Το esake.gr αρχίζει την παρουσίαση των 12 της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24 με την ομάδα της Πάτρας. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Ο Απόλλων Carna έμεινε χαμηλά στη βαθμολογία από νωρίς, ενώ έχασε και τις μαθηματικές ελπίδες του για την παραμονή στην κατηγορία μετά την πρεμιέρα των play out. Δεν έπαψε σε κανένα σημείο της σεζόν να είναι ανταγωνιστικός, κάνοντας την προσπάθεια του σε κάθε ένα από τα 27 παιχνίδια του. Αποδείχτηκε ωστόσο καταδικαστικό το γεγονός ότι παρέμεινε ως το τέλος χωρίς εκτός έδρας επιτυχία, επεκτείνοντας ένα σερί που άρχισε από τις 30 Ιανουαρίου 2022.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Τι άφησε η σεζόν για τον Απόλλωνα Carna;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 4 νίκες – 23 ήττες – 12η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Μοιάζει οξύμωρο ωστόσο η καλύτερη, βάσει του ranking, εμφάνιση του Απόλλωνα Carna ήταν στον πρώτο αγώνα του μετά την οριστικοποίηση του υποβιβασμού του. Ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ Betsson για τη 2η αγωνιστική των play out στο οποίο είχε 98 στο ranking.
Η αχαϊκή ομάδα, στο παιχνίδι που έγινε στις 6 Απριλίου, επιβλήθηκε της «Ένωσης» με 89-79 και για να φτάσει στην επίδοση του 98 στο σύστημα αξιολόγησης, μέτρησε: 16/21 βολές, 20/40 δίποντα, 11/24 τρίποντα, 30-12 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 13 λάθη, 3 κλεψίματα και 3 κοψίματα.
Απέναντι στην ΑΕΚ Betsson, ο Απόλλων Carna όχι μόνο σημείωσε τις δύο από τις συνολικά τέσσερις νίκες του στη φετινή σεζόν, αλλά πραγματοποίησε και τις δύο καλύτερες εμφανίσεις του σε αυτήν. Αυτό γιατί στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου επικράτησε με 83-75, έχοντας επίδοση κατά έναν βαθμό μικρότερη στο ranking, από εκείνη του παιχνιδιού των play out (97).
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 28 Ιανουαρίου, ο Απόλλων Carna υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό AKTOR στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου και ηττήθηκε με 55-87. Ήταν το παιχνίδι που, βάσει του ranking, ήταν το χειρότερο από τα 27 που έδωσε στο φετινό Πρωτάθλημα, έχοντας συντελεστή 37.
Η ομάδα της Πάτρας, σε ένα παιχνίδι στο οποίο πάντως έσπασε το «φράγμα» των 10.000 εύστοχων σουτ δύο πόντων, είχε 10/14 βολές, 15/40 δίποντα, 5/22 τρίποντα, 24-7 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 13 λάθη, 5 κλεψίματα και ισάριθμα κοψίματα. Το αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, ήταν με βάση τους αριθμούς, το δεύτερο χειρότερο της στη σεζόν αφού είχε 48 ranking.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τέσσερις προπονητές κοουτσάρισαν τον Απόλλωνα Carna στην πορεία αυτού του Πρωταθλήματος. Ο Νίκος Βετούλας ήταν αυτός που άρχισε τη σεζόν, που ήταν η τέταρτη συνεχόμενη που διένυσε, έστω και σε ένα μικρό κομμάτι της, στον πάγκο της αχαϊκής ομάδας. Αποχώρησε έπειτα από τέσσερις μόλις «στροφές» με απολογισμό 1-3. Το τελευταίο μάλιστα από αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, απέναντι στον Κολοσσό H Hotels Collection εντός έδρας, ήταν και το 200ό του στη Stoiximan Basket League. Με τα τέσσερα παιχνίδια που «έγραψε» ως προπονητής των «μελανόλευκων» στη φετινή Stoiximan Basket League, ο Βετούλας έφτασε συνολικά τα 132 με απολογισμό 46 νικών και 86 ηττών.
Τον διαδέχτηκε ως υπηρεσιακός προπονητής για το ματς της 5ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό ο Κώστας Τζαμάκος και στη συνέχεια την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Κώστας Δελέγκος. Ο Απόλλων Carna ηττήθηκε όμως κατά σειρά από ΠΑΟΚ mateco εντός, Προμηθέα εκτός, Μαρούσι εντός και Περιστέρι bwin εκτός έδρα, με αποτέλεσμα ο Απόλλων Carna να προχωρήσει σε μία ακόμη αλλαγή.
Από τη 10η αγωνιστική τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Γιάννης Χριστόπουλος που επέστρεψε σε αυτήν μετά το πέρασμα του στη σεζόν 2005-06 και παρέμεινε ως το τέλος της σεζόν. Συνδύασε το ντεμπούτο του με την εντός έδρας νίκη επί του Λαυρίου Megabolt στη 10η αγωνιστική και έκλεισε τη σεζόν με ρεκόρ 3-15.
Ο ΜVP: Ο Τσαντ Μπράουν μόνο άγνωστος δεν ήταν στο ελληνικό, μπασκετικό κοινό, πριν γίνει κάτοικος Πάτρας, έχοντας πίσω του το πέρασμα από το Μεσολόγγι και το Περιστέρι bwin. Ως παίκτης του Απόλλωνα Carna έκανε ωστόσο τις πιο παραγωγικές εμφανίσεις του στη Stoiximan Basket League και αναδείχτηκε, με διαφορά, ο πολυτιμότερος παίκτης του στη σεζόν. Στα 25 παιχνίδια που μέτρησε, είχε συνολικά 445 ranking.
