Στην πρώτη σεζόν της στη Stoiximan Basket League, κέρδισε την παραμονή της στην τελευταία αγωνιστική. Στη δεύτερη σεζόν της έδειξε ακόμη πιο έτοιμη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Με «όπλο» την έδρα της, αφού είχε το υψηλότερο ποσοστό νικών (69,23%) πίσω από την τετράδα των τριών πρώτων γύρων (Παναθηναϊκός AKTOR, Ολυμπιακός, Περιστέρι bwin, Προμηθέας), «σφράγισε» από νωρίς το «εισιτήριο» για την επόμενη σεζόν.

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24 με την Καρδίτσα ΙΑΠΩΝΙΚΗ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η 2η σεζόν της θεσσαλικής ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

Τι άφησε η σεζόν για την Καρδίτσα ΙΑΠΩΝΙΚΗ;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 17 ήττες – 10η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου ήταν ονειρεμένο για την ομάδα της Καρδίτσας Ιαπωνική. Όχι μόνο γιατί σημείωσε τη μοναδική «100άρα» και την ευρύτερη νίκη της διετούς διαδρομής της στην κατηγορία, αλλά γιατί έκανε και το καλύτερο παιχνίδι της σε αυτήν. Το κατάφερε μάλιστα απέναντι στον Προμηθέα νικώντας τον με 101-72 και έχοντας 129 ranking.

Η θεσσαλική ομάδα κυριάρχησε και έφτασε σε αυτά τα ρεκόρ μετρώντας: 17/22 βολές, 21/36 δίποντα, 14/29 τρίποντα, 33-15 ριμπάουντ, 28 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και 12 λάθη. Ακόμη μέτρησε 7 πόντους από τα λάθη του Προμηθέα, 38 πόντους μέσα από τη ρακέτα της αχαϊκής ομάδας, 19 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και άλλους τόσους από αιφνιδιασμούς.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Το βράδυ που θα θέλουν να ξεχάσουν οι Θεσσαλοί από τη σεζόν που πέρασε, είναι εκείνο της 12ης Νοεμβρίου όταν γνώρισαν «βαριά» ήττα στο Περιστέρι με 77-48. Σε εκείνο το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής, η Καρδίτσα Ιαπωνική πραγματοποίησε τη χειρότερη από τις 27 εμφανίσεις της στη φετινή Stoiximan Basket League έχοντας 38 ranking. 

Η στατιστική της σε εκείνο το παιχνίδι «έγραψε»: 9/19 βολές, 15/31 δίποντα, 3/22 τρίποντα, 24-11 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 19 λάθη, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα κι ακόμη 4 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου της, 22 πόντους μέσα από τη ρακέτα, επτά από επιθετικά ριμπάουντ και άλλους τόσους στον αιφνιδιασμό. 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Το όνομα του Νίκου Παπανικολόπουλου τείνει να γίνει ταυτόσημο με αυτό της Καρδίτσας Ιαπωνική. Τον Ιανουάριο του 2023 διαδέχτηκε τον Βαγγέλη Αγγέλου στην τεχνική ηγεσία της και προ ημερών συμφώνησε να παραμείνει στο «τιμόνι» της και για την επόμενη σεζόν, που θα είναι δηλαδή η τρίτη συνεχόμενη. Ένα τέτοιο ή μεγαλύτερο ενεργό σερί έχουν μόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό και ο Γιάννης Καστρίτης στον Άρη Midea. 

Ο 48χρονος τεχνικός έφτασε τις 14 νίκες σε 39 παιχνίδια στον πάγκο της Καρδίτσας Ιαπωνική (10-17 φέτος το ρεκόρ του ενώ πέρυσι ήταν 4-8). Έτσι ως προπονητής της θεσσαλικής ομάδας ξεπέρασε πια τον αριθμό των αγώνων που είχε συνολικά, στις προηγούμενες ομάδες του, Περιστέρι bwin και Λάρισα, με τις οποίες μέτρησε 37 παιχνίδια στη Stoiximan Basket League. 

Ο ΜVP: Το τέλος της σεζόν του επεφύλαξε μία εξαιρετικά άτυχη στιγμή αφού υπέστη ρήξη επιγονατιδικού τένοντα στο δεξί του πόδι, στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ mateco, γεγονός που τον άφησε έξω από τα play out. Ακόμη κι έτσι όμως ο Ρομέλο Ουάιτ δεν έχασε τον τίτλο του MVP της Καρδίτσας Ιαπωνική, αφού είχε 322 ranking, αφήνοντας πίσω του στη λίστα των απόλυτων αριθμών, τον Σακ Μπιουκάναν και τον Βλάντο Γιάνκοβιτς που είχαν 280 και 228 βαθμούς αντίστοιχα, στο σύστημα αξιολόγησης. Ο Ουάιτ είχε 16/22 παιχνίδια του 10+ και 5/22 «έγραψε» 20+ στο ranking.

