Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Basket League της σεζόν 2022-23 με τον Προμηθέα. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

 

Η ομάδα της Πάτρας παρουσιάστηκε με μία πλειάδα έμπειρων Ελλήνων αλλά και ξένων παικτών, κάποιοι από τους οποίους γνώριζαν την Basket League. Ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στο «Δ.Τόφαλος» με συνολικό απολογισμό 10-2 νικών αλλά μακριά από αυτό είχε ρεκόρ 3-10. Κλήθηκε να διεκδικήσει την είσοδο της στην τελική τετράδα με μειονέκτημα έδρας απέναντι στον ΠΑΟΚ mateco, κάτι που τελικά δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Έτσι έμεινε εκτός ημιτελικών για πρώτη φορά μετά την παρθενική σεζόν της στην Basket League, το 2016-17.

 


Τι άφησε η σεζόν για τον Προμηθέα;

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 13 νίκες – 12 ήττες – 5η θέση.

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ένα από τα πέντε ματς που έδωσε με τον ΠΑΟΚ mateco ήταν, με βάση το ranking, το καλύτερο από τα 25 του Προμηθέα συνολικά στη φετινή Basket League αφού είχε 109 στο σύστημα αξιολόγησης κόντρα στον Δικέφαλο, στο «Δ.Τόφαλος» για την κανονική περίοδο. Στο παιχνίδι που έγινε στις 4 Μαρτίου ο Προμηθέας επικράτησε με το άνετο 90-69, έχοντας δύο ακόμη κορυφαίες επιδόσεις του στη σεζόν αφού είχε 42 πόντους μέσα από τη ρακέτα του αντιπάλου του και 24 πόντους από αιφνιδιασμούς.

 

Ο Προμηθέας σε εκείνο το παιχνίδι της κανονικής περιόδου, που αποδείχτηκε το καλύτερο του στη σεζόν, ως προς το Πρωτάθλημα, είχε μετρήσει συνολικά 13/20 βολές, 22/37 δίποντα, 11/26 τρίποντα, 31-8 ριμπάουντ, 22 ασίστ, 7 κλεψίματα, 1 τάπα, 11 λάθη, 17 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του, 42 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 24 από αιφνιδιασμούς.

 

 

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής αλλά σε ένα παιχνίδι που έγινε δύο μήνες μετά από τα υπόλοιπα εκείνης της «στροφής» της κανονικής περιόδου, ο Προμηθέας έκανε το χειρότερο παιχνίδι του στη σεζόν, με βάση τους αριθμούς. Ήταν στις 2 Ιανουαρίου όταν ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο «Δ.Τόφαλος» με 44-75 έχοντας 36 ranking.

 


Σε εκείνο το παιχνίδι η αχαϊκή ομάδα, εκτός της επίδοσης στο σύστημα αξιολόγησης, σημείωσε τις χαμηλότερες επιδόσεις της σε πόντους (44), ποσοστό στις βολές (40% με 4/10), ποσοστό στα δίποντα (36,66% με 11/30), στα επιθετικά (2), στις ασίστ (11 όσες είχε και στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin), στα κοψίματα (σημείωσε μία από τις πέντε μηδενικές επιδόσεις της), στους πόντους από τα λάθη αντιπάλου (4) και στους πόντους στη ρακέτα (16 όσους και στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin).

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες σεζόν τις οποίες έβγαλε χωρίς αλλαγές με τον Μάκη Γιατρά στο «τιμόνι» του, ο Προμηθέας πέρασε τη φετινή περίοδο με δύο προπονητές. Την άρχισε με τον Μάκη Γιατρά και την ολοκλήρωσε με τον Γιάννη Χριστόπουλο.

 

Ο Γιατράς που επέστρεψε στον πάγκο του Προμηθέα προς το τέλος της περιόδου 2021-22, έμεινε σε αυτόν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο και αποχώρησε έχοντας ρεκόρ 2-3 στην Basket League και 4-2 στο Eurocup. Σε κάθε περίπτωση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στους αριθμούς του Προμηθέα αφού έφτασε τα 143 παιχνίδια Πρωταθλήματος με ποσοστό νικών 56,64% με 81 νίκες και 62 ήττες. 

 

Τον Μάκη Γιατρά διαδέχτηκε ο Γιάννης Χριστόπουλος που επέστρεψε στην Basket League έπειτα από την περίοδο 2008-09. Αποχώρησε με το τέλος της σεζόν αφού ανακοινώθηκε ήδη η πρόσληψη του Ηλία Παπαθεοδώρου, έχοντας ρεκόρ 11-9 στο Πρωτάθλημα και 8-6 στο Eurocup. Με τα 20 παιχνίδια που μέτρησε στον πάγκο του Προμηθέα έγινε ο 2ος της σχετικής λίστας πίσω μόνο από τον Μάκη Γιατρά, αφού πίσω του είναι ο Βαγγέλης Αγγέλου με 15 ματς Πρωταθλήματος από τη σεζόν 2016-17.

 

Ο ΜVP: Ο φετινός Προμηθέας ασφαλώς και δεν ήταν η ομάδα του ενός, των δύο ή των τριών πρωταγωνιστών αφού εμφάνιζε διαφορετικούς κορυφαίους σε κάθε παιχνίδι. Ποιος ήταν ο κορυφαίος όλων; Έχοντας μία συνολική εικόνα της πορείας της ομάδας της Πάτρας το μυαλό του καθένα μπορεί να πάει στον Κάουαν, στον Κουλμπόκα ή ενδεχομένως στον Τόμασον που ήταν μία από τις προσθήκες που έγιναν στη διάρκεια της σεζόν. Ωστόσο ο Τζορτζ Κόντιτ ήταν αυτός που, βάσει του ranking, ήταν ο MVP της περιόδου. Ο 22χρονος Πορτορικανός σέντερ είχε συνολικά 315 στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος αφήνοντας πίσω του τον Άντονι Κάουαν που είχε 300 και τον Αρνόλντας Κουλμπόκα που είχε 296.