Ο Αμερικανός σέντερ είχε 21/25 εμφανίσεις με διψήφιες επιδόσεις στο ranking και αναδείχτηκε ο MVP του Απόλλωνα Carna αφού είχε 88 βαθμούς περισσότερους, στο σύστημα αξιολόγησης, από τον Μαλίκ Όσμπορν που είχε 357 και με δύο περισσότερα παιχνίδια. Την τριάδα σε απόλυτους αριθμούς συμπλήρωσε ο Χρήστος Σαλούστρος με 157.
Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, ο Τσαντ Μπράουν ήταν και πάλι πρώτος (17,8) όμως ανάμεσα σε αυτόν και στον Μαλίκ Όσμπορν (13,22) βρέθηκε ο Τι Τζέι Σταρκς. Ο Αμερικανός περιορίστηκε σε πέντε παιχνίδια στα οποία όμως είχε μέσο όρο 13,8 στο ranking.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Τσαντ Μπράουν έγινε ο 40ός στην ιστορία του Απόλλωνα Carna στη Stoiximan Basket League που έφτασε στους 300+ πόντους. Ήταν ο 1ος σκόρερ του Απόλλωνα Carna με 307 πόντους, αφήνοντας στη 2η θέση της σχετικής λίστας τον Μαλίκ Όσμπορν που είχε 276 πόντους ενώ την τριάδα συμπλήρωσε σε απόλυτους αριθμούς ο Ντέσμοντ Ουάσινγκτον που είχε 148 πόντους. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 17/25 παιχνίδια του διψήφιες επιδόσεις, με κορυφαία εκείνη των 20 που σημείωσε στο εκτός έδρας παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής με τον Άρη Midea.
Δύο από τους 11 συνολικά ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του στη φετινή σεζόν, ήταν και οι κορυφαίοι σκόρερ του Απόλλωνα Carna σε μέσο όρο, ξεπερνώντας τον Τσαντ Μπράουν που περιορίστηκε στην 3η θέση αυτής της λίστας (12,28). Ήταν ο Τι Τζέι Σταρκς που είχε 17,2 πόντους στα πέντε παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε και ο Ντέσμοντ Ουάσινγκτον που είχε 13,45 πόντους στα 11 παιχνίδια του με τους «μελανόλευκους».
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ήταν ο τομέας στον οποίο κυριάρχησε περισσότερο από κάθε άλλον, όχι μόνο στην ομάδα του αλλά και συνολικά στη φετινή Stoiximan Basket League. Ο Τσαντ Μπράουν τελείωσε τη σεζόν έχοντας 229 ριμπάουντ, αριθμός που μάλιστα τον κατέταξε στην πρώτη 15άδα των ριμπάουντερ του Απόλλωνα Carna στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο 28χρονος σέντερ έφτασε 12/25 παιχνίδια του σε διψήφιες επιδόσεις ενώ σε πέντε από αυτά είχε 15+ ριμπάουντ.
Ο Μαλίκ Όσμπορν τον ακολούθησε και σε αυτήν τη λίστα έχοντας 159 ριμπάουντ ενώ την πρώτη τριάδα σε απόλυτους αριθμούς συμπλήρωσε και πάλι ο Χρήστος Σαλούστρος έχοντας 85 ριμπάουντ. Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων ριμπάουντερ της αχαϊκής ομάδας σε μέσους όρους δεν ήταν διαφορετική, ως προς την πρώτη τριάδα της. Ο Τσαντ Μπράουν με 9,16, ο Μαλίκ Όσμπορν με 5,88 και ο Χρήστος Σαλούστρος με 3,69 μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Τζος Πέρκινς ήταν ένας από τους παίκτες που βρέθηκαν στην εξέλιξη της σεζόν στην Πάτρα και κατάφερε μέσα από τις 14 εμφανίσεις του, να εξελιχθεί στον κορυφαίο παίκτη του Απόλλωνα Carna στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός τελείωσε τη σεζόν έχοντας 73 ασίστ, αριθμός που τον ανέβασε στη 13η θέση της ιστορικής λίστας των «μελανόλευκων».
Τον Πέρκινς ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς, ο Βασίλης Μουράτος με 58 και ο Χρήστος Σαλούστρος με 52 ασίστ. Ως προς την αντίστοιχη λίστα των κορυφαίων πασέρ του φετινού Απόλλωνα Carna σε μέσους όρους, την πρωτιά πήρε ο Βασίλης Μουράτος. Ο διεθνής γκαρντ μοίραζε 5,27 ασίστ σε καθένα από τα 11 παιχνίδια που έκανε με την ομάδα της Πάτρας πριν αποχωρήσει για το Λαύριο Megabolt, παίρνοντας πάντως με οριακό αυτήν την πρωτιά από τον Τζος Πέρκινς που είχε 5,21 ασίστ. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Τι Τζέι Σταρκς που είχε 4,8 ασίστ κατά μέσο όρο.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι επιδόσεις που ξεχώρισαν από τους 27 αγώνες του Απόλλωνα Carna στη φετινή Stoiximan Basket League, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…