Στη λίστα των μέσων όρων, των κορυφαίων της Καρδίτσας Ιαπωνική στο ranking, ο 1ος και ο 3ος των απόλυτων αριθμών κράτησαν τις θέσεις τους. 1ος ήταν και πάλι ο Ρομέλο Ουάιτ με 14,63 και 3ος ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 13,41. Ανάμεσα τους όμως βρέθηκε ένας άλλος άτυχος της σεζόν, ο Μίτσελ Σμιθ που στα εννιά παιχνίδια που έκανε στο Πρωτάθλημα, είχε 13,77 στο ranking. 

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Χρειάστηκε να εκμεταλλευτεί, κατά κάποιο τρόπο, τον τραυματισμό του Ρομέλο Ουάιτ, ωστόσο το αποτέλεσμα μένει το ίδιο. Ο Σακ Μπιουκάναν όχι μόνο αναδείχτηκε 1ος σκόρερ της θεσσαλικής ομάδας στη σεζόν, αλλά βρέθηκε και στην κορυφή της λίστας της συνολικά στη Stoiximan Basket League. Ο Αμερικανός γκαρντ τελείωσε το Πρωτάθλημα με 273 πόντους αφήνοντας πίσω του τον Ρομέλο Ουάιτ που πρόλαβε και σημείωσε 259 και τον Σαΐντ Πρίτζετ που είχε 258 στην περσινή σεζόν.

Ο Μπιουκάναν ωστόσο, δεν ήταν καν στην πρώτη πεντάδα της λίστας των σκόρερ της Καρδίτσας Ιαπωνική σε μέσους όρους. Ήταν μεν ένας από τους έξι που είχαν διψήφια επίδοση (10,11) ωστόσο πάνω από αυτόν βρέθηκαν ο Τέβιν Μακ (15,06), ο Ρέι ΜακΚάλουμ (12,35), ο Ρομέλο Ουάιτ (11,77), ο Μίτσελ Σμιθ (11,22) και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (10,12). 

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ρομέλο Ουάιτ άφησε βαριά παρακαταθήκη σε αυτήν την κατηγορία της στατιστικής για τους παίκτες της Καρδίτσας Ιαπωνική που θα φορέσουν τη φανέλα της στα επόμενα χρόνια. Ο Αμερικανός μέτρησε 161 ριμπάουντ σε 22 παιχνίδια, αριθμός που του έδωσε όχι μόνο την πρωτιά της φετινής λίστας των ριμπάουντερ των Θεσσαλών, αλλά και συνολικά στη διετίας τους στη Stoiximan Basket League, αφού στην περσινή σεζόν ο Γιάννης Αγραβάνης είχε 124. 

Ο Αμερικανός σέντερ που έφτασε πέντε φορές σε διψήφιες επιδόσεις και έπεσε μόνο τρεις φορές κάτω από τα 5 ριμπάουντ, ήταν 1ος στη λίστα των απόλυτων αριθμών πάνω από τον Βλάντο Γιάνκοβιτς που είχε 97 και τον Σακ Μπιουκάναν που είχε 95. Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, ο Ουάιτ με 7,31 και ο Γιάνκοβιτς με 5,7 μοιράστηκαν και πάλι τις δύο πρώτες θέσεις, όμως την τριάδα συμπλήρωσε ο Μίτσελ Σμιθ που είχε 5,66.

Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Μάρεκ Κλάσεν άρχισε με εντυπωσιακές, σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, επιδόσεις. Δεν πέρασε όμως όλη τη σεζόν στην Ελλάδα και έτσι την πρωτιά των πασέρ της Καρδίτσας Ιαπωνική κατέκτησε ο Νίκος Δίπλαρος. Έπειτα από μία σεζόν στη Βουλγαρία, ο 24χρονος γκαρντ έπαιξε για τη θεσσαλική ομάδα και μοιράζοντας 96 ασίστ, αναδείχτηκε ο κορυφαίος της στη δημιουργία, ανεβαίνοντας μάλιστα στην κορυφή της λίστας της στη Stoiximan Basket League, αφού στην περσινή σεζόν ο Γιάννης Αθηναίου είχε 59. 

Στη λίστα των απόλυτων αριθμών, τον Δίπλαρο ακολούθησαν ο Ρέι ΜακΚάλουμ με 72 και ο Σακ Μπιουκάναν με 70 ασίστ. Στους μέσους όρους όμως, ο Δίπλαρος περιορίστηκε στην 3η θέση έχοντας 3,84 ασίστ ανά αγώνα. Η κυριαρχία του Κλάσεν σε αυτήν δεν αμφισβητήθηκε, αφού ο Καναδός μοίρασε 5 ασίστ κατά μέσο όρο, μία επίδοση στην οποία πιο κοντά βρέθηκε ο Ρέι ΜακΚάλουμ με 4,23. 

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Μέσα από τη διαδρομή των 27 αγώνων της στη φετινή Stoiximan Basket League, για την Καρδίτσα Ιαπωνική ξεχώρισαν οι παρακάτω επιδόσεις μιας βραδιάς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…