*Ο χθεσινός αγώνας ήταν ο 100ός στην ιστορία του Ολυμπιακού στους τελικούς της Basket League. Οι «ερυθρόλευκοι» που έγιναν η δεύτερη ομάδα που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό αγώνων –στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος- μετά τον Παναθηναϊκό που έφτασε στα 112, μετρούν 49 νίκες και 51 ήττες σε αυτές τις σειρές.
*Παρότι ο 4ος τελικός δεν ολοκληρώθηκε, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το 10ό διπλό στην ιστορία του σε αυτές τις σειρές. Ήταν το μοναδικό διπλό της φετινής και συνολικά το 28ο σε 126 αγώνες για τους τελικούς των πλέι οφ.
*Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον 14ο τίτλο πρωταθλητή στην ιστορία του και τον 10ο στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που έφτασε σε σερί τίτλων, μετά από τους πέντε στη δεκαετία του ’90 (1993-1997) και τους δύο της προηγούμενης δεκαετίας (2010 και 2011).
*Ο τίτλος που «σφραγίστηκε» χθες είχε όμως μία ακόμη πιο ξεχωριστή αξία σε συνδυασμό με εκείνον του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του 6ου double στην ιστορία του αλλά έφτασε για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο επίτευγμα για δύο συνεχόμενες σεζόν. Το είχε καταφέρει…
*Το 1976 με προπονητή τον αείμνηστο Φαίδωνα Ματθαίου.
*Το 1978 με προπονητή τον αείμνηστο Κώστα Μουρούζη.
*Το 1994 με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη.
*Το 1997 με προπονητή τον αείμνηστο Ντούσαν Ίβκοβιτς.
*Το 2022 και το 2023 με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
Ο Μπαρτζώκας δηλαδή είναι πια ο προπονητής με τα περισσότερα double στην ιστορία του Ολυμπιακού.
Μέσα από τη φετινή σειρά τελικών, ισχυροποιήθηκαν κάποιοι κανόνες τους…
*Αυτή ήταν η 15η φορά στις 20 σειρές τελικών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην οποία η ομάδα που έκανε το 1-0, έφτασε και στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ήταν η 8η φορά στους «αιώνιους» τελικούς που το 1-0 οδήγησε τελικά στο 3-1. Στο σύνολο των σειρών που ανέδειξαν τον πρωταθλητή, ανεξαρτήτως δηλαδή των φιναλίστ, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 80% αφού στις 24 από τις 30, η ομάδα που έκανε το 1-0 πήρε και τον τίτλο.
*Αυτή ήταν η 22η φορά στις συνολικά 30 σεζόν της Basket League –χωρίς το 2019-20 όταν δεν έγιναν πλέι οφ- στην οποία η ομάδα που είχε την πρωτιά της κανονικής περιόδου, έφτασε και στην κατάκτηση του τίτλου.
*Παράλληλα για 21η φορά μετά το 1-1 και 23η φορά μετά το 2-1, η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας έφτασε στον τίτλο. Ήταν παράλληλα το 9ο διπλό σε game 4 και σε όλες η ομάδα που νίκησε, έφτασε στον τίτλο είτε με 3-1, είτε μέσα από game 5.
Ο Μπαρτζώκας ψηλότερα στις λίστες των προπονητών
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πέραν του ότι έγινε πρώτος σε κατακτήσεις double στην ιστορία του Ολυμπιακού, «σκαρφάλωσε» στις λίστες των προπονητών με τις περισσότερες σειρές, τις περισσότερες νίκες και τους περισσότερους τίτλους στην Basket League…
*Ο προπονητής του Ολυμπιακού έφτασε στις τέσσερις σειρές τελικών, αριθμό που έφτασαν άλλοι πέντε μόνο προπονητές. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (12), ο Γιάννης Ιωαννίδης (5) και οι Γιάννης Σφαιρόπουλος, Ντούσαν Ίβκοβιτς και Παναγιώτης Γιαννάκης (4).
*Με τη χθεσινή, έφτασε τις οχτώ νίκες σε σειρές τελικών και «έπιασε» στην 5η θέση της σχετικής λίστας τον Λευτέρη Σούμποτιτς.
*Με την κατάκτηση του τίτλου, έγινε ο 7ος στην ιστορία της Basket League που έφτασε στις 2+ κερδισμένες σειρές τελικών, φτάνοντας στις δύο και στην 3η θέση της λίστας τους Γιάννη Σφαιρόπουλο, Λευτέρη Σούμποτιτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς και Τσάβι Πασκουάλ. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με 11 και ο Γιάννης Ιωαννίδης με τέσσερις κερδισμένες σειρές τελικών.
*Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε το όνομα του σε μία ακόμη λίστα. Έγινε ο 4ος στην ιστορία που έφτασε σε back to back τίτλους. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μέτρησε εννιά σερί κερδισμένες σειρές τελικών (2003-2011) και άλλη μία με δύο, ο Γιάννης Ιωαννίδης τέσσερις (1993-96), ο Λευτέρης Σούμποτιτς δύο (1998, 1999), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δύο (2015, 2016), ο Τσάβι Πασκουάλ δύο (207, 2018).
*Ο Χρήστος Σερέλης από την πλευρά του μπήκε σε μία άλλη ξεχωριστή λίστα αφού έγινε ο 4ος προπονητής που κοουτσάρισε δύο διαφορετικές ομάδες σε σειρά τελικών αφού το έκανε και με το Λαύριο Megabolt το 2021. Είχαν προηγηθεί ο Γιάννης Ιωαννίδης (με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ), ο Λευτέρης Σούμποτιτς (με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό) και ο Παναγιώτης Γιαννάκης (με το Μαρούσι και τον Ολυμπιακό).
*Στον αντίποδα έγινε ο δεύτερος προπονητής με 2+ παρουσίες σε σειρές τελικών που δεν πανηγύρισε τον τίτλο. Μπήκε στη λίστα στην οποία βρίσκεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης που μέτρησε τέσσερις σειρές τελικών αλλά δεν έφτασε στο Πρωτάθλημα.