς της 15ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό (2/5).



*Ο Δικέφαλος σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ περιόδου με το 28,57% με το οποίο εκτέλεσε από τη γραμμή του φάουλ αφού το προηγούμενο ήταν το 35,71% που καταγράφηκε από τον Άρη στο εντός έδρας παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική της κανονικής περιόδου (5/14). Το 28,57% της ομάδας της Θεσσαλονίκης αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ τετραετίας συνολικά για το Πρωτάθλημα. Η προηγούμενη χαμηλότερη ήταν δική της, από την 24η αγωνιστική του Πρωταθλήματος του 2018-19 όταν μέτρησε 1/4 βολές (25%) στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό.



*Αρνητικό ρεκόρ περιόδου συνιστά και το 13,04% που είχε στα τρίποντα (3/23) αφού το προηγούμενο ήταν το 21,05% (4/19) με το οποίο εκτέλεσε λίγες μέρες νωρίτερα, στον 2ο μικρό τελικό. Σε αυτά τα δύο ματς λοιπόν είχε 7/42.



*Ο ΠΑΟΚ mateco έκλεισε τη σεζόν και με αρνητικό ρεκόρ πόντων μένοντας στους 51 και αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 54 που είχε στον 3ο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό.



*Σε αυτήν τη λίστα εντάσσεται και το μικρότερο σερί πόντων που είχε σε ολόκληρη τη σεζόν αφού χθες δεν ξεπέρασε τους πέντε. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του ήταν εκείνο των έξι αναπάντητων πόντων που είχε στο εντός έδρας ματς της κανονικής περιόδου με τον Ολυμπιακό και στο εκτός έδρας ματς της κανονικής περιόδου με τον Προμηθέα.