 

Ο Κόντιτ είχε 18/22 παιχνίδια του επίδοση 10+ στο ranking και σε τέσσερα από αυτά ξεπέρασε το 20. Καλύτερη εμφάνιση του ήταν εκείνη του εντός έδρας αγώνα με τον Κολοσσό H Hotels στον οποίο είχε 24 ranking. Ο Πορτορικανός ήταν κορυφαίος στη λίστα του ranking και σε μέσους όρους αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα με 14,31. Η σύνθεση της πρώτης τριάδας πίσω από τον Κόντιτ ήταν διαφορετική, αφού τον ακολούθησαν ο Τζο Τόμασον με 13,64 στα 14 παιχνίδια που μέτρησε και ο Τζο Γιανγκ που είχε 13,16 σε έξι παιχνίδια. Διψήφιο μέσο όρο ranking είχαν ακόμη ο Κάουαν (12) και ο Κουλμπόκα (11,84).

 

 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Αρνόλντας Κουλμπόκα, ένας από τους τρεις παίκτες του Προμηθέα που ήταν παρόντες και στα 25 παιχνίδια της φετινής Basket League –οι άλλοι ήταν ο Βασίλης Μουράτος που συνέχισε το τρομερό σερί του και ο Άντονι Κάουαν- αναδείχτηκε ο πρώτος σκόρερ του. Ο Λιθουανός τελείωσε τη σεζόν έχοντας 302 πόντους Πρωταθλήματος και έτσι έγινε ο 14ος στην ιστορία του Προμηθέα που έφτασε στους 300+ στην Basket League. Ο Κουλμπόκα είχε 18/25 παιχνίδια του 10+ και σε τέσσερα από αυτά 20+ πόντους.



Τον Λιθουανό ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς στο σκοράρισμα ο πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου του περσινού Πρωταθλήματος, Άντονι Κάουαν με 282 και ο Τζορτζ Κόντιτ με 216 πόντους. Η εικόνα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων ωστόσο, ήταν διαφορετική. Ο Τζο Γιανγκ έδωσε 16 πόντους ανά αγώνα στον Προμηθέα, του οποίου τη φανέλα φόρεσε σε έξι αγώνες Πρωταθλήματος ενώ στη 2η θέση βρέθηκε ο Τζο Τόμασον που τον αντικατέστησε, έχοντας 12,57 πόντους σε 14 αγώνες. Με διψήφιο μέσο όρο πόντων έβγαλαν τη σεζόν ακόμη ο Αρνόλντας Κουλμπόκα που είχε 12,08 και ο Άντονι Κάουαν με 11,28.

 

 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Τζορτζ Κόντιτ αναδείχτηκε κορυφαίος ριμπάουντερ του Προμηθέα για την Basket League της φετινής σεζόν, με οριακή διαφορά από τον Αρνόλντας Κουλμπόκα. Ο Πορτορικανός μέτρησε 138 ριμπάουντ ενώ ο Λιθουανός είχε 137. Οι δύο παίκτες είχαν μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αφού τους ακολούθησαν ο Βασίλης Μουράτος με 81 και ο Άντονι Κάουαν με 75 ριμπάουντ.


Κόντιτ και Κουλμπόκα μοιράστηκαν τις δύο πρώτες θέσεις και στη λίστα των κορυφαίων, σε μέσους όρους, ριμπάουντερ του Προμηθέα έχοντας 6,27 και 5,48 αντίστοιχα. Ο Ντάστιν Χογκ δεν έφτασε στα επίπεδα της πρώτης σεζόν του στην Ελλάδα (είχε μέσο όρο 8,07 ριμπάουντ με την Κηφισιά της περιόδου 2015-16) όμως μπήκε στην τριάδα αυτής της λίστας έχοντας 4 ριμπάουντ ανά αγώνα.



Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Άντονι Κάουαν έβαλε το όνομα του, μέσα από την κανονική περίοδο, σε μία μικρή λίστα παικτών της Basket League αφού έγινε ο τρίτος στην ιστορία που αναδείχτηκε, σε διαφορετικές σεζόν, πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ του Πρωταθλήματος. Ήταν ο κορυφαίος της κανονικής περιόδου στις ασίστ και με διαφορά ο κορυφαίος πασέρ του Προμηθέα στο φετινό Πρωτάθλημα (κανονική περίοδο και πλέι οφ). Ο Αμερικανός μέτρησε 142 ασίστ με τις οποίες μπήκε και στην πρώτη πεντάδα της ιστορικής λίστας της αχαϊκής ομάδας.

 

Ενδεικτική του πόσο ξεκάθαρη ήταν η κυριαρχία του Άντονι Κάουαν σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, είναι η διαφορά του από τους υπόλοιπους. Τον ακολούθησαν ο Νίκος Γκίκας με 61 ασίστ και οι Βασίλης Μουράτος και Τζο Τόμασον με 55 ασίστ. Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων πασέρ του Προμηθέα δεν ήταν πολύ διαφορετική σε μέσους όρους. Ο Κάουαν έδινε 5,68 ανά αγώνα και πιο κοντά σε αυτήν την επίδοση ήταν εκείνη του Τζο Τόμασον με 3,93. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Νίκος Γκίκας με 2,65 ασίστ.

 

 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τέλος της φετινής διαδρομής του στην Basket League, ο Προμηθέας «έγραψε» σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…